Vertikális kóstoló a Tornai Pincészetnél

A pincészet büszkesége, az Apátsági dűlő furmintjaiból tartottak kóstolót a hétvégén.

Szombatra, február utolsó napjára hívta vertikális kóstolóra törzsvásárlóit, az érdeklődőket, meg néhány újságírót a Tornai Pincészet a Somlóra. Köztudott, hogy nagyon komoly műhelymunka folyik a Tornai Pincészetnél, tételeik kiegyensúlyozottak, és csak a legjobb termőhelyeikről származó gyümölcseikből származó borokat palackozzák. Ezek közül a legjobb helyek közül is igazi büszkeségük az Apátsági dűlőben lévő furmint táblájuk. Ezen a szombat délutánon ebből a dédelgetett furmintültetvényből nyílt mód egy időutazó-kóstolóra.

A Kóstoló előtt a Soprontól egészen Tiszaújvárosig széles körből érkező látogatók végigsétálhatták a pinceszintet, ahol a kiállítás megtekintését követően megkóstolhatták a tartályokban érlelődő nedűk egyikét-másikát is. Élmény volt abban a pincében sétálgatni, ahol körülöttünk rendkívüli minőségű borok érlelődtek az 5 hl-es hordókban, hiszen sokunkban rögzült az a bizonyos Pannon Bormustra, melyen a legszebb 20 száraz fehérbor közül 5 érkezett Tornaiéktól. A pincében Baranyai András birtokigazgató kalauzolta végig a társaságot.

A pincelátogatást követően Geönczeöl Attila kereskedelmi igazgató mutatta be a pincészet boraiból összeállított válogatást. Az első tétel a 2013-as furmint válogatás volt, amely a furmintnak azt az arcát mutatta, amiért jogosan lehetünk egyre büszkébbek erre fajtára, amely szerte a Kárpát-medencében nagyszerűen érzi magát. A bor fele részben csak tartályban érett, míg másik fele fél évet hordóban töltött. A bevezető ital után következtek az Apátsági dűlőből származó furmintok. Az innen származó furmintot a pincészet hordóban erjeszti, majd finomseprőn tartja, ettől nyeri szinte utánozhatatlanul sajátságos, igen kifinomult ízvilágát. Megcsodálhattuk ezek közül a 2012-est, majd a különlegesen tökéletesre sikeredett 2011-est, mely Bordeaux-ból elhozta az aranyat, és ráadásul Budapest is saját borává választotta.

A negyedik tétel a 2009-es évből származott, melynek illatanyagát már a palackbuké is erőteljesen színesítette, végül a kóstoló sort a 2001-es birtok furmint zárta. Fontos, hogy az érdeklődők folyamatában észlelhessék mind a különféle évjáratok hatásait, mind a palackos tételek érlelésének folyamatát ugyanarról a területről, csak így lehet közelebbi ismeretséget kötni a fajtával, meg az egyes birtokok borászati filozófiájával. Jó volt elbeszélgetni a múlt palackposta-üzeneteivel, meghallgatni a borászat vezetőinek magyarázó szavait. Megtisztelő volt, hogy a vertikális kóstolóhoz menet közben a pincészet tulajdonosa, Tornai Tamás is csatlakozott.