A Kékfrankosnak megközelítően száz hasonneve is jelzi, hogy igen elterjedt fajta. A Kékfrankos faját Szlovénia jelentette be, így szlovén fajtaként lett bejegyezve. Eredetének kutatása kapcsán derült ki, hogy legközelebbi rokonságban a Furmint fajtával áll. Eleinte Mészáros Pál és Koch Csaba voltak a Kékfrankos klónszelekció mozgatórugói. A Pécsi Kutatóintézet is kijelölt egy két hektáros területet a Szent Miklós dűlőn, ahol 28 különböző klónt telepítettek 2*1 méteres térállással. 74 anyatőke lett kijelölve. A klónszelekció során a legfontosabb szempont a gyümölcsösség volt. A fürtök átlagtömege 225 g, az átlagos cukorfok 17,7 . A Pécsi Kutatóntézet ezen klónokból készült üvegballonos tételeteit kóstolhattuk meg ötösével a 2024-es évjáratból, összesen 20 mintát.
A Kékfrankos klónok kóstolása során a fő referencia klónok az alábbiak voltak: Alte Rebe, Heide, Düran. Ezeket az osztrák klónokat a sorozat végén kóstoltuk meg. Az Alte Rebe savasabb, vékonyabb, elegánsabb bort adott egy kevés maradékcukorral, rövidebb és egyszerűbb bor. A Heide fedettebb, teltebb, testesebb, tapadós tanninokkal, a Düran enyhén széndioxidos, friss, gyümölcsös, egyensúlyos tétel kellemes savakkal. Az osztrák klónokban egy olyan fűszeres vonal jelent meg, amit a hazai kísérletekben nem fedeztünk fel.
A Kékfrankos klónok zömére jellemző volt, hogy a savak domináltak bennük, sokszor erőteljes, nyers savak. Emellett a legtöbb mintában a határozott, gyümölcsös zamatok domináltak, erőteljes meggyes zamatokkal, ízjegyekkel. Összességében azt nem mondhatjuk, hogy éretlen alapanyagokból készültek a minták, de e sajátos, aszályos, meleg évjárat sajátossága, hogy a pH sokszor csökkent a szüreti eredményhez képest, a savtartalom pedig nőtt.
Némely tétel kiemelkedett kedvesebb savaival és komplexebb aromavilágával, ezek a következők voltak: 112: kellemes fanyarsággal, 132: tartalmas ízben, magasabb beltartalom, 106: kiemelkedik íztónusában és a fűszeres jegyekben, 146: szép zamatok, egyensúlyos, 201: a szebbek közé tartozott, zamatos, fűszeres, savai is jobban simulnak, 204: ígéretes, zamatgazdagabb, egyensúlyosabb, picit ez is nyers, savhangsúlyos, meggyes ízjegyekkel.
Minőségében két kiemelkedő tételt találtunk a mezőnyben: 171: zamatgazdag, egyensúlyos tétel, az alkohol, a test és a savak egyensúlya jellemzi. 102: kicsit teltebb, zamatgazdagabb, meggyes, fűszeres vonal: lestyán, kakukkfű, savai határozottak, tartalmasak, de kevésbé marnak. Óriási potenciál van benne.
Némely minta ha önmagában nem is állná meg a helyét, de a borászok ki tudják választani a stílus szerinti házasítási alapot. Ilyen volt többek között a 137 minta, amely egy könnyed, gyümölcsös, nagyon friss tétel. A 174 – es minta, amelyet egy kerekebb ízérzet jellemzett, magasabb alkohollal, teltebb, fémesebb ízvilággal. A 135-ös minta egyensúlyos, fűszeres, jó savakkal és meggyes zamatokkal rendelkezik, de paprikás illata, kevésbé illik a fajtához, inkább a nyugati fajtacsoportos Cabernethez hasonlíthatjuk.
Ezen klónok közül a Kutatóintézet öt tétel vírusmentesítését kezdi meg, hogy melyik lesz az az öt, az még a jövő zenéje. Három évjárat kiértékelése után hozzák meg a döntést, hogy melyekből létesítenek törzsültetvényt hogy mely klónoknak kezdődik tíz éven át tartó vírusmentesítése.
A Kutatóintézet 2025. május 15-én SUMMA szakmai napján mutatja be kísérleti eredményeit.
Programinformáció: https://szbki.pte.hu/hirek
Bozzai Zsófia, Dékány Tibor.