Lezajlott a bírálat az idei BalatonBorról

A bírálóbizottság döntése értelmében idén 24 pince készítheti el a régiós bormárkát.

 

A BalatonBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, hazánk első régiós bormárkája. A résztvevő borászok célja a közös termék elkészítésével, hogy tovább erősítsék a balatoni borászok összefogását. A kizárólag Olaszrizlingből készített bor egységes arculati formában kerül kereskedelmi forgalomba: egységes a címke, a dizájn, a palack és a csavarzár. Az első évjáratot tavaly májusban mutatták be. A Balatoni Kör és a Rizling Generáció vállalja, hogy a márkanév használati díját a termék kommunikációjára és marketingjére fordítja.

BalatonBort bárki készíthet, ha megfelel az alábbi feltételeknek:

  • alkoholtartalom 11,5-12,5 % vol között
  • maradékcukor tartalom maximum 4 g/l
  • erjesztés minimum 75% acéltartály és maximum 25% ászokhordó
  • friss, de fajtajelleges aromák, illatos fajtákra jellemző karaktert kerülve
  • érlelés minimum 4 hónap (palackozás előtt)
  • érlelés minimum 75% acéltartály és maximum 25% ászokhordó
  • forgalomba hozatali kategória: Balaton OFJ

A zártkörű bírálaton a következő zsűri vett részt:

  • Tóth Adrienn
  • Bálint László
  • Sánta Zoltán
  • Harmath Csaba

A bírálat eredményeként idén 24 pince készítheti el a BalatonBort, amelyet saját kereskedelmi csatornáikon tudnak majd értékesíteni:

  • Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet
  • Búzás Borok
  • Cseh családi pincészet
  • Cse-Ki-Bor Pince
  • Dobosi Pincészet
  • Effendy Pincészet
  • Garamvári Szőlőbirtok
  • Gergely Borház
  • Gyukli Pince
  • Istvándy Pincészet
  • Jásdi Pince Borház
  • Koronczai Pincészet
  • Laposa Birtok
  • Pócz Pincészet
  • Rádpuszta Szőlőbirtok
  • Reitner Pince
  • Sabar Borház
  • Söptei Pince
  • Szabó és Fia Borpince
  • Szeremley Birtok
  • Tagyon Birtok Baráti Társaság
  • Váli Pince
  • Veszprémi Pince
  • Vesztergom Pince