Naturbor Fesztivál a Vinitalyn

Tekintve hogy a Vinitaly idén a naturborokra fókuszál, mi is a Raw Wine kiállításra igyekeztünk, amely átvette az Orange Wine Festival helyét. Nem számítottunk rá, de ezen a színtéren számos borász biodinamikus elveket követte.

Rögtön a bejáratnál a georgiai borászok fogadtak, mindkettő hagyománytisztelő, Kakheti régióból érkeztek. Elsőként Chito’s Gvino Borászat képviselőjével beszélgettünk. Ők maximumm 15 g ként adnak a borukhoz, minden borukat qvevriben érlelik, fő fajtáik a Rkatsiteli és a Separavi.

Következőnek a szintén georgiai Patara Marani Borászattal találkoztunk, Kardenakhi városból, akiknek a neve annyit jelent, hogy „kis pincészet”. Családi gazdaság, évente maxium 5000 palack bort termelnek. Kizárólag borostyánborral foglalkoznak, és a  régióra jellemző két őshonos fajtával Rkatsitelivel és Separavival. Az egyik boruk 6, a másik 7 hónapot töltött qvevriben. Szőlőterületük 350 és 750 méter közötti tengerszint feletti magasságon található, a szőlőben nem használnak se rovarirtószert, de gyomirtó szert. Mindössze 1,25 hektárról szüretelnek, kizárólag kézzel és a préselést is kézzel végzik teljes mértékben az ősi georgiai (Kakhetian) metódust követve. Majd mindent együtt a qvevribe tesznek a héjjal és a kocsánnyal együtt, s fél év leteltével átfejtik a bort egy másik föld alatti qvevribe, ahol az újabb 8 hónapot tölt. 100 százalékban natúrboros termelők, se ként se semmilyen adalékanyagot nem adnak a borukhoz, ahogy ők is mondták, nagyon kockázatos így a bortermelés, de bevállalják, hogy tovább vihessék a tradiciót.

Kicsivel odébb Rioja Altából kóstoltunk a Bodegas Moraza képviselőinek vezetésével. 23 hektáron gazdálkodnak, szőlőik a tengerszint felett 400 és 650 méter magasan vannak, direkt préseléssel dolgoznak. Kizárólag helyi fajtákat termesztenek, úgy mint Tempranillo, Garnacha, Viura, Graciano, Garnacha Blanca, stb…A borászatukat teljes egészében betonból építették 1983-ban, a házukban uralkodó borászati elvek szerint. Három szinten működik a gravitáció segítségével, így elkerülik a túlzott szivattyúzást és a felesleges manipulációt. Hűek maradva filozófiájukhoz, amely szerint hagyják, hogy a gyümölcs teljesen kifejezésre jusson, az erjedés spontán módon, beton tartályokban zajlik, őshonos élesztőkkel. Acél és cement tartályokat is használnak, de a hordót mellőzik. Boraik nagyon gyümölcsösek, cseresznyés aromákkal telítettek. A természet tisztelete náluk családi hagyomány, emiatt folytatják a biodinamikus borászatot, Demeter  certifikációval is rendelkeznek.

A Naturbor Fesztiválon szerzett további tapasztalatainkról itt számoltunk be: Colombaia, Controvento, MonBan.

Bozzai Zsófia