A Bor és Piac magazin idén is megszervezi a Balaton Borrégiós borokat bemutató sétáló borkóstolót és mesterkurzust november 8-án szombaton 15 és 21 óra között Balatonalmádiban. A rendezvény fókusza a kulturált borfogyasztás, a borkultúra, valamint a fenntartható borászat népszerűsítése a Balaton Borrégióban. Megvizsgáljuk a klímaváltozásra adható válaszokat is, emiatt a „Kékülő Balaton” címet adtuk az idei mesterkurzusnak. A rendezvény fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter.
A rendezvény fő eseménye egy sétáló bórkóstoló és mesterkurzus, ahol szezonon kívüli időpontban találkozhatnak a borkedvelők és bortermelők, valamint a szakma hazai és nemzetközi képviselői. A sétáló borkóstolón 22 kiállító borászat kínálatával ismerkedhetnek meg a vendégek, a termelők egy része személyesen lesz jelen az eseményen. Az első száz jelentkezőnek tudunk jegyet biztosítani a sétáló borkóstolóra, a mesterkurzusra 40 jegy áll rendelkezésünkre. A rendezvényen elérhető lesz a Bor és Piac magazin, amely szeptemberi Borelemző rovatában a balatoni borokat mutatuk be.
A rendezvény időpontja: 2025. november 8. 15.00- 21.00
Helyszín: Pannónia Kulturális Központ Balatonalmádi, Városház tér 4.
A „Kékülő Balaton mesterkurzuson” kiemelten hangsúlyozzuk a fitoplazma – aranyszínű sárgaság – vektora elleni közös fellépés fontosságát és megnézzük a klímaváltozásra adható lehetséges válaszokat. Bemutatjuk a Balaton körüli kékszőlőtermesztés és vörösborkészítés evolúcióját. Nemzetközi kitekintésünk az argentin Malbec világába kalauzolja a résztvevőket. A részletes programot a cikk végén közöljük.
Jegyek vásárlása a sétáló borkóstolóra és a mesterkurzusra.
A kiállító borászatok :
a’ Capella Szőlőbirtok
Barcza Pincészet
Békássy Borászat
Fehérvári Birtok
Fischer Birtok
Hoffmann’s Borászat
Kőfejtő Pince
LTC – Domaine Les Trois Chênes
Trio Pince
Veszprémi Érseki Pincészet
Villa Tolnay Borház
A mesterkurzus időpontja: 2025. november 8. 16.00- 18.30
Helyszín: Pannónia Művelődési Központ és Könyvtár Balatonalmádi, Városház tér 4.
A „Kékülő Balaton mesterkurzuson” kiemelten hangsúlyozzuk a fitoplazma – aranyszínű sárgaság – vektora elleni közös fellépés fontosságát és megnézzük a klímaváltozásra adható lehetséges válaszokat. Bemutatjuk a Balaton körüli kékszőlőtermesztés és vörösborkészítés evolúcióját. Nemzetközi kitekintésünk az argentin Malbec világába kalauzolja a résztvevőket.
A 16:00 és 18:30 közötti szakmai konferencia és mesterkurzus programja:
16:00 Köszöntő, Bozzai Zsófia, főszerkesztő
16:05 – 16:10 Kisfilmek levetítése
16:10- 16:35 Klímaváltozás hatása a szőlőre
Előadó: Knolmajer Bence
16:35- 16:55 Akarunk-e szőlőt Badacsonyban?
Előadó: Laposa József
16:55 – 17:15 A magyar szőlőtermesztés jelenlegi és várható kihívásai
Előadó: Dr. Varga Zsuzsanna, tanszékvezető egyetemi docens, MATE Szőlészeti Tanszék
A szőlészek az ezredforduló után éppen berendezkedtek a minőségi szőlőtermesztésre, máris utolérte őket a következő kihívás, vagyis a klímaváltozás. Az évjáratok változatossága azóta is évről-évre alkalmazkodásra, tanulásra kényszeríti a gazdákat. Ezt a helyzetet évtizedek óta bonyolítja a munkaerőhiány. A korábbi „jól bevált” ültetvényszerkezeti és technológiai receptek már nem mindig működnek. A 2025-ös évben egy növényegészségügyi katasztrófa is berobbant az ágazatba. A fitoplazma megfékezése, túlélése új termelői szemlélet, fegyelmezett technológia, borvidéki összefogás nélkül elképzelhetetlen. A nehézségek, kihívások azonban pozitív változásokat is hozhatnak, egy ilyen derűlátó forgatókönyvről szól a jövőbe tekintő előadás.
17:15- 17:35 Kékszőlők evolúciója a Balatonnál
Előadó: Dr. Pásti György, nyugalmazott egyetemi docens
17:35- 17:50 Vörösborok a Balaton körül
Előadó: Jásdi Attlia
17:50- 18:30 Fókuszban a Malbec

