Tokaj-Hegyalja alulnézetben

Megjelent egy új, érdekes könyv Tokaj talán sokak számára ismeretlen oldaláról, az évszázados borospincék belső világáról. A Tokaj Világörökség pincerendszerei gyakorlatilag munkaterületek, ahová idegen csak ritkán léphet be. Müller István, az egykori Tokaj-hegyaljai Állami Gazdaság egyik volt vezetőjeként, a Tokaji Borlovagrend alapító tagjaként otthonának érezheti ezeket a pincelabirintusokat, és fontosnak tartotta, hogy ezeket az értékeket felmutassa, hogy ezek az értékek megőrződjenek.

A legtöbb Tokaj-hegyaljai pince története a múlt homályába vész. Ezeknek a hosszú, tekervényes, többnyire többszintes pincerendszereknek az előélete nem pontosan ismert, ám az tény, hogy gigászi munka lehetett a pincejáratok kivájása, a kitermelt anyag elhordása, a pincelejáratok, lépcsők megépítése. Korábbi leírásokból annyit tudhatunk, hogy annak idején leginkább a helyben állomásozó katonák téli feladata volt ez a munka, hiszen akkoriban általában leesett a hó november közepén, elolvadt március végére, és ebben az időszakban megállt az élet, nem volt hadakozás sem. Vagyis a térségben a katonaság nyáron harcolt, télen vájárkodott.

A Tokaji Szüreti Napok programjaként a Tokaji Világörökségi Bormúzeum adott helyszínt a Tokaji Borlovagrend programjához, az egyesület aktív tagjának ünnepélyes könyvbemutatójára. Köszöntőt mondott Dr. Molnár Péter egyetemi docens, a Tokaj-hegyaljai Egyetem Szőlészeti és Borászati Tanszék vezetője, majd a több évtizedes szenvedélyes kutatómunkáról mesélt a szerző, Müller István. A könyvbemutatót borkóstoló és kötetlen beszélgetés kísérte.

Tokaj-Hegyalja föld alatti kincsei

Mint Müller István többek között elmondta: „A pince a borok kóstolásán túl a látogatók számára romantikus érdekességeket, legendákat kínál, a szakemberek pedig megismerhetik a kőzeteket és az elődeink fáradságos munkájával létrehozott műszaki megoldásokat is. 25 év szőlészeti-borászati tapasztalat után kezdtem el foglalkozni a pincék addig számomra is ismeretlen részleteivel, melyek mellett korábban esetleg magam is elsétáltam.

A szerző Dr. Molnár Péter egyetemi docens, a Tokaj-hegyaljai Egyetem Szőlészeti és Borászati Tanszék vezetőjének társaságában

A földalatti labirintusokban egyaránt megtalálhatók a négy őselem, a föld, a víz, a levegő és a tűz, illetve hatásuk nyomai. Amikor már tudatosan kerestem, elég volt csak felnézni egy szellőzőbe, vagy észrevenni az eltérő falazás mögötti rejtekágat. Sajnos a pincék leromlása, beomlása vagy csak elhanyagolása egyre inkább általánossá válik. Vannak pincék, ahol évtizedekkel ezelőtt jártam, és ma már a lejáratuk sincs meg. Ezeknek az értékeknek a megismerése ezért is sürgető. 310 pincében sikerült fotókat készíteni, a borvidék 27 településén túl a környéket is bejárva. Eddig 18 alkalommal tartottam diaképes előadást, ahol a laikus és a szakmabeli közönség egyaránt rácsodálkozott ezekre a ritkaságokra.”

A szerző (balról) Kovács Tibor, a Tarcali Szőlészeti-borászati Kutatóintézet Igazgatójának, valamint Dr. Molnár Péter társaságában

Remélhetően a könyvben bemutatott részletek a könyv olvasóit is arra ösztönzik, hogy ha egy Tokaj-hegyaljai pincében jár, a kóstolás, a pincei séta során keressen és találja meg a pince egyéb érdekességeit, különleges megoldásait is, hogy a bor illatán és ízvilágán túl egyéb élményeknek is részese lehessen.

A könyv az INFORM Kiadó gondozásában jelent meg.

Dékány Tibor