A Magyar Bormarketing Ügynökség egy valóban különleges „utazásra” invitálta a borvilág és a gasztronómia néhány értő szerelmesét: arra vállalkoztak, hogy együtt fedezzék föl Tokaj édes borainak és a szecsuáni konyha fűszeres remekeinek merész fúzióját.
A Wang Mester Éttermében megrendezett bor-ételpárosítás workshop házigazdái Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos, valamint a BOR2025 Hungarian Wine Summit díszvendége, Yuan Xiaolan asszony, a Csengtui Vendéglátóipari Szövetség elnöke voltak. Az eseményhez Xu Weifeng, a csengtui Michelin-ajánlott Wanyan Étterem tulajdonosa és séfje, valamint Wang Jiankang, a 16 étteremből álló Bai Nian Shen Fu étteremlánc tulajdonosa és executive séfje is csatlakozott vendégséfként, akik a Magyar Bormarketing Ügynökség szakembereivel és Harmath Csabával, a Gault&Millau szakmai vezetőjével és egyben az esemény moderátorával közösen álmodták meg a bor- és ételsort. A résztvevők szabadon kísérletezhettek egy tucat szecsuáni fogás és tokaji tétel kóstolásával és párosításával. A szervezők célja az volt, hogy ezen gasztronómiai és kulturális eszmecsere révén tovább erősítsék az UNESCO Világörökségi helyszín Tokaj-hegyaljai borkultúra, a magyar vulkanikus borok és a kínai szellemi örökség részét képező szecsuáni konyhaművészet együttműködését.
Borsor | Ételsor |
Chateau Dereszla Brut 2021
Balassa „Kacsa” 2024
Budaházy Fekete Kúria 4:20 Cuvée 2021
Serpens Late Harvest 2023
Patricius Katinka Noble Late Harvest 2021
Gróf Dégenfeld Organikus Édes Szamorodni 2022
Grand Tokaj Édes Szamorodni
Harsányi Hízelgő Late Harvest 2018
Grand Tokaj Late Harvest 2022
Chateau Dereszla Tokaji 5 Puttonyos Aszú 2019
Royal Tokaji 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2018 | Kou shui fei pian – Ökör pacal, szív, nyelv, chiliolaj, szecsuáni bors, gyömbéres-fokhagymás szósz, chiliolaj, földimogyoró
Chendu-i marha – Marhahús, vadpaprika, chili paprika, szecsuáni bors, só, cukor, fűszerpor, újhagymaolaj
Korianderes tofumetélt – Tofu héja, újhagyma, koriander, pirospaprika, újhagymaolaj
Száznapos tojás zöldpaprikával – Kacsatojás, zöldpaprika, balzsamecet, könnyű szójaszósz, újhagymaolaj
Ge-shan csirke – csirkecomb, szecsuáni bors, szárított chili paprika, földimogyoró, babpüré, szezámmag, gyömbér, fokhagyma
Kétszer főtt császárhús – sertéscsászár, chili bab paszta, édes tésztaszósz, fermentált feketebab, zöldpaprika, lilahagyma
Mapo Tofu – tofu, fermentált feketebab, gyömbér és fokhagyma, chilipor, szecsuániborspor, újhagyma
Gong-Bao Csirke – Kockára vágott csirkecombok, szecsuáni bors, szárított chili paprika, hagyma, lótuszgyökér, földimogyoró, gyömbér, fokhagyma
Mao Xue Wang – házi készítésű hot pot alapanyagok, marhapacal, garnélarák, sertésbelek, tintahal, kacsavér, zöldségek
Ég és föld oldalas – sertésborda, lilahagyma, zöldpaprika, erjesztett feketebab, kömény, chilipor, tört földimogyoró, szezámmag, csípős szósz
Szecsuáni Zöldborsos Hal – halfilé, üvegtészta, friss chili, savanyított chili, újhagyma, édespaprika, friss szecsuáni zöldbors
Főtt kínai kelkáposzta szár – kínai kelkáposzta szár, fokhagyma,
|
A valóban emlékezetesre sikerült kezdeményezés egyébként nem előzmény nélküli, hiszen a gasztronómia világában mára tényként kezelik, hogy a tokaji borok nagyon jól működnek az ázsiai ízekkel. A Magyar Kézműves Borászok Szövetsége és Herczeg Ági közösen jegyzett könyve már 2013-ban említést tett a témáról, az utóbbi években pedig már olyan neves Master of Wine címmel bíró kínai szakemberek foglalkoztak a Tokaj-szecsuán párosítással, mint Fongyee Walker, Gus Zhu és Xing Wei.
A két ízvilág találkozása akkor lépett szintet, amikor a Magyar Bormarketing Ügynökség 2024-ben 2 hónapos pilot projekt keretében több mint 3000 pohár tokaji szamorodnit és aszút kínált a vendégeknek Szecsuán tartományi székhelyén, Csengtu két híres, Michelin csillagos éttermében. A program olyan nagy sikert aratott a vendégek körében, hogy idén márciusban Rókusfalvy Pál kormánybiztos az együttműködés erősítét célzó megállapodást írt alá a több mint 300 tagot számláló Csengtui Vendéglátóipari Szövetséggel, amelynek tagjai összesen mintegy 30.000 éttermet, köztük sok fine dining és díjnyertes étteremláncot tulajdonolnak.
A szervezők joggal bíznak abban, hogy az együttműködésnek és az ilyen típusú prémium eseményeknek köszönhetően kölcsönösen erősítik egymás gasztrokulturális örökségét és a tokaji borok exportját.