Birtoklátogatások 2025/4: Etyeki Kúria

2012-ben került sor először a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” pályázat megrendezésére.  A szőlő, a szőlővel borított domboldalak, hegyoldalak a Pannon vidék nélkülözhetetlen tájalkotó eleme. A szőlő-, és borkultúra az emberiség 6000 éves tradíciója, megmaradása, fenntartása a Pannon táj kultúrkincse, aminek megőrzése, fejlesztése elsődleges fontosságú. Ebből a felismerésből indítottuk el mozgalmunkat, pályázatunkat, féltő gonddal fordulva a hazai borvidékek értékőrző képességeinek fenntartása felé. Szeretnénk, ha szőlőhegyeink szépségének megőrzése kultuszt teremtene. Munkánk, mozgalmunk fontosságát osztja Dr. Nagy István agrárminiszter is, aki elvállalta pályázatunk fővédnökségét, és részt vett a MATE Budai Campusán megrendezett elmúlt évi eredményhirdetésén is.

Ez évben tizennegyedik alkalommal került sor Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázatunk kiírására. Ahogy ezelőtt is, idén is három kategóriát jelöltünk ki a birtok-méreteknek megfelelően. A 10 hektár alatti birtokok a Kisbirtok, a 11-50 hektáros szőlőterülettel rendelkező borászatok a Középbirtok, míg az ezen felüliek a Nagybirtok kategóriában mérethették meg esztétikumukat és minőség iránti elkötelezettségüket.

Méltóan a darázsfalvi testvérbirtokhoz

A már jól bevált metodikánk szerint kategóriánként az internetes szavazás 3-3 befutó borászatát emeltük be a legjobbak közé, így eleve olvasóink határozták meg az érmesek mezőnyét, akik Facebook-profiljaik segítségével közvetlenül és egyszerűen tudták leadni szavazataikat. Az olvasói szavazatok alapján díjazásra ajánlott 3X3 szőlőbirtokot szerkesztőségünk tagjaiból, az előző év első-helyezettjeinek képviseletéből, valamint a MATE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból álló zsűri látogatja sorra. Idei negyedik utunk az Etyeki  Kúriához vezetett.

A 2009-es évben a nemzetközi piacra lépés területén szoros együttműködés kezdődött a magyar-osztrák határ közelében fekvő darázsfalvi Esterházy borászattal. Ettől az évtől kezdődően látja el a főborászi teendőket Mérész Sándor, aki azóta is a minőség garanciáját jelenti és Babarczi Lászlóval közösen láttak neki a borászat modernizálásának. Kialakították a borászat termékpalettáját és az új arculatát. 2011 őszén átfogó modernizálási és bővítési munkák indultak el, a cél a nemzetközi élmezőnyhöz való felzárkózás és a gazdaságos üzemméret elérése volt.

Az Etyeki Kúria az Etyek-Budai borvidék meghatározó borászata. 2 hektárról indultak a kilencvenes évek közepén, ahonnan a minőség iránti megalkuvás nélküli elkötelezettséggel jutottak el odáig, hogy napjainkra túlfeszítették a borvidék határait, és Sopronban is szép birtokkal rendelkeznek annak érdekében, hogy kiteljesítsék a borkészítés teljes horizontját autentikus termőhelyről érkező kékszőlővel. Mestermunka volt a tervező Bord Studiótól, hogy az Etyek Öreghegyen a korlátozó építési előírásoknak megfelelően egy minden négyzetcentimétert kihasználó borászatot terveztek a 2010-es években, ami azóta is a helyi rendezvények központja.

Tájrekonstrukció a Látó-hegyen

Az Etyeki Kúria legszebb pezsgőjével koccintottunk a látogatás sikerére, megtekintettük a birtokközpont közvetlen környékén, az etyeki Öreghegyen lévő egybefüggő 4 hektáros szőlőterületüket, majd indultunk is Alcsútdoboz felé. Itt, az Alcsútdobozi határban 2013-ban vásároltak új területeket, ami ma a birtok gerincét jelenti. Az Etyek körüli domboldalakon mindaddig csak fehér szőlőfürtöket érlelt a Nap melege, amíg az Etyeki Kúria tulajdonosai nem gondolták úgy, hogy ez a terroir a Pinot noirnak épp megfelelő volna. Az Etyeki Kúria 2001-es első telepítését az Nagy-Látó-hegyen sokan kételkedve fogadták, ám azóta az innen származó Pinot noir a borászat zászlósbora lett. A mintegy 16 hektáros területén az első ütemben Pinot noirt, 2002-ben Chardonnay-t, 2006-ban újabb területen Pinot noirt, 2007-ben Pinot noirt, Sauvignon blanc-t és Szürkebarátot telepítettek. A fejlesztés harmadik ütemében, az ún. Blokk 3-ban még 5 hektáron Chardonnay, Pinot noir és Sauvignon blanc került az előzőleg pihentetett talajba. Az Etyeki Kúria visszahódította a szőlő számára ezt a térséget ami így kultúrtájjá változott, ahol igen szépen díszlik a szőlő, amit természetközeli módon művelnek. A szőlősorok közé főleg gabonát vetnek, amit aztán behengerelnek a talajba.

Az alcsútdobozi kitérőt követően indultunk Göböljárás felé. Az Etyeki Kúria fokozatosan gyarapodó területei ugyanis időközben kinőtték az öreghegyi borászat adta lehetőségeket, így a közelmúltban megtörtént a kirajzás, és Göböljáráson felépült új borászatuk, míg az öreghegyi épületkomplexum a pezsgőkészítésre és a vendéglátásra specializálódik a továbbiak során. Jellemző mutató, hogy az öreghegyi központban a kezdeti 17 ezres évi palackszám a 2020-as évek elejére 300 ezer fölé emelkedett, joggal érezték úgy, hogy a borászatból kihozták a maximumot. A pandémia idején aztán volt idő mindent újra végiggondolni, készítettek egy üzleti tervet. Ez is beigazolta, hogy radikális megújulásra van szükség, az adott körülmények már gátját jelentik nem csupán az előrelépésnek, hanem a mindennapi munkának is. Új birtokközpontra van szükség. Erre a célra pedig legalkalmasabbnak tűnt helyileg az Etyek-Öreghegy, valamint az alcsúti birtok között nagyjából félúton elhelyezkedő Göböljárás térsége, ahol már az Etyeki Kúria alapításakor, 1996-ban vettek egy majorságot. Ennek bővítményében épült meg az új borászati központ.

Az új, 2400 m2-es alapterületű épületegyüttes természetes egyszerűséggel simul bele Göböljárás urbanisztikai szövetébe. Az épület főhomlokzatát az irodarész tömbje adja, melynek színvilága megfelel a közelben lévő sóskúti kőbányából bányászott kövekéből, melyekből a környező etyeki, pátyi présházak épültek. A fejépület homlokzati vakolata egy egyedi, hosszas kísérletezés során kiérlelt húzott, hullámstrukturált Keim vakolat. A pincészet multispektrális borkészítését mi sem jellemzi érzékletesebben, minthogy az acéltartályos, hordós érlelés mellett a borászat felszereltségéhez tartozik még négy belülről borkővel bevonható betontartály is, melyek optimális körülményeket biztosítanak a bennük zajló folyamatok véghezviteléhez. Saját laboratóriumukban pontosan tudják ellenőrizni a folyamatokat, és a palackozást is saját palackozó soron végzik.

A göböljárási épület megtekintését követően utaztunk vissza az etyeki központhoz, ahol megnéztük az új fejlesztéseket. Új rendezvényközpont egykori parasztpincésből kialakítva, mellette korszerű szálláshelységekkel, minden abszolút korszerűen és finom ízléssel kialakítva. Megnéztük a borászat belső átalakításának jelenlegi stádiumát is, ahol éppen egy minden igényt kielégítő gasztronómiai műhely – korszerű konyha készül. A program végén a borkóstoló során bebizonyosodott amit eddig is sejtettünk, hogy az Etyeki Kúria pezsgői ugyanúgy mint csendes borai a világ élvonalába tartoznak.

Dékány Tibor