A kevésbé ismert, ám annál izgalmasabb fajta a Comói-tó környékéről származik, ahol mára megszűnt a termesztése, Pécsen kívül Ausztriában, Gumpoldskirchen környékén, közel 100 hektáron termesztik. A fajta ezerarcú, sokmindent tud a Pécsi Borvidék emblematikus fajtája.
Kiemelkedő bort adó fajta, de mivel érzékeny, művelése gondos odafigyelést, fokozott törődést és anyagi ráfordítást igényel. A Cirfandli karaktere rendkívül egyedi, jó évjáratban hosszú érlelésre alkalmas, zamatgazdag édes bort ad. Adott esetben savai is megőrzik élénkségüket. Illatvilágára a fehér-sárga virágok jellemzőek, mint az írisz, a mezei virágok. A fűszerek – nem ritkán kámforos jegyekkel- és az érett gyümölcsök jegyei lelhetők fel benne, többek között a körte és a birskörte. A kontrollminta alapján elmondhatjuk, hogy a fiatal száraz Cirfandlit a jó savak, a jó egyensúly, a kellő test jellemzi a fajtát kámforos és gyümölcsös ornamentikájával, 87,5 pontra értékeltük. A Cirfandli eredetileg édes borként jelent meg, de a piaci igényeknek megfelelően kezdtek el belőle könnyű, ropogós fehérbort készíteni. A kérdés az, hogy miről szól ez a fajta, milyen stílus áll neki jól?
Erre kerestük a választ miközben a Pécsi Kutatóintézet kísérleti Cirfandli borait kóstoltuk végig. A tételeket eltérő időpontokban szüretelték, ennek köszönhetően különböző mennyiségű maradékcukrot tartalmaztak és különböző módon érlelték őket.
Érlelés alapján: hordós, amforás, flex cube-ban érlelt (sima, natúrfa, és pörkölt donga hozzáadásával) valamint üvegballonos tételek
Száraz, friss Cirfandli tételeket kóstoltunk végig, amelyeket különböző módon érleltek. A tételek között főként színben és az érlelésből fakadó aromaprofilban volt különbség. A bírálók értékelésükben kiemelték, hogy a borok friss, üde, fajtajelleges karaktert mutattak. Az első tétel mézes-virágos illatvilággal tűnt ki, a másodiknál a tárolóedény (újhordó) hatása érezhető volt, amely kellemesen pörkölt, égetett fás jegyeket kölcsönzött a bornak. A második tétel vastag dongájú újhordóban készült, a harmadik egy Pécsett gyártott 5 hl-es új amfórában. A negyedik, ötödik és hatodik tételeket Flexcube tartályban érlelték, amelynek légáteresztő képessége megegyezik egy hagyományos hordóéval. Az értékelés alapján elmondhattuk, hogy az üvegballonos tételek vitték a prímet, amelyekben szépen megjelennek a fajta zamatanyagai, a gyümölcsösség és a relatív magasabb savak a többi tárolóedényben érlelt tételhez képest. Ebből azt a következtetést vontuk le, hogy a Cirfandli önmagában is – az érlelőedények adta extra aromaanyagok nélkül – szép tud lenni, kifejezetten zamatgazdag.
A flexcube-ban érlelt tételek szerényebbek voltak akár natúr fával, akár pörkölt dongával érlelték őket. A fás jegyek mindkét esetben kilógtak, nem integrálódtak a borba, nyers ízhatást eredményeztek. A hordós verzió kerekebb, komplexebb tétel, de inkább a tárolóedény elegáns hatását éreztük, mint a fajtát. Az amforás érlelés során szépen megjelentek a gyümölcsös -fehérmálna- karakterjegyek a borban, összességében egy zamatos bort kóstoltunk jó savérzettel, elmondhatjuk, hogy az amfora támogatja a fajtát. Az üvegballonos tétel mellett nekünk ez ízlett a leginkább.
A PTE bírálata alapján az amforában és a hordóban érlelt tételek kapták a legmagasabb pontszámot.
Az idő – 2022
Az idősebb, 2022- es száraz tételekről általánosságban elmondhattuk, hogy nem bírják az időt. 3010 -es minta kesernyés, nyúlós, kámforos, 3030-as mintában túl sok a CO2, kesernyés- fáradt, oxidált tétel. Emellett kerek, vajas-mézes krémes illatok. Összességében nem rossz, de egy zöld, vegetális jelleg is megjelenik benne és az ízben nem követi az illatot. A 3050-es minta nyomokban gyümölcs és kámfor jegyeivel köszönt be. Kivételt képez a 3040-es minta, amely egyben van és zamatgazdag. Illatában ígéretes, szép kerek, fajtajelleges illatok. Viszonylag neutrális, ízében is harmonikus; jegyei: akácméz, vaj. Keserűmandulás utóízű, 87 pontot adtunk rá. A 3070-es minta kevésbé volt egyértelmű. Rendkívül aromatikus illat jellemezte, buja, gyümölcsös, traminis, fűszeres. Ízében nagyon kesernyés, túlérett, fenyőgyantás jegyekkel. A sorozatban a legalacsonyabb savú. Kevés maradékcukor tartalmú (2,1 g) A görög retzina borra hajaznak, illatban és ízben némi zavaró jeggyel.
Szüreti időpont – maradékcukor
A bírálat során megbizonyosodtunk arról, hogy elsősorban a késői szüretelés áll jól a fajtának. A termelőktől megtudtuk a bírálaton, hogy klasszikusan azt tanulták, hogy nem érdemes Cirfandlit telepíteni, mert tíz évjáratból jó, ha kétszer összejön a kiemelkedő minőség, ezzel szemben a klímaváltozás hatására tízből hat év ad kiemelkedő Cirfandli bort. A savaknak nem tesz jót a felmelegedés, de különböző szüreti időpontok házasításával szép borok születhetnek. A bírálat során megállapítottuk, hogy érdemes két különböző időpontban szüretelt tételt összeházasítani, így a lendület is megmarad és az érett fűszeresség is kibontakozhat. ’22-es évjáratú tételeket végigkóstolva láttuk, hogy a fajta száraz borként kevésbé bírja az időt, ez esetben érdemes frissen elfogyasztani. Ebből az évjáratból a 8. minta tetszett nekünk a leginkább, amely mindössze 2,5 g maradék cukrot tartalmazott és a keserűmandula jegyei jellemezték kesernyés ízvilágát, némi petrolosságban jelent meg érleltsége. Összességében azt mondhatjuk, hogy a fajtának jól áll az édesség és ebben az esetben az idő, az érlelés is.
Színében a borostyán különböző árnyalatai
A kései szüretelésű tételek közül a következőket emelnénk ki: 15. (’23) A kevés maradékcukor (7,5 g) kifejezetten jól áll neki. Kikerekedett a fajta, kibontakozott, narancshéjas, aszalt gyömbéres, enyhén kámforos aromákkal, retsinára emlékeztető illatokkal. Kerek, teljes egész. 14 es alkoholfok, 7,5 g cukor. 87 pont. 16. (’22) Novemberi szüretelésű kiemelkedő minőségű bor, amely nemzetközi szinten is figyelemfelkeltő lenne. Illatban botritiszes, propoliszos, enyhén pacsulis. Enyhén karamellizált ízjegyeiben, savai nem olyan magasak, mint egy tokajinak. 56 gramm maradékcukor, 6,5 gramm sav. 17. minta 2017-ből félszáraz közepes mélységű borostyán színű bor, oxidáltságában egy szamorodnira emlékeztetett minket. Illatában: grillázs, karamelles, erdei csodaméz, grapefruit, akár egy narancsbor. Kiválónak értékeltük, 90 pontot kapott. „Behízelgő, de nem igazán kelendő” -mondták róla a pécsi termelők.
Ipacs Szabó István – a Pécsi Kutatóintézet főborásza
A Pécsi Kutatóintézet főborásza, Ipacs Szabó István megkeresésünkre elmondta, hogy öt év alatt negyven százalékkal esett vissza Pécsett a Cirfandli területe, így 2024-ben mindössze 13,9 hektáron termesztették, amiből két hektár a Kutatóintézetnél található. A ’22 és a ’24-es évjárat Cirfandli termését nehezen lehetett szüretelni, hiszen az extrém hőmérséklet miatt először a szőlőnövény vitorlája száradt el, majd a fürtjei követték, színükben szürkévé válva. Egyedül a tőke alsó részéről tudtak jól szüretelni, ahol nagyobb volt a termés. Ahol kitettebb volt a fürt, ott inkább eltöppedt, elszáradt. A Cirfandlit jobban megviselte a hősokk, mint a világfajtákat. Pécsett több pincészet is foglalkozik a fajtával, a Belward Pince a korai szüretet preferálja, így ropogós savakkal tudják szüretelni a fajtát. Felmerült kérdésként a kóstoló során, hogy vajon így mennyire bontakozik ki a fajtajelleg. Ezzel szemben a bolyi Hárs Pincészet a késői szüretelésű Cirfandlit tűzte a zászlójára. A Radó Pince is több mint egy hektáron termeszti a fajtát.
Néhány klón, amiket kiemelnénk:
P123 -es klónt a maradékcukortartalma tette izgalmassá, egyensúlyban álló bor. Vékonyabb, mint a kontroll minta. Kevés sav – sok fűszer, gyógypemetefű- kakukkfű. 86 pont.
P152 -es klón mentás, különleges zamatokkal, fűszeres, megjelenik benne többek között a lestyán.
A H2 -es klón illatában fűszerek- lestyán, bazsalikom. Zöldes, vegetális, izgalmas tétel. 15 alkohol, 3 sav, 40 cukor.
Cirfandli tesztünről részletesen a Bor és Piac magazin 2025/2-3. lapszámában írunk.