Épp egy hónap még, és május 18-án egy rendkívüli borünnepben lesz részünk! Idén első alkalommal kerül megrendezésre a Solemnitas Vinum Hungarorum borgála, ahol csak a kiemelten legjobb, díjazott hazai borászok, borászatok mutatják be csúcsboraikat. Egy rendkívüli esemény, ahol az igényesség lesz a főszereplő egy exkluzív helyszínen.
A Solemnitas Vinum Hungarorum borgála idén első alkalommal kerül megrendezésre. A helyszín is új, a nemrég megépült Bem téri Kimpton Bem Budapest szálloda rendkívül elegáns és káprázatos hallja. A magyar bor dicséretére életre hívott, a Magyar Bor Akadémia védnökségével megvalósuló rendezvényen 48 csúcsbort lehet majd kóstolni 34 esztendő Év Bortermelőjétől és 18 esztendő Év Pincészete-díjazottól.

Az esemény sajtótájékoztatójára a Hotel Kimpton különtermében került sor
Borgála a Bem Kimptonban
Ez a rendezvény a magyar szőlő- és borkultúra talán valaha volt legnagyobb fejlődésének és minőségi ugrásának csúcstermékeit mutatja be. A magyar bor történetének aranykora az elmúlt harmincnégy év, ahol a széthulló nagyüzemi pincegazdaságok romjain újra épülve Magyarország bortermelése és borkultúrája a világ élvonalába került. A történet főszereplői a borászok. Azok a szinte megszállott, fáradtságot és megalkuvást nem ismerő, alkotó emberek, akik családjuk és kollégáik segítségével olyan maradandót alkottak, amely mind a fogyasztók, mind a szakma részére iránytűként működik.
A harmincnégy esztendő mindegyikében megválasztotta a Magyar Bor Akadémia az Év Bortermelőjét. Közülük mindegyik személyesen is jelen lesz az eseményen – kivéve azokat – akik már nem lehetnek közöttünk. de őket is a birtokuk továbbvivői fogják helyettesíteni. Fontos tudni, hogy a bemutatásra kerülő borokat nem a szervezők válogatták, hanem a borászok maguk döntötték el, hogy melyik borukkal képviselik magukat a rendezvényen, azokat a borukat hozzák el, amelyeket az elmúlt három évtized csúcsteljesítményének tartanak.

Nyikos István a sajtótájékoztatón
Ezekkel a különleges emberekkel élmény lesz a találkozás, hiszen a borász alkot, szőlőt telepít, megváltoztatja a tájat, varázslatos szőlőültetvényeket hoz létre. A környezetét mind fizikai, mind szellemi értelemben fejleszti, építi. A borász harmóniát teremt. Legfőbb célja, hogy megteremtse ezt a borban, a környezetében és a borain keresztül a világban. Folyamatosan törekszenek a szebbre és a jobbra, boraikon keresztül megtalálni a saját és a környezetük felemelkedését.
A legmagasabb szinten
A fejlődésének elengedhetetlen tényezője az elfogultságtól mentes, legmagasabb szakmai szinten álló, hiteles mérce, amely megmutatja, hogy kik a legjobbak, és az adott évben a legjobbak közül ki lesz az Év bortermelője és az Év pincészete díj büszke birtokosa. Ezek a kitüntetettek fogják május 18-án személyesen bemutatni kedvenc boraikat, büszkeségeiket.

Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnőke a sajtótájékoztatón
A borkészítés egy 5000 éves folyamatos kultúra, ennélfogva is büszkék lehetünk azokra, akik ezt a hagyományt ma is a legmagasabb szinten művelik hazánkban. Az esemény fő szervezője Nyikos István vallja, hogy a bor nem csupán egy az italok között, hiszen a borkultúra fontos eleme a magyar nemzeti kultúrkincs egészének. A bor közösségszervező erő, a helyi közösségek pedig az egyetlen megtartó erőt jelentik a globalizálódó világunk újabb és újabb támadásaival szemben.
A jó bor önmagában is élmény, ám az adott italokhoz megfelelően kreált falatokkal együtt még csodálatosabb íz-horizontokat képes kinyitni. Az est résztvevőinek olyan komplex ízélményben lehet így része, amely méltán reprezentálja a Kárpát-medence nyújtotta különleges gasztronómiai élmények összhatását. A rendezvény moderátora Dr. Csizmadia András, a gasztronómiai szerviz irányítója Hegedűs Péter.

Borgálával debütál a Hotel Kimpton hallja
Az esemény szervezője a Bacchus Arts Stúdió.
További részletek, jegyvásárlás: www.magyarbordicserete.hu
DTI