A Raw Wine Fesztiválon számos említésre méltó borászattal találkoztunk, akik fenntartható mezőgazdasági művelést folytatnak és nem kötnek kompromisszumokat. Ilyen volt az Abruzzoban található Controvento Borászat.
A birtokot 1988-ban alapította Vincenzo Di Meo édesapja. A borászatuk a Fosso delle Farfalle nevű védett területen található, Rocca San Giovanni községben, Chieti megyében. Vincenzo 2008 óta dolgozik a birtokon és majd rá egy évre biodinamikussá váltak. Pincészetük 100 százalékban természetes és biotanúsítvánnyal rendelkezik. Az ültetvényen biodinamikus készítményeket használnak, és a borászatban semmilyen adalékanyagot, segédanyagot, ként nem alkalmaznak. A tengerparton található a birtokuk, hét hektáron gazdálkodnak, évente 20 000 palack bort termelnek. Semmiféle kemikáliát nem használnak, ként sem. Folyamatosan fúj a szél a területeiken, így ez sokat segít ennek betartásában. A szőlőültetvények kora 25 év körül mozog, míg a legújabb, körülbelül egyhektáros rész hét éves. Megvan a biodiverzitás is a szőlőjükben, amelyet rengeteg fa övez.
A borok érleléséhez rozsdamentes acélt és amforát használnak. Amforában a föld alatt érlelik boraikat általában két évig.

ahol a borok „természetesen erjednek”
A főként Montepulciano és Trebbiano Abruzzese szőlőfajták mellett Fiano, Passerina, Malvasia és Cabernet Sauvignon is megtalálható fajtaszortimentjükben. Mi egy 2022-es évjáratú petnat-ot és 2021 -es Montepulcianot kóstoltunk. Egy érdekesség volt az a puncsos-likőrös illat-és ízjegyekkel rendelkező boruk, ami fele-fele arányban tartalmazott vörös és fehér Montepulcianot. Érzekszervi bírálat során boraik savtartalma alacsonyabbnak tűnt, ugyanakkor egy sósságot éreztünk a borokban. Ízgazdag aromák, összetettség jellemezte őket, és a natúrborokra jellemző egyedi jelleg.
Vincenzo elmondta, hogy Olaszországban tíz évvel ezelőtt tapasztaltegy fellendülést a naturborok keresletében, amely érdeklődés napjainkra csökkent. Inkább a nagyvárosokra jellemző az érdeklődés, a bárokban keresik a natúrborokat Milánóban, Rómában. Azt gondolja, hogy Olaszországban a kereslet a jövőben sem fog 10-15 százaléknál több fogyasztót érinteni. Borait számos olyan országba exportálja, ahol az egészség- és környezettudatosság előrébb jár. Legfőbb célpiacai: Németország, Anglia, Dánia, Finnország, USA.
Bozzai Zsófia