Decemberben a tavalyi év ünnepi pezsgőtesztjén ismét kiemelkedően teljesítettek a
Kemendy Tradicionális Pezsgőműhely pezsgői! Ennek örömére felkerestük a budafoki Pezsgőmanufaktúrát, ahol Kemendy úr körbevezetésével megismerhettük e kiváló tradicionális pezsgők szülőhelyét. A pezsgők kóstolása közben házi disznóságokat kóstolhattunk és remek odailő sajtokat. Mindeközben megismerhettük közelebbről Kemendy úr életének jelentősebb állomásait. Mesélt nagyapjáról, Kemendy Lajosról, aki szőlész-borász szakemberként pincét épített Balatonakali mellett Fenyén, és akinél gyerekkorában sok időt töltött. Mesélt édesapjának, Kemendy Lászlónak a hetvenes években ásott balatonarácsi pincéjéről, amely vállalkozásuk „bölcsője” volt. László elmesélte, hogy a balatonfüredi Szakközépiskolában tanult szőlészkedni -borászkodni, majd 1988-ban végzett a Budapesti Kertészeti Egyetemen. Egyetemi évei alatt meghatározó közösségi élményt jelentett neki a Kertész Táncegylet, a néptáncos múltról nagy büszkeséggel mesélt.

Az est során az összes pezsgő elnyerte tetszésünket, mégis a
2018-as Chardonnay állt hozzánk legközelebb! Mind a szín árnyalata, mind az illat stílusa az eltelt idő hatását igazolja, szerencsére minden gond, vagy túlzás nélkül. Az illatban még némi játékos parfümös jelleg is bujkál, gazdag finomseprős jegyekkel karöltve. A savérzet inkább mérsékelt, s jól állnak neki az érlelt ízek, valamint a kerek harmónia. Korának megfelelő, még szépen egyben van.
A 2020-as Cuvée Blanc aranysárga vibrálása érett jellegére utal. Igen intenzív és nagyon elegáns autolízis jegyeket közvetít az illat, a klasszikus pezsgőjelleg híveinek nagy örömére. A szénsav remekül beépült a pezsgőbe. Nagyon értékes, egyedi stílusú pezsgő, nem a könnyed vonulat kedvelői számára ajánlható.
A 2019-es PinoZen Cuvée Blanc Sec Pinot noir és Zenit házasítása sok tekintetben hasonlít testvéréhez, a Cuvée Blanchoz, de talán szofisztikáltabb annál. Itt is viszonylag érett, mélyebb a szín, s az illatvilág is némiképpen hasonló: gazdag és komplex, a pezsgősítés során nyert ínyenc pezsgőkaraktert hangsúlyozza. Az ízlelésnél már más világgal találkozunk, élénkebbek a savak, s ettől dinamikusabb az összhatás, valamint a minta teltsége finom harmóniát teremt. Nem véletlenül egyre népszerűbb a Zenit!
Kemendy úr elmondta, hogy céljuk, hogy kis mennyiségeben kuriózumokat állítsanak elő. Finom, jó szerkezetű alapborokból, szigorú higiéniai viszonyok között, precíz technológiával érdekes, limitált szériájú pezsgőket készítsenek.
Gál Csaba, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet növényorvosa is részt vett a Bor és Piac szerkeszőségi látogatásán, aki ekként foglalta össze gondolatait: “Számomra nagyon inspiráló volt a látogatás Kemendy úrnál. Régóta szerettem volna eljutni hozzá. Jó volt hallani a történetét és, hogy megosztotta a szakmai tapasztalatait. A pezsgőkészítés útjára mi csak mostanában léptünk, de az egyik fő tanulság számomra, hogy merjünk kicsik lenni…
Azaz Kemendy úrhoz hasonlóan nálunk is kisebb tételszám a cél, azért, hogy kellő figyelem jusson minden egyes tradicionálisan elkészített palack pezsgőre. A tételek nagyon tetszettek. A kóstolás és a szakmai beszélgetés megerősített abban, hogy lehet kísérletezni, de a Chardonnay fajtát nem érdemes kihagyni az alapborból, számomra rengeteget hozzátesz az illathoz, ízhez, az összbenyomáshoz. Egyértelművé vált számomra, hogy a pezsgőkészítés egy külön önálló szakma, amit az alaptudás megszerzése után is folyamatosan, életünk végéig tanulunk.”
Tisztelettel köszöntjük Kemendy urat születésnapja alkalmából! Kiváló pezsgők készítésében gazdag alkotó munkát kívánunk, Isten éltesse sokáig!
A Bor és Piac szerkesztősége