200 éve készült el az első magyar pezsgő Pozsonyban. Ez volt az apropója az idei etyeki Jubileumi Pezsgőkonferenciának. A Nagy István agrárminiszter fővédnöksége alatt megrendezett 7. Pezsgőkonferencia fókuszában a „közép-európai régió lehetőségei” állt. A külföldi előadók prezentációiból kiderült, nagy a pezsgés a régió pezsgővilágában.
Csehország
A bővített „V4”-es államok pezsgőkészítési és pezsgőfogyasztási helyzetképe igen érdekes, változatos mozgásokat mutat. Az előadások sorát a Csehországi helyzetkép indította, a „Bohemia Sekt lehetőségei a pezsgőpiacon” címen Petr Cerny, a Bohemia Sekt kereskedelmi és marketing igazgatója tartotta meg előadását. A Bohemia Sekt 1942-ben alakult még az egykori Csehszlovákiában. Morávia kiváló szőlőtermő terület, ahol a szőlőkultúra a III. sz.-ig nyúlik vissza. Főfajtái a Zöldveltelíni, a Rajnai-, valamint az Olaszrizling, valamint a Müller Thürgau a fehérek, Kékfrankos, Szentlőrinc, Zweigelt és Pinot noir a kékszőlők közül. A Bohemia Sekt 560 hektár szőlőültetvényen gazdálkodik, 30 m. palack az éves termelése. Maga a „Bohemia Sekt” márka 1970-ben született meg, a cég 1999 óta a Henkell & Schőnlein cégcsoport tagja. A kovid-időszakig a Csehországban a sör-, és a borfogyasztás is emelkedőben volt. 2020-tól a sör-, és a csendesbor fogyasztása egyaránt csökken, miközben pezsgőfélék fogyasztása emelkedik, amiben leginkább a prosecco szektor veszi ki a részét.
A Bohemia Sekt termékskálája 3 fő csoportba osztható. Az alap a tartályos pezsgő, ami a termelés 45%-át adja. Ezt követi a Prestige kategória, míg a legmagasabb termékcsaládot a Premium kategória jelenti. A cég a minőség fokozatos fejlesztésében látja a jövőjét, amit visszaigazolnak a külföldi borversenyen való kiemelkedően jó szerepléseik. Aranyat hoztak a Berlin Wine Trophy-ról ugyanúgy, mint a többi nagy nemzetközi borversenyről, ahol indulnak.
Szlovákia
A „Chateau Topolcianky lehetőségei a pezsgőpiacon” címen Samuel Waldner, a Chateau Topolcianky értékesítési igazgatója tartott előadást. A Chateau Topolcianky borászati központja az egykor Masarik Csehszlovák elnök nyári rezidenciájának kastélyát jelenti. 720 hektáros területtel rendelkezik az 1933.-ban regisztrált borászat két szlovák borvidéken, a nyitrain, valamint a dél-szlovákiain. Az előbbi a hűvösebb, ahol fehér szőlőfajtáikat, míg utóbbi a melegebb, ahol kékszőlőiket gondozzák. Nagyon széles a fajtaválasztékuk, a nemzetközi fajtákon kívül a hangsúlyos az új fajták, a Devin, a Palava, míg a vörösök közül a Dunaj kezelése. A borászat nagy hangsúlyt fektet a borturizmusra, fesztiválok szervezésére, a kulturált borfogyasztás népszerűsítésére. Szüreti fesztiváljaikon általában ezren felüli a résztvevők száma.
Pezsgőiket is a nyitrai, valamint a dél-szlovákiai borvidékeken termelt szőlőikből készítik. Kizárólag géppel szüretelnek a pezsgőhöz is, igényes tételeiket a Methode Traditionell szériában készítik, ezek 18-24 hónapot érlelődnek hordóban finom seprőn. A kor kihívásai között tartják számon a klímaváltozást, mivel jégborokat is készítenek, és egyre ritkább a tartósan 7o Celsius alatti hőmérséklet a szürethez. A pezsgőfronton kihívást jelent a prosecco terjedésével felvenni a versenyt. Nem nagy örömmel, de megkezdték az alkoholmentes pezsgő készítését is, hogy alkalmazkodjanak az elvárásokhoz.
Románia
A Román, és ezen belül főként az erdélyi helyzetről Balla Géza, a Balla Géza Family Winery tulajdonosa adott számot „Tradicionális pezsgők Erdélyből” címen.
Romániában – mint sajnos hazánkban is – folyamatosan csökken a szőlőterület. Összességében 247 ezer hektár Románia regisztrált szőlőterülete összességében, ám ebből csak 151 ezer a termő szőlő jelenleg, mintegy 100 ezer hektár van parlagon. Az ország szőlőterületének 37%-a van Erdélyben, ahol viszonylag jó hír, az országos átlagnál lassabb a szőlőterületek pusztulása. Az országban évente 2 millió 600 ezer palack pezsgő készül, ebből 37% Erdélyben. A fogyasztók körében jelenleg elsősorban az ifjúság körében hódít a pezsgő, ebben is leginkább a Charmant, meg a prosecco. A legnagyobb pezsgő-készítő borászat Erdélyben a Zsitvai, akik mintegy 4700 hektáron gazdálkodnak. A legeredményesebb pezsgőpincészet napjainkban az észak-erdélyi Kárásztelek, akik folyamatosan hozzák a legjobb eredményeket a nemzetközi megmérettetésekről.
Balla Géza 15 éve foglalkozik pezsgőkészítéssel, eleinte még Garamvári Vencelhez szállította az alapanyagot, majd fokozatosan állt át a saját technológiára. A jelenlegi termelése évi 25-30 ezer palack között van. A legjobb alapanyagként a „Magyarádi fehér”-t tartja számon, de nagy sikernek tartja, hogy a Ceuceusceu-idejében kiirtásra ítélt Furmint is egyre nagyobb teret nyer. 2 évig tartja az alapbort finomseprőn. A perspektíva meglehetősen széles Romániában, ahol az elkövetkező 5 évben pezsgőfogyasztás mintegy 53%-os növekedésével számolnak.
Lengyelország
Igen érdekes és reményekkel teli előadást tartott a lengyelországi helyzetről Wojciech Bonkowski Master of Wine.
Az általános trendtől eltérően Lengyelországban nem csökken a borfogyasztás! Ennek megfelelően érdemes lenne a lengyel piac felé fordulni. Annál is inkább, mivel a Lengyelországban értékesített import pezsgők összforgalma a 2020-as 345 m. euróról 2024-re 432 euróra emelkedett. Ezen belül a legnagyobb növekedést az olasz import mutatja 135 m. euróval. Ezt követi a francia, a német, a spanyol, a portugál, a georgiai, a bolgár pezsgő, ami mind megelőzi a magyarországit. Míg 2019-től 2024-ig az olasz pezsgő-import 51%-kal emelkedett, addig a magyar ugyanebben az idő-intervallumban 25%-kal csökkent. A magyar pezsgők részesedése a pezsgőfronton mindössze 0,01%, így tehát jó lenne nyomulni a lengyel pezsgő-piacon.
A helyzet úgy áll, hogy a felmérések szerint a lengyel fogyasztónak egyáltalán nincs semmi ismerete a magyar pezsgőről. Míg a lengyel sommelier-ek 40%-a járt Egerben, 30%-a járt már Tokajban, addig Etyeken soha senki, ennek megfelelően az ismereteik is zéró szinten állnak. Ebben sok pótolnivalója van a magyar bormarketingnek, hiszen Európa egyetlen bővülő fogyasztását jelenti Lengyelország, miközben mi nem kopogtatunk az ajtóin. Lengyelországban már megvalósult az, amire mi vágyunk egyelőre, hogy a pezsgőből az ünnepek itala helyett a hétköznapok itala váljon. Mint Wojciech Bonkowski elmondta, országában az emberek isszák a pezsgőt, ha valaki belép egy varsói étterembe, azt látja, hogy majd minden asztalon áll egy palack pezsgő, ahol vacsoráznak.
Szerbia
Gyöngyöző Szerbia – pezsgőpiaci trendek a Vajdaságban címen Gyulai Zsolt, a Klein House Wein Shop tulajdonosa tartott előadást.
A Vajdaság legősibb borkultúráját Szerémség jelenti, ami a Római birodalom egykori provinciájaként már az ókor óta jeles borától volt neves. Jugoszlávia pezsgőkészítését a vajdasági NAVIP jelentette az egykori Tito-féle világban, ami 1992-ben megszűnt, miközben a pálinka-, és konyakfogyasztás hódított egyre inkább teret. 2010-ben aztán Oplenácon indult újra a pezsgőkészítés, az Aleksandrovic családi pincészet révén, csúcstermékük a „The” Chardonnay-pezsgő.
A szerbiai pezsgő-import speciális helyzetben van, hiszen Szerbia jelenleg még nem tagja az Európai Uniónak, hiába szorgalmazza hazánk diplomáciája folyamatosan. Ennek megfelelően az EU csupán egy szűk kvótát engedélyez az országba importként. Azt a pezsgőt, melyet a kvótán felül forgalmaz egy-egy borkereskedő, 30%-os vámtarifa terheli.
Van tehát mozgás, van pezsgés a közép-európai pezsgőpiacon. Miközben a csendesbor fogyasztása csökken, jobb esetben stagnál, addig a pezsgőfogyasztás összességében mintegy 10%-kal emelkedik. A magyar pezsgők színvonala a legjobbakkal mérhető Európában. A régi nagy márkák, mint a Törley mellett ott vannak a délbalatoniak Garamvárival, Androsics Birtokkal, a somlóiak Kreinbacherrel, Fehérvári Borbirtokkal, arat a Sauska is, meg persze az eredettvédett etyekiek. De Tokaj is bejelentkezett, és sorra nyeri a nagy pezsgő világversenyeket, miközben említhetjük az ugyancsak magyar kézben lévő erdélyi Kárásztelek Pezsgőpincészet világraszóló sikereit is. Egyszóval pezsgővel nagyon ott vagyunk! Csak most fontos lenne nyomulni PR-téren!
Dékány Tibor