Szezonkezdet a von Beöthy borászatnál

Von Beőthy János a magyar borászati megújhodás emblematikus figurája. Az ő borai különleges értéket jelentenek a hazai borászat palettáján, nem véletlen, hogy a Magyar Sommelier Szövetség az elsők között részesítette őt „Par Excellence” díjjal termelői kategóriában. A Csobánc tetején üzemelő borászati vendéglátó terasza május elejétől újra üzemel, ahol a kiváló borok, házias zamatok mellett a világjárt borász bölcs derűt sugárzó egyénisége is egészen sajátos értéket képvisel.

Szezonkezdettől beindult az élet a von Beőthy borászatnál a Csobáncon, és ez lehetne akár egy sablonos híradás is, ám most a helyzet mégsem így fest. Történt ugyanis tavaly novemberben, hogy sokan vártuk azt a von Beőthy-kóstolót, ami az egyik Váci úti kávézóba volt meghirdetve Budapesten. Ám erre a kóstolóra nem kerülhetett sor, aminek oka hamarosan ki is derült, a borász ugyanis a veszprémi kórházból jelezte, súlyos műtét vár rá. Sokan aggódtunk akkor érte, talán részben ennek is köszönhető, hogy a műtét után sikeres rehabilitáció és felépülés következett be. Ezért is külön öröm most, hogy von Beőthy János kifogástalan állapotban várja ismét a vendégeit, azokat, akiknek a minőség a legfontosabb szempont.

Külföldön elsajátított tudás hazai alapokon

Borainak egyedisége két forrásból táplálkozik, egyrészt von Beőthy sajátságos megközelítéséből, ami annak köszönhető, hogy a borászat tudományát Franciaországban és az USA-ban sajátította el. Ő az a speciálisan tudatos borász, aki úgy kezdett neki a tevékenységének, hogy a fejében előre megvolt a konkrét elképzelése, hogy milyen bort, borokat akar készíteni, nem pedig „ahogy esik, úgy puffan” alapon fogott a borászkodásba. A klasszikus borászat alapjainak elsajátítását Burgundiában kezdte, majd Kaliforniában tökéletesítette. Pontosan tudja ezért, hogy a nagy nemzetközi fajták hol érzik jól magukat, és milyen bánásmódot igényelnek. A borkészítés tudományát a rendszerváltást követően a Csobánc-hegyen mélyítette el, gyümölcsöztetve folyamatosan tapasztalataival. Ennek alapja a biológiai szőlő. Von Beöthy fiatal korában, „von Haus aus” tanulta meg a világfajták sajátságos igényeit, trükkjeit, mint például azt, hogy a Pinot noir esetében fontos szempont a telepítésnél, hogy a szőlő „sose lássa a lenyugvó napot”. Nemigen van borász, vagy borszakértő, aki nálánál pontosabban, mélyebben ismerné ennek a fajtának a sajátosságait.

A kilencvenes évek közepét töltötte Kaliforniában, ahol a francia borokhoz képest is élményt jelentett számára az ottani vörösborokkal való találkozás. Az ottani fehérek kevesebb élményt adtak, a Chardonnay-ék az újvilágból az nem az ő világát jelentették, ha már Chardonnay, akkor a Chabley, az az igazi. De a kaliforniai Zinfandel élete egyik legnagyobb vörösbor-élményét jelentette. Akkor már eldöntötte, hogy ha be tudja teljesíteni gyerekkori vágyát, hogy egyszer a Csobáncon készíthessen bort, akkor vörösborral akar majd elsősorban foglalkozni. Volt is kezdetben felháborodás, hogy a hegyen kékszőlőt kezdett telepíteni. Szeremley Hubával, Gál Tiborral abban az időben sokat beszélgettek, kóstolgattak, ami nagy hatással volt a hazai borászati útkeresés folyamatára. Együtt sokat jártak erre-arra az országban, Együtt utaztak Meranóba is megismerni az olasz borászatot. Milyen furcsa belegondolni, hogy ebből a nagy borász-trióból már csak egyedül ő lehet közöttünk.

Élményt adó von Beőthy-borok

Von Beőthy borait mindig élmény kóstolni. Szenvedély 2017 bora a Furmint és Chenin blanc cuvée-je. Micsoda példája a hazai és a nagy nemzetközi fajták közötti tökéletes összhang megtalálására, ami csak nagyon mély ismeretekből táplálkozva állhat ilyen szépen össze. 2020-as Chardonnay-ja fűszeres pörkölt-mogyorós, peanut-butteres nyitással, vaníliás kiteljesedéssel némi vulkanikus sóssággal a fajta legszebb arcát mutatja.  De mindez csak bevezetés az igazi nagyágyúkhoz, a pincészet vörösboraihoz.

A mester szerint a vörösborok azért olyan kiválóak a Csobáncról, mert – ugyanúgy, mint Kaliforniában – a vulkanikus talajból származó kékszőlőből készült borok tanninjai nem szárító jellegűek. Amikor a Csobáncon borászkodni kezdett, a Kékfrankos, Shyraz, Pinot noir, Merlot és Kadarka szőlőkből alkotta meg saját bikavérét, de tudomásul kellett vennie, hogy a regula szerint ezt a nevet nem használhatja, így lett ebből a nagyszerű vörös cuvée borból Kurucvér. Egy gyümölcsös, málnás vörösbor, ami kiegészítésként rumosmeggyes eleganciával bűvöl.

És igen, többi vörösborai is hódítóak, Kadarkája ugyancsak sajátos élményt jelent, fűszerességével, szép testével, kerekségével a fajta vitalitását bizonyítja. La Passion termékcsaládja ugyanolyan tökéletes rátalálás a francia eredetű és hazai fajták házasításának a tökéletes rátalálására, mint a fehérboroknál a Szenvedély: itt a nemzeti trikolórt a Kékfrankos adja, míg a franciát a Merlot. Ugyanakkor a fajtaborai is minta-értékűek, ebben is speciális élményt jelent a Petit Rhone, ami kihagyhatatlan, megmutatja, milyen lehet a Syrah értő kezekben, vulkáni talajon.

Megéri a fáradság felkapaszkodni a Csobánc oldalába, ahol kaphatunk egy csodás balatoni panorámát a környező tanúhegyekkel. A von Beőthy-féle paradicsomban egy egészen egyedi, természet-közeli borászati műhely nagyszerű termékeivel találkozhatunk, és részünk lehet egy sajátságos bölcs humorral megáldott Mester mély emberséggel fűszerezett életszemléletében, aki a sors keze által mára az egyetlen életben lévő képviselője az egykori nagy borász-triásznak.

Dékány Tibor