Hetényi Családi Pincészet
Hetényi János pincészete kétlaki: ültetvényeik nagyrészt a Szekszárdi hegyvonulat decsi részén vannak, míg birtokközpontjuk az ország egyik legszebb
településén, a Mecsek erdőkoszorújával övezett Mecseknádasdon található. A szekszárdi terület központja a valamikori Dani Lajkó Tanya, ami egy 1887-ben épült tekintélyes épület pincével, és igényesen, a sárközi népművészet motívumaival díszített berendezéssel kialakított közösségi térrel egyben komplett vendéglátó egységet is takar. Ültetvényeiken a zöldmunkák mintaszerűen voltak ellátva látogatásunkkor. Szigorú terméskorlátozást alkalmazva tőkénként 1-1,5 kilogrammra csökkentik a mennyiséget, bizonyos fajtáknál a csúcsrészeknél lecsípik a fürtöt.
A mecseknádasdi birtokközpont festői környezetben található terebélyes, dúslombú fákkal övezve. Az épületben az alsó szinten helyezkedik el a pincészet, a földszinten a vendéglátó-éttermi rész, míg az emeleteken az igényesen kialakított szállodai rész. Az épület feletti hegyoldalon egy kis szuszogón felkapaszkodva egy meglepően hosszú méretű pincével ellátott turistaház is áll, mely felett kilátóterasz fogadja látogatókat. Hetényi Emese ebből a pincéből varázsolt elő számunkra egy olyan palackot, melyre sokáig foguk emlékezni: egy meglepően gazdag és igen hosszú 1997-es Pinot Noirt.
A házigazda, Hetényi János bemutatta, hogy borkészítési tudománya mellett a kemencés sütés-főzés rejtelmeinek is művésze, és valami elképesztően finom falatok alapozhatták így meg a kóstolás hátralévő részét. A tesztelés során könnyű volt rájönnünk, hogy miért lehetett a 2009-es Kékfrankos vagy a 2006-os Merlot a Régió Bora 2011-ben, hogy hogyan lehetett a 2011-es Kadarkájuk aranyérmes a Nemzetközi Meghívásos Kadarka Borversenyen, miért lehetett a vörösboroknak rendezett Országkóstolón a 2011-es Cabernet Sauvignon mellett a 2012-es Kadarka is négycsillagos, miközben a fehérboraik is rendkívül attraktívak. Aki esetleg eddig kételkedett volna Hetényi János borászatban való jártasságában, mondván, hogy ő „csak” építőipari szakember, annak ezen a délutánon leeshetett az álla, érzékelvén hogy a Corvinus egyetem Borászati Tanszékének vezetőjével vitába szállva oldalszámra pontosan idézte az Eperjesi Imre, Kállai Miklós és Magyar Ildikó által írt Borászat egyetemi tankönyvének megállapítását a mustban lévő monoszacharidok és poliszacharidok viselkedéséről.
Mindent egybevetve megállapíthattuk, hogy egy igazi értékteremtő vállalkozás mindennapjaiba kaphattunk betekintést, ahol mintaszerű műveléssel kiemelkedő minőségi borok készülnek egy olyan birtokközpontban, ami esztétikus környezetével együtt lenyűgöző szépségű.