Így telt a Malbec világnapja Magyarországon

Argentína budapesti nagykövetségének jóvoltából idén ismét megrendezésre került a hazánkban a Malbec nap, avagy a Malbec World Day. A világszintű kezdeményezés a Wines of Argentina nevéhez köthető, az első alkalomra 2011 április 17-én került sor. Az  argentin borok népszerűsítését és sikerük ünneplését sem nélkülöző nemzetközi nap és a hozzájuk kötődő rendezvényes éves sora hatalmas hatással volt a Malbec-ek növekvő népszerűségének. Jó bornak is kell a cégér, és a Malbec bizony érdemes erre.

A Malbec borok jellemzően közepes vagy testes italok, magas beltartalommal. A csersavtartalma hasonlóan közepes vagy magas szokott lenni, és könnyen készíthető belőle földes karakterű, rusztikusabb bor. Amit főként értékelni szoktak benne a szépséges mély színén túl, a fűszeres és gyümölcsös íz- és illatjegyei, ami a komolyabb testtel és az érett tanninokkal csodálatos élményt képes nyújtani. Tipikus aromái a szilva, feketecseresznye, szeder, eper, feketeribizli és füge; fűszerek tekintetében pedig az ánizs, vanília, kakaó, csokoládé, presszókávé, valamint dohány. 

A fajta lassú de biztos magyarországi lábvetését az új magyarországi Malbec borokon túl az idei Malbec Day helyszínének megválasztása is jól szemlélteti. A borközpontnak ugyanis, amely az esemény színteréül szolgált, az etyeki Haraszthyt alapító Carlos Coelho az egyik tulajdonosa.

Az idei Malbec day-en találkozhattunk Vesztergombi, Bock és Haraszthy Malbec-ekkel is, amik mind Magyarországon termettek. (Haraszthytól volt egy különleges tétel is, ahol a bor még tankhajón érkezett hozzánk, de az érlelés- palackozás már itthon történt.) Ez a fajta még igen fiatal itthon, általában kísérleti jelleggel vagy kis mennyiségben ültetik és dolgozzák fel, különben nagyon izgalmas eredményekkel! Nyilván nem a tipikus argentin jelleget érdemes várni tőlük, hanem egy könnyedebb és gyümölcsösségben jeleskedő változatot, hiszen az argentin területek terroirja teljesen eltér az itthoni körülményektől. Természetesen az ottani termelők is különféle területeken vannak jelen, így az évente közel ugyanazt a minőséget adni képes környezet, illetve ennek ellentéte, a minden évben eltérőt nyújtó is szerepelt a bemutatón. Jelenleg a magyar Malbec-ek többsége vékonyabb argentin társaik többségénél.

Argentínában egyébként sokáig Merlot művésznéven futott a fajta, mivel megjelenése megtévesztésig hasonlítanak egymásra, azonban a genetikai vizsgálatok kimutatták, hogy az álarc mögött ki is rejtőzik valójában. Ugyanakkor az idősebb ültetvényeken is gyakran keveredik e két fajta, így valóban megvalósul egyfajta átfedés a fajták között. Házasításokban a Cabernet Sauvignon-nal szokott még szerepelni, ami nem meglepő, tekintve hogy Bordeaux egyik jellemző fajtája volt 1956-os kifagyásáig.

Argentínát a világban leginkább borairól és labdarúgásáról ismerik az emberek, amit csak erősít, hogy az idei világbajnokságot az argentin válogatott nyerte. We are the champions!, Mi vagyunk bajnokok! – hirdetik büszkén, és belátták, hogy ez bizony a Malbec-re is igaz. A Franciaországból elszármazott fajta olyan helyet és művelést kapott Amerika déli kontinensén, ahonnan a borfogyasztó társadalmat is meghódította, ezért 2023-ban a Malbec bor világnapján is erre a hangzatos mottóra kaphattuk fel a fejünket.

tudósított: Hajdu Ferenc
fényképezett: Podlussány Máté