A magyar bor történetei – Királyok kedvencétől a bikavérig

A Rubicon és az MKIK programsorozata bemutatja a magyar gazdasági siker különleges szereplőit a 19. század közepétől az I. világháborúig, és összehasonlítást kínál a kortárs vezető piaci szereplők meghívásával.

Az első eseményen, május 15-én a magyar bor történeteit lehet megismerni Egerben, a Juhász testvérek Pincészetében. Köszöntőt mond Dr. Bánhidy Péter, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A bortermelés első nyomait régészeti feltárások azonosították a Kárpát-medencében, ezek alapján már Pannonia római hódítása előtt is folyt szőlőtermelés és borkészítés. A népvándorlások nagyobb késő-ókori hullámaiig számos helyszínen készült bor, elsősorban a Balaton-felvidék lejtőin. A honfoglalást követően a borkészítés tudományát valószínűleg külföldi betelepülő mesterek segítségével sikerült újra meghonosítani, ebben itáliai és burgundiai szerzetesek is részt vehettek. A 13. századi jogi források alapján már kialakult bortermelő birtokok voltak a Magyar Királyság területén.

A 15. században az Oszmán Birodalom – nagyobb háborúk között is aktív – határpusztító csapatainak köszönhető, hogy az értékes exportcikként ismert szerémségi bor termelése lehetetlenné vált. A magyar bortermelés túlélte a legtöbb történelmi válságot, azonban az Osztrák–Magyar Monarchia idején pusztító filoxéra-járvány miatt újra kellett teremteni a már akkor is jelentős történelmi múlttal bíró üzletágat.

Az est folyamán olyan kérdésekre kaphatnak választ az érdeklődök, hogy milyen bort ittak régen a magyarok, és kik voltak a legjobb hazai bortermelők és kereskedők; hogyan élte túl a hazai bortermelés a 20. század viharait; és mely magyar borokat ismerte Európa, és igaz-e a legenda az aszú feltalálásáról?

A beszélgetés résztvevői:

  • Nagy Balázs történész, tanszékvezető egyetemi docens, ELTE BTK Középkori Történeti Tanszék
  • Juhász Ádám MSc borász szakértő, a JUHÁSZVIN Kft. tulajdonosa

A beszélgetést vezeti Antalffy Péter, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa.