Jön a Libadalom, készülnek a Libafutamra Etyeken

„Aki Márton napján ludat nem eszik, ehetik az bármit, mégis éhezik. Aki Márton napján újbort nem iszik, az egész évben szomjazik.” November 12-én, 10.00 órától ínycsiklandó libakülönlegességekkel és újborral várják a vendégeket Etyeken.

Az etyeki vendégvárók mindig is tiszteletben tartották a Márton-napi hagyományokat és mindegy, hogy hiszünk-e benne vagy sem, a babonának sem kívánnak esélyt adni, ezért készülnek számos ínycsiklandó libás étellel és újborral is. Tulajdonképpen túl is teljesítik a néphagyomány követelményeit, mert az étel és ital mellett különleges programmal, élménnyel is várják a vendégeket évről-évre: idén is megrendezik ugyanis a méltán híres libafutamot, a szőlősorok között tartott terelőversenyt. Lúdas Matyi szellemi örököseinek nevezését a helyszínen várják, ezért érdemes időben elindulni, nehogy lemaradjunk erről a kedves kalandról.

A szüret után már az újbort is meg lehet majd kóstolni több helyen, sőt lesz premier előtti pezsgőkóstoló is. Az őszi időszakban már bizony jól esik a forralt bor vagy valamilyen igazán tüzes ital, de forró sütőtökkrémlevessel is átmelegíthetjük majd magunkat. Az ételkínálat a mennyei libasülttől a tökös-mákos házi rétesig terjed, tehát biztosan senki nem fog sem éhezni, sem szomjazni a Libadalmon, pláne nem az egész jövő évben.

A Libadalom után az évet majd december 3-án a Decemberi Bor&Bár-ral zárják. No, de előtte böngésszük végig az októberi kínálatot!

– PROGRAM és KÍNÁLAT –

KALMÁRBOR (Deák Ferenc utca)

  • Kóstold meg újborainkat!
  • A Kalmárbor szeretettel várja vendégeit egy finom borra, fröccsre, vagy egy meleg teára
  • Libazsíros kenyérrel, kacsamájjal, libamájpástétommal kínálják a betérőket.

AUBERGINE PINCE

  • Padlizsánkrém és zakuszka
  • Grillkolbász hot-dog kifliben
  • Libaleves és ludaskása
  • Pulled-goose szendvics

Zoád Wine

  • Olyan bortételek kóstolójával várja vendégeit a fiatal pincészet, amely megmutatja Etyek remek adottságait, kiemelik értékeit és megjelenik bennük a bor és szőlő iránti szenvedélyük.

GOMBAI PEZSGŐPINCE

  • Tradicionális eljárással készült pezsgők
  • Tölgyfahordóban érlelt brandyk
  • Alacsony alkoholtartalmú Murci
  • Új magyar szőlőfajtákból préselt must

The Vine Hrvstd for You

  • Kedvenc The Vine tételeitek:
  • Eloquent: száraz nem mindennapi Cserszegi fűszeres-Bianca házasítás
  • Zöldbor: a portugál vinho verde stílusában Zöldvelteliniből készült száraz, élénk savaival csábító borkülönlegesség
  • Etyek Shade of Gray: száraz, elzászi stílusú elegáns Pinot Gris
  • More Than Words: félszáraz Sauvignon Blanc gyöngyöző borkülönlegesség
  • Balian Grande Cuvée: vadonatúj zászlóshajó tételünk, egy száraz kései szüret Zenit-Zöldveltelini házasítás, amely féléves finomseprős majd féléves zempléni tölgyes érlelést kapott – a megismételhetetlen alkalmak bora
  • Kézműves házi szörpök

ÚJHEGYI KEREKES PINCE

  • A ház bora és pálinkája és forralt bor
  • Mangalicazsíros és libamájas zsíroskenyér
  • Tépett liba pitában

ÁRPÁS LACI SONKAMESTER

  • 2 évig érlelt, sóban pácolt, levegőn szárított sonkakülönlegességek
  • Kemencés és grillételek

HALMI PINCE

  • Saját termesztésű, kistermelői termékek széles választéka
  • Gyümölcsös és gyógynövényes szörpök és kézműves ecetek
  • Kistermelői pálinkák
  • Folyóborok, fröccsök, borkoktélok

SÁPI GYÜMÖLCSBOR

  • A pincészet termékeinek kóstolója és vására

TÁTRAI PINCE

  • A pincészet termékeinek kóstolója és vására

REZEDA TERASZ

  • Dudok János konyhafőnök libadalmi ajánlata:
  • Libazúzás lebbencsleves tejföllel
  • Márton-napi libaleves lúdgégetésztával és zöldségekkel
  • Kókusztejes sütőtökkrémleves curryvel
  • Snidlinges libakocsonya savanyított tojással
  • Sous-vide libacomb aszalt szilvás lilakáposztával és tócsnival
  • Sólet füstölt libamellel és tojással
  • Erdei gombás libavadas szalvétagombóccal
  • Ludaskása
  • Gesztenyés libamellragu kakukkfüves vajas galuskával
  • Lúdlábtorta
  • Saját készítésű szörpökkel, forró rozé kardamommal, etyeki borokkal, sörökkel, etyeki kávéval várnak mindenkit szeretettel a RezeDa Bisztróban!

OROSZ GYULA CSALÁDI PINCÉSZETE

  • Érkeznek az új tételek!
  • Palackos tételek vására és nyereményjáték, ahol a díj Orosz Gyula pezsgő! Részletek a pincészetnél.

STELÁZSI – KULTÚRSPRICC

  • A hagyományőrző helyszín ínycsiklandó gasztronómiai kínálattal várja vendégeit:
  • Sütőtökkrémleves
  • Libasült, lilakáposztás rétessel
  • Libahúsos káposzta
  • Tökös-mákos házi rétes

DVORÁK VENDÉGUDVAR

  • Házias ízekkel és élménnyel várja a betérőket a Dvorák Vendégudvar:
  • Libaraguleves és ludaskása
  • Töltött libanyak és sült kacsacomb

DEBRECZENI CSALÁDI PINCÉSZET

  • 10 órától az alábbi finomságokkal várják vendégeiket a fedett, fűtött teraszon, a rózsákkal és leanderekkel ölelt télikertben:
  • Libaaprólék-leves maceszgombóccal
  • Tepsiben sült kacsacomb párolt lila káposztával
  • Töltött libanyak „Libaropi” – tepsiben sült libaszárnytő
  • Csirke gyros tál
  • Pecsenyezsíros kenyér
  • Rétes
  • A pincészet etyeki és szekszárdi borainak kóstolója és vására
  • Forralt bor
  • Új boraink kóstolója
  • Citromos „Menza” tea

ETYEKI SAJTÚTÁLLOMÁS

  • Sétálós sajttálak, sajtsaslik
  • Az Etyektej termékeinek vására
  • Raclette-bagett
  • Libazsíros kenyér lilahagymával
  • Grillezett etyeki gomolya sajt
  • Házi rétes és sós perec
  • Színezősarok

RÓKUSFALVY BIRTOK

  • 10.00 óra: Nyílik a Birtok Pinceajtaja
  • 10.00 óra: Indul a nevezés a Libafuttatásra
  • 10.30 óra: Kató néni kürtőskalácsos kitelepülése a Rókusfalvy Birtokon
  • 10.30 óra: Ínyencségeket tálal a Rókusfalvy Fogadó
  • 10.30 óra: Etyeki Sörmanufaktúra téli erős barna sörökkel, sörpárlatokkal és a teljes dobozos és palackos szortimenttel várja a látogatókat.
  • 11.00 óra: Libafutam – Rajthoz állnak Lúdas Matyi szellemi örökösei
  • 12.30 óra: Libafutam eredményhirdetés
  • 13.00 óra: Pincetúra pohárral a kézben

Optimus Winery

  • Újborkóstoló
  • Premier előtti pezsgőkóstoló – Hagyományos eljárással készült nyerspezsgő 2019’
  • Szőlőmust és forralt bor
  • Libamájpástétom-falatok brióssal és lilahagymalekvárral
  • Tábortűz

HEGEDŰS SAJTMŰHELY

  • 15:00 óra: Tárlatvezetés sajtkóstolóval – Jelentkezés és bővebb információ: hegedussajtmuhely.hu
  • 2 személyes SajtVarázs tál (11:00 órától)
  • Sült szijjács
  • Héjában sült burgonya
  • Kukorica csipsz
  • Sült gesztenye
  • Bagett
  • Márton-napi ajándék – minden vásárláshoz túrós liba sütit kínálunk!