Kialakult az ez évi Év Bortermelője választás ötös mezőnye. A jelölések feldolgozása után öt kiváló bortermelő vág neki a megmérettetés utolsó körének: Balla Géza (Arad-hegyaljai borvidék), Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék), Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Jásdi István (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Koch Csaba (Hajós-Bajai borvidék)
28. alkalommal mozgósította a Magyar Bor Akadémia a szőlész-borász és a vendéglátó szakma elitjét, hogy nevezzék meg Magyarország legrangosabb borászati elismerésének jelöltjeit. A felkérésnek mintegy 300 borász, borszakíró, szakértő, oktató, étteremvezető, sommelier és chéf tett eleget. Minden felkért szakember 3 bortermelőt jelölt a címre, így több szempontot is érvényesíthetett, amikor favoritjait kiválasztotta. Az összesített szavazatok alapján a legtöbb jelölést kapott borászok mellett, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, az Év Bortermelője díj korábbi győztesei közösen is megneveztek egy személyt, aki mindenképpen bekerült a végső győzelemre esélyesek közé.
Érdekesség, hogy a díj 28 éves történetében először került be határon túli történelmi borvidékről borász a jelöltek közé. Az öt jelöltből hármat a Balatoni borrégió ad, illetve örömteli, hogy egy korábbi Év Bortermelője (az azóta elhunyt Figula Mihály) fia is ismét a díj jelöltjei közé került!
A verseny szabályzata alapján az öt jelölt közül a Magyar Bor Akadémia tagjai választják ki a 2018-as Év Bortermelője Magyarországon díj nyertesét, egyéni, titkos szavazással. A jelöltek a Borest a Bor Akadémián rendezvényen mutatkoznak be személyesen és boraikkal november 22-én, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.
Balla Géza Ménes környéki birtokán közel 100 hektáros szőlőbirtokon gazdálkodik. Ennek 85%-án kék, 15%-án fehérszőlőt terem. A Ménesi borvidék kiváló gránit és csillámpala alapkőzete, az ezen kifejlődött barna agyagtalajok, valamint az adriai éghajlathoz hasonló klíma szüli a borvidék büszkeségeit, a vörösborokat. Borai ebből adódóan jellegzetesek, tüzesek, különleges karakterrel rendelkeznek, nem hasonlíthatóak össze más borvidék boraival.
Borbély Tamás a legfiatalabb azok között, akik valaha is bekerültek az Év Bortermelője legjobb öt választottjába, és ennek az elit körnek immár hatodik éve állandó tagja. Higgadt, kiegyensúlyozott egyéniségével, alapos tudásával, és különösen marketing terén a Magyar Borkultúra Kht.-nél szerzett nemzetközi kitekintésével a Balaton Borrégió meghatározó egyénisége. A Borvidéki Hegyközségi Tanács elnöke 2013-tól, a Badacsonyi Hegyközség elnöke 2016-tól. Badacsonyban és országszerte is egyre többen ismerik nevét, családja borainak tüzes karakterét.
Figula Mihály nagyszülei és szülei is a borász szakmában tevékenykedtek. Édesapját, id. Figula Mihályt 2000-ben az év bortermelőjének választották. 1993-ban, mikor családja magánvállalkozásba kezdett, már biztosan tudta, hogy ő maga is ezzel fog foglalkozni. Gyermekként strand helyett a szőlőbe járt, máig lenyűgözőnek tartja, hogy néhány fürt szőlőből, szinte a semmiből készül el egy üveg bor. 2000-től napjainkig a Figula Családi Pincészetben dolgozik Balatonfüreden. 2002-ben készítette el első borát, a Szilénusz Cuvée-t, ami mára a pince kiemelt borává vált. 25 hektár saját ültetvényen és 5 hektár bérleményen gazdálkodnak.
Jásdi István Budapesten született, közgazdászként dolgozott vezető beosztásban, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve 1998-ban családjával megvásárolta az egykori Ranolder János veszprémi püspök romos állapotban lévő pincéjét és présházát Csopakon. Azóta sok minden történt: felújított pincéjük elnyerte a „Balaton-felvidék Legszebb Pincéje” címet, 17 hektáron gazdálkodik, 50 év után visszatelepítette a borvidékre a Furmintot, borai ismertek és kedveltek, szép eredményeket ér el borversenyeken, és írásaival a pincén kívül is a magyar borágazat felvirágoztatásán dolgozik. Ami talán István és a pincészet legnagyobb értéke: örök kísérletezők, ami elengedhetetlen feltétele a sikernek, megújulásnak.
Koch Csaba családja 10 generáció óta művel szőlőt a Hajós-Bajai borvidéken. Csaba nagyapja tanította meg őt a szőlő művelésére és a borkészítésre. Jelenleg 130 hektáron gazdálkodnak, a saját telepítésű tőkék kiváló minőségű talajokon nőnek, a borászatban pedig a legmodernebb technológiát használják. Minden adott tehát a prémium kategóriás borok előállításához, melynek köszönhetően a Koch Borászat számtalan elismerést és díjat nyert már a borversenyeken. További sikereinek már a Villányi borvidék is helyszíne, melyet a Vin Art néven működő pincészet eredményei bizonyítanak.