Jubileumi Juhfark-ünnep a Somlón

Juhfark, Somló, nagy borok, kiváló borászok! Kellenek-e ennél vonzóbb hívószavak egy nagy közös együttléthez, egy igazi borünnephez? Minden ami pozitív, együtt volt a tizedik, jubileumi Juhfark-ünnepen a somlói Tornai Pincészet rendezvénytermében és teraszán. Tizennégy borászat mutatta be büszkeségeit a sétálókóstolón, miközben mód nyílt pincelátogatásra, dűlőtúrára, évjáratkóstolós mesterkurzusra is.

A Somló a Balaton-felvidéki tanúhegyeink közül talán a legromantikusabb szőlőhegyünk bazaltoszlopaival, bástyáival, a tetején omladozó várával. Valóságos szenzáció volt, ahogy a rendszerváltást követően ismertsége berobbant a köztudatba. Az a korszak egy árutermelésre szinte alkalmatlan szőlőhegyet talált itt romos, omladozó bástyákkal, a legszebb kitettségekben sok parlaggal, valamint 12 négyzetméteres vityillókkal, elaprózott birtokszerkezettel. Kevesen hitték volna, hogy a hegy ilyen hamar talpra képes állni. Hála elsősorban Györgykovács Imrének és Fekete Bélának, hamar kiderült, hogy a Somló képes a legszebb száraz fehérborok előállítására hazánkban. Megalakult a Somlói Tavasz Egyesület, megalakult a Somló Baráti Kör, és felpezsdült az élet a Somlón. Abban a rendszerváltást követő nagy nekibuzdulásban sokat köszönhetett a hegy Fehérvári Károlynak, aki az elfeledettség homályából ismét fókuszba emelte a Juhfarkot, mely a kipusztulás szélére került az elmúlt század utolsó évtizedeire. Sok köszönet illeti Halla Lászlót, aki létrehozta az AT Tours Hotelt a hegyen étteremmel, szálláshelyekkel, ez adott helyszínt a megújulás társadalmi életének. Aztán a szálloda mára az enyészetté vált, a nagy nekibuzdulás lelohadt, a Baráti Kör, a Somlói Tavasz Egyesület megszűnt, sokan visszavonultak, eltűntek, és megszűnőben volt közösségi élet.

Hála elsősorban Tornai Tamásnak, tíz évvel ezelőtt ez a közösségi szellem mégiscsak újjászületett a Somlói Juhfark Ünnep keretein belül, melynek főhadiszállása a Tornai Pincészet lett. A megrendezett ünnepek során évről-évre alakult, fejlődött Somló arculatának irányvonala. Végigkóstolva a tizennégy borászat produktumait a jubileumi kóstolón nyugodtan kijelenthető, hogy óriási az a minőségi ugrás, amit a Somló borászai véghez vittek a mögöttünk hagyott évtizedekben. A kóstolón csak jó, nagyon jó, és kimagaslóan jó borokkal találkozhattunk. A borászatok meg is érdemlik, hogy név szerinti felsorolásra kerüljenek.

Résztvevő pincészetek:

Baráth Borműhely
Barcza Pincészet
Csordás-Fodor Borház
Fehérvári Birtok
Fekete Pince
Hegedűs-Szabó (Clements) Pincészet
Kabor Somlói Borbirtok
Kancellár Birtok
Kolonics Pincészet
Kőfejtő Pince
Kreinbacher Birtok

Laposa Birtok
Somlói Vándor Pince
Tornai Pincészet

A hegyen ünnepeltünk, Tornai Tamás felszelte az alkalomra elkészített hatalmas tortát, melyből mindenkinek jutott egy szép szelet.

Ünnep a hegyen

Fontosak az ünnepek, és talán különösen akkor, amikor szezont zárunk, a termés már a tartályokban, hordókban pihen. A gazdák viszont ebben az évben sokat nem pihenhettek. A rendkívül szárat évjárat sok kihívást jelentett, ám a gondok fő forrása jelenleg itt is mint szinte mindenhol, az aranyszínű sárgaság. A hegyen sétálgatva látszik, hogy a munkabizottság szorgalmas munkát végzett, szinte minden szőlőtábla élén kint áll a szemlézettséget tanúsító plakátka. A Somló hazai borvidékeink közül elsőként kacérkodott azzal a célkitűzéssel, hogy az egész hegyet átállítsák BIO üzemmódra. Rengeteg energiát, munkát, képzést fektettek az organikus termelésbe való átállásba, jó pár borászatnál mindez meg is valósult.

Most kiderült, hogy azokat a táblákat, melyeken a bio-átállás megtörtént, hatalmas pusztítást okozott az amerikai kabóca által terjesztett vírus. Megint csak az összefogás a legfontosabb szempont, csak így lehet sikeresen felvenni ellene a küzdelmet. Annál eredményesebb ez a harc, mennél többen oldják meg közösen a permetezéseket. Ám ez sajnos kemény anyagi áldozatokkal jár együtt. A jelek szerint csak azok tudnak a jövőben talpon maradni, akik mélyen elkötelezettek küldetésük mellett, és akik anyagilag is viselni tudják ennek terheit. Vagyis az a történelmileg kialakult helyzet, hogy a Somlón apró családi pincészetek működtek 1 hektár közeli területtel, az végképp lezárul.

Teljes szívből reménykedünk, hogy a jövő évi Juhfark-ünnepen is olyan szép számmal fognak megjelenni a borászatok, mint ahogy tették azt idén.

Dékány Tibor