Biodinamika egy toszkán kisbirtok szemszögéből

Az idei Vinitaly központjában a természetes borok álltak. Az Orange Wine Festival helyét a Raw Wine Festival vette át, amit mi is felkerestünk. Ezennel Colombaiába, egy 3,8 hektáros családi kisbirtokra kalandozunk Toszkána szívébe. A natúrborok nem túl elterjedtek Toszkánában, ezúttal egy stílusában klasszikus toszkán vonalat követő borászatnál kóstoltunk.  Dante & Helena Lomazzi  2003 óta biodinamikus gazdálkodást folytatnak.

Arra a kérdésemre, hogy mi a különbség a bio és a biodinamikus között a birtok tulajdonos, Dante azt felelte, hogy a bio az vállalja, hogy bizonyos kemikáliákat nélkülöz a szőlőfeldolgozás és borkészítés során. Ehhez képest a biodinamikus továbbmegy, hiszen ők ezen felül a növények rezgésével is dolgoznak. Szerves trágyát használnak a talaj erősítésére és gyógyfüvekkel védik meg a növényt a gombabetegségektől. Mindez egy egységet képezve működik és kiváló megoldásnak látja arra is, hogy a mérgező anyagok használatát csökkentsék.

Vajon hogy térül ez meg gazdaságilag? Azt a választ kaptam, hogy megéri, hiszen kicsi a birtok és semmiből sem kell sokat vásárolniuk. Ugyanakkor a bor minőségét jelentősen megemeli, ahogy a gazdálkodók életszínvonalát is! Olaszországban egyre többen követik a biodinamikus gazdálkodást. Elmondták, hogy ez a saját választásuk mivel a házuk is a szőlő közepén van, nem akarnak kemikáliát belélegezni mialatt alszanak, ugyanakkor a következő generációra is gondoltak, amikor a biodinamika mellett tették le a voksukat.

A klímaváltozást ők is érzékelik, de válaszuk alapján a biodinamikus megoldás nagyon „reziliens”, így jól reagál a klímaváltozásra, a csapadék és a hőmérséklet kilengéseire. Ha például nagy a hőség, akkor nagy leveleket hagynak a növényen, hogy árnyékolja és frissen tartsa a termést. Vannak esősebb évjáratok, ilyenkor az ellenkezőt teszik, hogy minél jobban szellőzzön a növény.

Sok gyümölcsfájuk és viráguk is van, rengeteg különböző magot vetettek el a szőlőben a biodiverzitás fokozása miatt. Minden, a régióban tipikus gyümölcsfa – barack, cseresznye, diófa – megtalálható az ültetvényeik között.

A legtöbb szőlőjük Sangiovese, ezen kívül Malvasia Nera, Canaiolo, Colorino fajtákkal dolgoznak. A fehérek közül Trebbiano és Malvasia található náluk. A szőlőterületükből 2,5 hektár öreg – 72 éves-, tőke, a többi új telepítés. Dante elmondta, hogy a területük kevésbé ad savas bort. Lehetőségükhöz képest semmi ként nem használnak. Vannak olyan évjáratok, amikor nagyon jól tudnak kén nélkül dolgozni. A kénmentes borhoz kevés szerencse is kell az erjedés miatt, de nagy tisztaságban dolgoznak és a szőlőt nagyon gondosan válogatják. Kóstoláskor érdemes ezeket a borokat dekantálni, és fogyasztás előtt levegőztetni. Boraikat „IGT” Rosso Toscanaként hozzák forgalomba.

Area 51, 2021 Ebben a borban fele-fele arányban jelenik meg a Trebbiano és a Sangiovese, rendkívül parfümös, fűszeres illattal indít, ez utóbbi a Sangiovese miatt lehet. Gyógyfüves karakterű, a georgiai borokhoz hasonlít egy kicsit. Ebbe a borba nem tettek ként, 12,5 alkoholfoka van.

Öregtőkék bora, 2021 Tradicionális cuvée a régiójukban, a négy vörös fajtájuk házasítása (80 % ban Sangiovese és a többi a helyi autokton fajták), amelyek együtt érlelődnek cementtartályban, majd nagyfahordóba teszi őket. Gyönyörű, komplex bor, kerek tanninokkal és 13,5 – es alkoholfokkal. Pár hónapja palackozták és még néhány éves palackos érlelést javasolnak, tapasztalataik alapján nagyon szépen fejlődik a bor. Az öreg tőkék borát megkóstoltuk egy évvel korábbi évjáratból is. 2020 meleg év volt, nagyon koncentrált, szép bort adott.

Követik a holdnaptárat és a Steiner -féle preparátumokat is használják.

Követik a holdnaptárat és a Steiner -féle preparátumokat is használják. Arra a kérdésünkre, hogy keresztényként hogy lehet követni a biodinamikus metódust, azt válaszolta hogy a katolikusok a földön békét és az emberek közötti egyenlőséget és a természet egészségét szeretnék, ezért teljesen kompatibilis vele a biodinamika, ami egy módszer, nem pedig egy vallás. Vannak olyan elemei, amelyeket minden biodinamikus borászat átvesz, de ezen kívül mindenki mást és mást vesz át a metódusokból.

Tekintve, hogy Toszkánában nagyon fejlett a borturizmus, néha ők is fogadnak vendégeket megbeszélés alapján lehet őket meglátogatni. A világ számos országába exportálnak borokat, célpiacaik között szerepel Olaszország, Franciaország, Anglia, USA, Svédország.

Bozzai Zsófia