Folytatódik a gasztroedukációs roadshow

Folytatódik a 2019-ben indult gasztroedukációs roadshow rendezvénysorozat, az MTÜ megbízásából a Pannon Gasztronómiai Akadémia szervezésében.

A rendezvénysorozat célja, hogy az országos szakami turné kapcsán a hazai gasztronómiát, alapanyagokat, ételeket, borokat és gasztrokultúrát, mint utazást befolyásoló tényezőt népszerűsítsék, továbbá, hogy a hazai és térségi turisztikai és gasztronómia szereplőket együttműködésre bíztassák és közösen térképezzék fel a roadshow állomásainak térségeiben rejlő lehetőségeket. Az eseményen előadások és kerekasztalbeszélgetés keretében osztják meg tudásukat a hazai és a regionális gasztronómia meghatározó szereplői. Az egyes állomások programja kiegészül regionális ízeket bemutató spájzzal, főzőbemutatóval, étel- és borkóstolóval, a szakma jeles képviselőinek bevonásával.

Az idei első eseményt 2020. július 21-én kedden Debrecenben az Ikon étteremben rendezik meg a Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és Tisza-tó kiemelt fejlesztési térség releváns szereplőinek bevonásával.

A kerekasztalbeszélgetés tervezett témái:

  • Az aktuális turisztikai térség egységének megjelenítése a gasztronómiában is – szem előtt tartva a szezonalitást és regionalitást az alapanyagok – ételek terén, és a minőséget a teljes gasztronómiai kínálat kapcsán (bor és alkoholmentes italkínálat – helyi termelők termékeinek integrálása a kínálatba)
  • Helyi termelők megjelenítése a szállodaiparban/gasztronómiában/fesztiválokon (borkínálat, zöldség és tejtermék kínálat stb.)
  • Helyi összefogások pr- és kontra (példák az együttműködési lehetőségekre regionális szinten)
  • Országos szinten: 10 ikonikus étel és 10 ikonikus séf – értékteremtése, ennek mintájára az egyes régiókban autentikus ételkínálat kialakítása (regionális alapanyagokból)
  • Folytatás és/vagy újrakezdés a COVID-19 hatásai kapcsán

2020-ra tervezett további helyszínek:

  • Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség kiemelt turisztikai fejlesztési térség
  • Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térség
  • Budapest