Malbec Day az Argentin Nagykövetség szervezésében

A Malbec Argentina emblematikus fajtája. Eredetét tekintve a Magdeleine Noire és Prunelard leszármazottja, így a Merlot féltestvérének is nevezhetjük, hisz közös az anya, a Magdeleine Noire. A fajta jellemzője a komoly mennyiségű tannin, az erőteljes színanyag és a jó savak. Ezért is telepítik viszonylag magasra, mert a magassággal a savtartalom is emelkedik. A fajtára elsősorban a feketebogyós gyümölcsök jegyei jellemzőek, a szeder, a kékszilva, a feketecseresznye, emellett elég borsos és az étcsokoládé zamatvilága is jellemzi.

A sokak által kedvelt Malbec fajtának is van világnapja, mégpedig Április 17-e. Az Argentin Nagykövetségnek köszönhetően évről – évre bepillantást nyerhetünk e fajta fejlődésébe, hazai megjelenésébe. Sőt olyan tételeket is kóstolhatunk, amelyek itthon nem elérhetőek. Kóstolásunk során megerősíthetjük, hogy a Merlothoz hasonlóan kedves, behízelgő, ugyanakkor mégis komplex bor. Főbb jellemzői a kiváló érlelhetőség, a szép tanninstruktúra és az intenzív gyümölcsösség, emellett a magas beltartalmi érték. Argentinában az uralkodó széljárásnak köszönhetően nem igazán kell permetezni, talán ennek is köszönheti a bio borászatok egyre szélesebb körben való elterjedése.

Április 23-án délután hála a Nagykövetségnek közvetlenül Argentínából is érkeztek minták a WineHub-ban megtartott Malbec- ünnepre, illetve olyan kiváló borkereskedők mutatták be Malbec boraikat, mint a WineAge, a Gepárd és Űrhajó és a Heinemann Testvérek. A házigazda Winehub Haraszthy: Fantasticójaról nem is beszélve. A felsorakoztatott borok közül több is 1100-1400 méter magasan termő szőlőből készült! Volt köztük bio, sőt natúrbor is, ez utóbbi legfőbb jellemzője a még intenzívebb gyümölcsösség, kifejezőkészség volt.

Nyolc tételt kóstolhattuk végig a mesterkurzuson. A könnyedebb gyümölcsös tételektől az érleltebbekig (6 év) haladtunk a sorban. Ez utóbbi fantáziát éppen egy magyar érdekeltségű borászattól (Trez) kóstoltuk, akiket a mádi Zombory Pincétől is ismerhetünk. Ez egy 2019 -es Grand Reserve Malbec volt, kóstolása során megállapítottuk, hogy ez a bor éppen most van a csúcsán. Már a pohár szélén téglás elszíneződésű rubin árnyalatba hajló színén is látszott, hogy egy komolyan érlelt, korosabb borról van szó. Szépen érlelt jegyek jellemzik zamatában, a lekváros jegyek mellett a likőrös aromavilág is fellelhető benne. Kiemelnénk a kevés maradékcukor és a savak harmoniáját is. Ez a cukor akár alkoholédességnek is felfogható lenne.

 

A Gepárd és Űrhajó Borbárban kóstolható az egyik nagynevű argentin birtok a Zuccardi Malbecje, Ezen szőlő 1400 méter magasról származik. Elsőre nagyon kifejező, feketebogyós gyümölcsökben gazdag tétel, amelyben minden egyensúlyba került, frissessége, gyümölcsössége mellett megőrizte komplexitását is. Ennek prémium változata a ZuccardiQ (ahol a Q betű nem az IQ-ra, hanem a Qualityre utal) Szintén 1400 méter magasról származik a Septima elnevezésű tétel, amely leginkább szilvalekváros aromákban volt gazdag, tanninjai még szárítottak. Ebből a populáris borból az őserő köszönt vissza, de emellett az aromajegyek eleganciája is megjelent benne. Fajtaösszetétele: 62 % Malbec, 16% Tannat és a többi Cabernet franc. Nemhiába vallják sokan, hogy a Malbecet Uruguay fő fajtája, egy kevés hozzáadott Tannat tesz tökéletessé.

A WineAge különleges tétele egy fehér Malbec volt 2021-ből az Valle de Ucó régióból, amely bor minimális időt sem töltött a héjjal együtt, így őrizte meg halványságát. Ellenben rendkívül aromagazdag, tele friss gyümölcsökkel, sárga virágokkal, magas, de cseppet sem bántó savszerkezettel.

A Haraszthy 2021-es Fantasticoja a legjobb formájában volt. Illatát erőteljes fűszerek jellemezték, felfedeztük benne a hordó izgalmait, a puha feketebogyós jegyeket. Tanninstruktúrája a Pinot noirra emlékeztetett. Legjobb formájában van ez a bor.

Bozzai Zsófia