Második alkalommal került sor Budapesten a nyílt Magyar Sommelier Bajnokság, a II. Open Hungarian Sommelier Championship megrendezésére. A Szervezést a fúzióhoz közeledő Magyar Sommelier Szövetség és a Magyar Sommelier Club együtt rendezte meg Rókusfalvy Pál, Nemzeti Bormarketingért Felelős Kormánybiztos fővédnökségével. A döntő előtt a Magyar Sommelier Szövetség Par Excellence díjait Slezsák Zoltán elnök adta át a hat kategóriában díjazottaknak.
Sebastian Giraldo Makovej nyerte el a II. nyílt Magyar Sommelier Bajnokság 2025 győztese címet hétfőn, a II. Open Hungarian Sommelier Championship versenyen. A bajnokságot idén a Magyar Sommelier Szövetség és a Magyar Sommelier Club együtt rendezték meg Budapesten, a Continental Hotel Budapestben.
Az esemény döntőjének hétfői megnyitóján megjelent és nyitó beszédet mondott Rókusfalvy Pál, Nemzeti Bormarketingért Felelős Kormánybiztos, az esemény fővédnöke.

Sebastian Giraldo Makovej, Sauska Brand Ambassador
A 26 nemzetközi versenyző között osztrák, szerb és lengyel legjobb sommelierek is részt vettek. Az első és második fordulóban írásbeli és gyakorlati feladatokat oldott meg, amelynek eredményeként a döntőben 3 szakember folytathatta a versenyzést, ahol többek között arról adhattak számot, hogy hogyan állják meg a helyüket különböző éttermi helyzetekben, amikor pezsgőt kell felszolgálni, vörösbort dekantálni és ételekhez italokat ajánlani, valamint olyan tudásanyagról, mint különböző borok és párlatok felismerése, illetve szakmai leírása.

A döntőben 3 szakember folytathatta a versenyzést
A Wojciech Bonkowski Master of Wine által vezetett, neves és nemzetközi szaktekintélyekből összeállt zsűri döntése alapján az idei sommelier Magyar Nemzeti Bajnokság győztese Sebastian Giraldo Makovej lett. A fődíj egy 500.000.- Forint értékű pénzdíj volt a MASOSZ és a MSC közös felajánlásaként.
A döntő előtt a Magyar Sommelier Szövetség Par Excellence díjait Slezsák Zoltán elnök adta át.
Termelő kategóriában Koch Csaba lett a kitüntetett.
Koch Csaba napjainkra a hazai borászat emblematikus figurájává vált. Szinte nincs olyan kitüntetés, amit ki nem érdemelt volna. 2014.-ben elnyerte az Év Pincészete díjat. 2019 novemberében Az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetsége (CEUCO) XVII. Kongresszusán a Legjobb Európai Borászat címet adományozta a Koch Borászatnak. 2019.-ben elnyerte az Év Bortermelője kitüntetést. Nincs olyan hazai és nemzetközi borverseny, ahonnan ne a legmagasabb elismeréssel jutalmaznák borait. Miközben kiváló borokat készít, felelősséget vállal a teljes hazai borászatért, ezért egy teljes cikluson át a Magyar Bor Akadémia elnöki tisztét is betöltötte.
Kereskedő kategóriában a Drop Shop (Budapest) érdemesült a díjra.
A Drop Shop az elmúlt 15 évben az angolszász Fine Wine Merchant-ek mintájára építi választékát, több mint ezer féle boruk Európa és a világ nagy, klasszikus borvidékeinek ismert és kevésbé ismert remekei. A borkereskedés nagy büszkesége, hogy igen nagy számban vannak olyan erősen limitált, nehezen beszerezhető tételei, melyekre – kiváló nemzetközi szakmai kapcsolatainak köszönhetően – hivatalos magyarországi allokációt tudott szerezni. Ezen tételek a hazai borgyűjtők igazi ínyencségei.
Vendéglátó kategóriában a Gourmet Platán Étterem, Tata részesült az elismerésben.
A 2021-ben alapított Platán Gourmet Étterem 2022 óta immár negyedik éve büszkélkedhet azzal a rangos elismeréssel, hogy Magyarország első vidéki éttermeként érdemelte ki a két Michelin-csillagot.
Az étterem a fine dining világában páratlan élményt nyújt, amelyet egy 12 fogásos degusztációs menü és hozzá gondosan megkomponált borsor tesz felejthetetlenné. Az ételek minden részlete az ízek harmóniájára épül, követve az évszakok változását.
Oktató kategóriában Petzold Attila részesült az elismerésben.
Első munkahelyén, a Magyar Borok Házában hat évig a külföldi vendégeket oktatott a magyar bor szépségeire, a magyar táj sokszínűségében rejlő értékekre.
Később az Eszencia Magazin szakmai szerkesztőjeként szintén sok edukatív tartalmat készített, hisz abban, hogy a borok ismerete kedvelhetőbbé, szerethetőbbé teszi a teljes magyar kultúrát.
Igyekszik hangsúlyt fektetni a könnyed, szellemes, néhol már a stand-up határát súroló előadásmódra, mivel meggyőződése, hogy egy jó nevetés mellett az ismeretek is könnyebben hasznosulnak. Módszerét a gyakorlat számos esetben visszaigazolta már.
Szakíró kategóriában Németi Sándor lett a díjazott.
Németi Sándor borszakértő, a WineArtCulture bor-és gasztronómiai online portál alapítója, főszerkesztője és tulajdonosa. Írásai olvashatóak többek között a Vince, a Figyelő, a Dining Guide, a Hamu és Gyémánt, az Északi Part, a Pezsgőakadémia, a Pesti Stílus Magazinokban, a bor.hu-n, a badacsony.com-on, valamint a saját WineArtCulture portálon. Ezen kívül marketing- és PR kommunikációval is foglalkozik.
A Dr. KOSÁRKA emlékdíjat az a borász, borászat érdemli ki, amely a legtöbbet tette a magyar bor kiemelkedő külföldi sikereiért. Idén ezt a díjat Dúzsi Tamás (Szekszárd) kapja.
Dúzsi Tamás 2014-ben kapta meg az Év bortermelője díjat. Dúzsi Tamás a magyar rozékiraly. Alaposan kiérdemelte ezt a címet, mivel a Cannes-i rozé világbajnokságon a kezdetektől napjainkig 46 érmet nyert el. A generációváltás is megtörtént a családi borászatban, a Lisszabonban es Montpellier-ben is tanuló, végzett borász Tamás fia teljes értékű munkatárs a családi vállalkozásban.
A Par Excellence díj egy plakett, amelyet a nyertesek ünnepélyes keretek között a Magyar Sommelier Bajnokság döntőjének megnyitóján vesznek majd át.