Trio Pince – Ősszel is Balaton 3

A Trio Pince Diszelben működő családi pincészet, elsősorban a Badacsonyi borvidékre jellemző hagyományos és itt nemesített helyi szőlőfajtákat termesztik, és készítik belőlük boraikat. Céljaik között szerepel a helyi fajtákon keresztül a Badacsonyi borvidék szőlő és borkultúrájának megismertetése. Jelenleg 5 hektáron gazdálkodnak, a tervezett termésmennyiséget már a metszéssel szabályozzák, illetve a szőlőtermesztésnél nagy hangsúlyt fektetnek a hajtásválogatásra. A növényvédelmet a kártevők és kórokozók előre jelzésére alapozzák, megelőző védekezést folytatva, nem a károsítók teljes kiírtását, hanem a gazdasági kártételi küszöbszint alatti tartását szem előtt tartva. A kézi szüretet követően a borok elkészítésénél csak a legszükségesebb mértékben avatkoznak bele a természetes folyamatokba. Az érlelés tartályokban történik, és a tételek egy részénél, palackban folytatódik.

Milyennek látjátok az idei évjáratot?

Hasonlóan, mint kettő évvel ezelőtt: elég korán indult tavasszal a vegetáció, s egy nagyon száraz időszak jött a végére. Meglepetésként ért minket, bár szerintem mindenki mást is, hogy ilyen korán és hirtelen érkezett a vegetáció: szinte minden borász úgy hitte, hogy van még idő befejezni a kötözést, illetve a még a hátramaradt metszéseket. A korai érkezéssel előre tolódott a növényvédelem és minden más időszerű munka, pl. a traktoros munkák. Ezt követően még egy viszonylag csapadékosnak mondható időjárásban volt részünk, utána viszont a júliusi szárazságnak köszönhetően a borokban a fehérjetartalom kicsit alacsonyabb, mivel nem tudott annyi nitrogént felvenni a szőlő, ezzel szemben a polifenol tartalomban sokkal magasabb értékeket kaptunk. Mondanom sem kell, hogy a korai kezdés 2-3 hete jelentkezett a szüretben is. A még igazán érettséghez sem közeli állapotból átjutottunk pár nap alatt az érettségi állapotba, minek következtében a szeptember elejére tervezett szüretet hirtelen, két héttel hamarabb el kellett kezdeni. Augusztus 19-én ezt még nem is láttuk, viszont nagyjából 22-23-a felé már szüretelnünk kellett, ami egy 2-3 hetes időszak alatt le is zajlott, ennyire egybe érnek ugyanis a fajták. Egyes esetekben úgy megemelkedett a cukortartalom, hogy már nem is tudtunk olyan alacsony értékkel szedni, mint ahogy szerettük volna.

Tehát érzitek a klímaváltozás hatásait, milyen megoldásokkal álltok elő?

Az ültetvényeink jelentős része nálunk is egy kicsit idősebb, 30-40 éves korig találhatunk tőkéket. Elsősorban tehát próbálunk újratelepíteni, jelenleg az 5 hektárból fél hektár az új telepítés, valami már terem is idén. Az új telepítéssel sokkal nagyobb lett az ültetvény variabilitása, és jobban tud alkalmazkodni a szőlő az újabb hatásokhoz, hiszen életerősebbek a tőkék. Gondolkodnunk kell a fajtaválasztásban is, hiszen vannak olyanok, amik érzékenyebbek a szélsőségekre, akár a szárazságra, akár mondjuk egy kórokozóra, aminek kedvez a klímaváltozás, ezeket a fajtákat nehezebb termeszteni, illetve nagyobb odafigyelést igényelnek. Nagyon fontos a fajtaváltás mellett a művelésmódra odafigyelni. Mivel a középmagas művelés 2-3 héttel hamarabb fakadt, idén nekünk ez jól jött, ám egy bio művelésnél a tőkéhez közelebbi részén korábban fakad a szálvessző, a vége pedig később fakad, és összességében egy 2-3 héttel fiatalabb és érettségben hátrébb lévő szőlőt kaptunk. Ennek megfelelően alkalmazkodni tudunk a klímaváltozáshoz a művelésmód váltással, illetve a megfelelő művelésmód alkalmazásával az új telepítéseknél. Persze fel kell készülni a szüret minél gyorsabb megvalósítására, illetve hogy amennyire lehet, elzárjuk a melegtől és az oxigéntől a betakarított szőlőt.

Van-e valami újdonság nálatok?

Igen, tulajdonképpen az előzőkhez kapcsolódóan, most van egy kéttized hektárnyi kísérleti ültetésűnk, ahol a Solaris-szal próbálkozunk. Ha ez beválik, akkor a jövőben tovább tervezünk, gondolkodunk ilyesmiben.

Hogyan látjátok a borvidék helyzetét?

Egyformán nehézségekkel küzd mindenki, végső soron az egész ágazat. Nem csupán elöregednek az ültetvények, emellett nagyon sokan felhagynak a műveléssel. Az is beárnyékolja a jövőt, hogy óriási mennyiségben tud elterjedni főleg ilyen száraz évjáratokban az amerikai szőlőkabóca, ami hordozza az aranyszínű sárgaság fitoplazmát. E kórokozó által igen rövid idő alatt lehet hatalmas területeket elveszíteni, és jó eséllyel kulcskérdés lesz a jövőben. A klímaváltozással szorosan összefügg, hogy a kabócák olyan mennyiségben képesek felszaporodni, szakszóval gradálni, hogy hiába védekezünk ellenük, tulajdonképpen 2-3 nap alatt ugyanaz a mennyiségű kabóca ismét ott van. De ez alá játszik az elhagyatott, illetve a megfelelő védekezésben nem részesülő helyek száma is, ami az exponenciális szaporodásuk számára ideális helyszín. Tehát erre fel kell készülni, akár a fitoplazmára kevésbé érzékenyek fajták megválasztásával, vagy pont azzal, ami először mutatja a tüneteket. Ez utóbbi eset haszna, hogy hamar kiderül, ha az ültetvényben jelen van a kórokozó, s ekkor gyors, célzott kivágással valameddig megelőzhetjük, illetve visszaszoríthatjuk a betegséget. Olyan fajtáknál, ahol látens módon van jelen a kórokozó, így nem észleljük, 2-3 év alatt elterjedhet az ültetvényben, és mire az első tünetek megjelennek, a terület nagy része már fertőzött.

Knolmayer Bence, Trio Pince

Mi a tapasztalatotok a rendezvényről?

Igazából csak pozitív dolgokat mondhatok, sok az érdeklődő annak ellenére is, hogy családias a rendezvény. Jó a hangulat, a mesterkurzus és az előadások is igazán színvonalasak, amit az előadók személye is szavatol.

 

(beszámoló: Hajdu Ferenc, fotó: Bozzai Attila)