November 14-én jön a Libadalom! A Gasztrosétányon 10.00 órától nyitnak ki a pinceajtók és a vírusvédelmi szabályokat rögzítő Piknik Kódex útmutatásait betartva, az egyes helyszínek befogadóképességét figyelembe véve várják a libás ételekre, újborra, forró italokra és a rendkívül népszerű libafuttatásra éhező és szomjazó érdeklődőket.
A szervezők hangsúlyozzák, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség Covid-kézikönyve alapján megalkotott Piknik Kódex szabályai szerint várják a vendégeket az etyeki Újhegyen, amely lehetővé teszi a biztonságos és kulturált kikapcsolódást. Az etyekiek ugyanis az egészség mellett felelősséget éreznek a vendégek étvágyáért is, hiszen jól tudják, hogy „aki Márton napján ludat nem eszik, ehetik az bármit, mégis éhezik. Aki Márton napján újbort nem iszik, az egész évben szomjazik.” Ezt a veszélyt a Gasztrosétány vendégvárói musttal, forralt borral, libazúzapörkölttel, hízott libamájjal, különleges lúdláb desszerttel, rétesekkel és megannyi más finomsággal igyekeznek elhárítani.
Az egyik legnépszerűbb program minden bizonnyal ezúttal is a hagyományos libafuttatás lesz, ami miatt érdemes már a kora délelőtti órákra tervezni az etyeki látogatást, mert bár nézni is óriási élmény, de a helyszínen lehet nevezni is saját „tuninglibával” vagy a szervezők által hitelesített szérialibával. A feladat, hogy tollas barátunkat végig kell terelni a szőlőtőkék határolta Etyekringen. Varázslatos program kicsiknek és nagyoknak. Etyek kirándulásra is nagyon alkalmas, amelyhez e-bike–ot is bérelhetünk túravezetővel, hogy azon barangolhassuk be Etyek varázslatos tájait.
A Libadalom után pedig jön az Advent a Gasztrosétányon december 12-én, tehát ahogy mindig, mostanában is érdemes Budapest Szőlőskertjébe látogatni.
A Libadalom pincéinek programja és kínálata:
Aubergine Pince
- Etyeki padlizsánkrém és zakuszka
- Sütőtökleves
- Pulled goose szendvics
- Pulled pork szendvics
- Hot dog, grill kolbász
- Libamájterrine kaláccsal és áfonyalekvárral
- Sült krumpli
Férőhelyek száma: 100 fő
Milán Pince – Zalán Faház
- Tanyasi libaleves
- Kemencében sült sólet füstölt libafalatokkal, árpagyöngyével
- Sült kacsa és libacomb párolt káposztával
- Házi sütemények, szörpök és limonádék
Férőhelyek száma: 20 fő
Erdélyi Ízek Udvara
- Sült libacomb szőlőágyon pityókával
- Libahúsos csorba
- Libatepertős pástétom kakukkfűvel ízesítve
- Tarpa pálinkák, Csíki sörök és a Sobol pincészet borai
Férőhelyek száma: 25 fő
Árpás Laci Sonkamester Pincéje
- 2 évig érlelt, sóban pácolt, levegőn szárított sonkakülönlegességek
- Délvidéki ízek, kemencés és grillételek
Férőhelyek száma: 150 fő
Halmi Pince
- Termelői folyóborok, kistermelői pálinkák, illetve szörpök, kézműves ecetek kóstolója és vására
Férőhelyek száma: 12 fő
Kácsor „Kíra” Pince
- Régi és újborkóstoló, forralt bor és gyümölcspálinkák
- Sült libacomb, libatepertőkrémes kenyér és házi sütemények
Férőhelyek száma: 60 fő
bOrbara Présház
- Zellerkrémleves libatepertővel
- Sült libacomb, fűszeres alma-kuglival, édesburgonyás tócsnival
- Mákos szilvás rugelach
- Sós karamell mousse aszaltszilva-pürével
- Juhtúrós pogácsa
- Békebeli hókifli
- Forró csokoládé választható fűszerekkel
Férőhelyek száma: 20 fő
Tátrai Pincészet
- A pincészet borainak kóstolója és vására
Férőhelyek száma: 20 fő
Rezeda Terasz
- Rozmaringos libaleves
- Burgonyakrémleves
- Hízott libamáj
- Ludaskása füstölt libamellel
- Libazúzapörkölt
- Márton-napi libás rétes
- Mascarponés szelet
- Etyeki borok, must fröccsel és forralt bor
- Szijjartó Előd etyeki borászatának újgenerációs borai
- Rezeda present’s: Deep afternoon
- Zene: Szepesvari – chill, ambient, deep, melodic, organic house
Férőhelyek száma: 30 fő
IBI Pince: Orosz Gyula Családi Pincészete (Etyek)
- A pincészet borainak kóstolója és vására
Férőhelyek száma: 30 fő
Berényi Pince
- STELÁZSI – Házias ízelítő a vidék ízeivel
- Grillezett kacsakolbász
- Libacomb rillette csatos üvegben – házi kenyérrel, hagymalekvárral, friss zöldségekkel
- Füstölt libamell-szendvics fűszeres almapürével
- Forró almakompót
Férőhelyek száma: 20 fő
EtyekVin
- Sütőtökkrémleves pirított tökmaggal
- Sült libacomb hagymás törtburgonyával és párolt káposztával
- Vegán töltött káposzta
- Libatepertőkrémes kenyér lilahagymával
- Libatepertős pogácsa
- Karamellizált almás pite, kókuszgolyó
- Forralt bor
Férőhelyek száma: 30 fő
Debreczeni Pince: Debreczeni – Ferenczi Családi Borászat (Etyek és Szekszárd)
- Harmonikazene: 12.00-16.00 óra
- Libaaprólék-leves
- Libahúsos palacsintatekercs
- Tepsiben sült kacsa- és libacomb
- Töltött libanyak
- „Libaropi”
- Libatepertő
- Etyeki és szekszárdi borok
- Újborkóstoló és forralt bor
Férőhelyek száma: 90 fő
Dvorák Pince
- Tárkonyos libaraguleves
- Ludaskása
- Sült kacsacomb párolt lilakáposztával és hagymás törtkrumplival
- Töltött libanyak
- Sült libakolbász
Férőhelyek száma: 90 fő
Etyeki Sajtútállomás
- Sajtkülönlegességek kóstolója és vására, raclette
Férőhelyek száma: 30 fő
Rókusfalvy Birtok
- 10.30 óra Libafuttatás – lúdfutamra fel!
- Nevezz saját tuninglibáddal vagy válassz a szervezők által hitelesített szérialibákból, és tereld végig a szőlőtőkék határolta Etyekringen! Nevezés a helyszínen 10.00 órától.
- 11.30 óra: rendhagyó pincetúra – pohárral a kézben, újborral a palackban
- 14.00 óra: vezetett, 2 órás e-bike-túra akár az egész családnak
- Ínyenc élmények:
- Chilis-narancsos sütőtökkrémleves pirított magokkal
- Tárkonyos libazúzapörkölt pásztortarhonyával
- Lúdláb pohárdesszert
- Újborkóstoló, forralt bor és forró tea
Férőhelyek száma: 100 fő
Buzál-Mórocza Pince
- A pincészet borainak kóstolója és vására
- Libatepertő, libazsíros kenyér lila hagymával
Férőhelyek száma: 30 fő