Korai védekezéshez javaslat

A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének javaslatai a korai védekezéshez használható szerekről – ökológiai védekezéshez is.

A korán jelentkező atka és szőlőtripsz kártétel megelőzése mellett az elmúlt év országosan kialakult lisztharmatjárványa is indokolja a korai állománykezelések elvégzését. Javaslatunkban olyan szerösszeállítást készítettünk, mely az ökológiai védekezésben is alkalmazható.

Első permetezésre közvetlen rügyfakadást követően, ha 2-3 levélke kiterült, (különösen, ha őszi vagy tavaszi lemosó permetezés nem történt az ültetvényében) a szőlőlisztharmat áttelelő micéliumainak és a növénykárosító atkák, tripszek gyérítésére, a következő kombináció javasolt:

Hagyományos permetezővel, ebben az időszakban 250-300 liter/hektár permetlével, de célzott kezelés esetén (háti vagy alagutas permetező) ez a permetlé mennyiség természetesen csökkenthető és a permetszer is mivel a koncentráció a meghatározó, fontos hogy a permetlé tökéletes terülését elérve annak megfolyása nélkül történjen a kijuttatás:

  1. Valamely 80%-os hatóanyagú finom szemcsézet kén 1% koncentrációban (3kg/300 liter permetlé).
  2. Elsősorban WETCIT 0,2%-os koncentrációban (0,6 liter/300 liter permetlé)

vagy esetleg PREV-B2 0,3%- os koncentrációban (0,9 liter/300 liter permetlé)

A fenti kombinált permetezést javasolt megismételni 10-15 cm hajtáshossz elérésénél, (kb. 10-12 nap elteltével).

A WETCIT nedvesítő készítmény 6,2% narancsolaj tartalma mellett, terülés javító és penetrációt fokozó szerepben a kén növényvédelmi hatását kiválóan növeli.

A 4,2% narancsolaj tartalmú Prev-B2, a kedvező mellékhatásai révén szintén jó hatékonyságú. fokozó készítmény, továbbá 2,1% bórtartalma segíti az egyenletes kötődést.

A permetezések időzítésénél az erős napsütést és magas hőmérsékletet elkerülve, a kora esti órákban célszerű elvégezni!