Édes és erősített borok a Concours-on

2024 október 1-én 9 ország 27 szakértője gyűlt össze, hogy megkóstolja a Concours Mondial de Bruxelles édes és erősített borok fordulójára 23 országból benevezett közel 300 mintát.

A verseny eredményeit október 10-én hozzák nyilvánosságra a concoursmondial.com weboldalon.

A rendezvényt arra is felhasználták, hogy a sommelier-k és a zsűritagok számára bemutassák a toszkán Vin Santo-t és a Madeira borokat. A kapcsolódó workshopokat Mattia Cianca és Rubina Vieira vezette.

A Vin Santo egy tradicionális mazsolabor (vagy szalmabor), amelyet a hagyományos toszkán borászatok összetett folyamat során állítanak elő, apró technológiai különbségekkel. A Malvasia és Trebbiano szőlőket a szüretet követően hónapokon át szellőztetett termekben, farácsokra akasztva szárítják, ezzel a víztartalom jelentős részét eltávolítva, miközben a fruktóz megmarad a bogyókban.

Szárítás után a szőlőt kipréselik, a mustot pedig a caratelli nevű kisméretű fahordókba töltik. A hordókat csak háromnegyedik töltik meg, majd hermetikusan lezárják, ami az erjedés során magas nyomást eredményez a belsejükben. Mivel a hordók tárolási helyén a hőmérséklet is jelentős változásokat mutat, az erjedési folyamat lelassul. Hároméves hordós érlelést követően egy természetes édes bort kapnak, amely jól illeszkedik desszertekhez és kéksajtokhoz.

A Madeirát gyakran étkezési bornak tekintik, és erre a célra jellemzően alacsonyabb minőségű termékeket használnak, míg az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban a minőségi Madeirákat kifejezetten sokra értékeli a piac. Az egyes tételek között a felhasznált szőlőfajtákon túl a borászati és hőkezelési megoldások és a tölgyfahordóban töltött évek száma is jelentős különbségeket okoz.