Felavatták a Juhász Testvérek új borászati központját

J1MTI Fotó: Komka Péter

Július 20-án felavatták a Juhász Testvérek Pincészetének borászati központját Egerszalókon. Az eseményen részt vett, és beszédet mondott Nagy István agrárminiszter.

Az egerszalóki Juhász Testvérek 60 hektáros birtoka az Egri Borvidéken helyezkedik el. A legfontosabb dűlőik Eger, Egerszalók, Demjén, Andornaktálya és Maklár határaiban találhatók. A telepített fajták között megtalálható a kékszőlők között a Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir, Portugieser, Zweigelt, Blauburger és Merlot, melyek kitűnő alapot képeznek az Egri Bikavér készítéséhez. Fehérborokat a Muscat Ottonel, Olaszrizling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot gris és Leányka fajtákból állítanak elő. Az ültetvények között egyaránt találunk régi és új telepítéseket. Az új telepítéseknél a legkorszerűbb művelésmódokat alkalmazzák, ahol a termesztés az agrár környezetgazdálkodási program keretein belül történik. Az ültetvényekben ernyő,- illetve Guyot művelésmóddal dolgoznak. Kedvenc dűlőik a Paptag (10 ha) és Gesztenyés (6 ha). E két dűlő adja minden évben a pincészet csúcs vörösborait. Legjobb eredményeiket hazai és nemzetközi borversenyeken az Olaszrizlinggel, a Chardonnay-vel, illetve a Cabernet Sauvigninnal és Frankkal, valamint Kékfrankossal érték el.

J0088

MTI Fotó: Komka Péter

Július 20-án Nagy István agrárminiszter, Nyitrai Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője, stratégiai társadalmi kapcsolatok összehangolásáért felelős miniszterelnöki megbízott, Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, az Országgyűlés fideszes alelnöke, Habis László (Fidesz-KDNP), Eger polgármestere, Varga István egerszalóki polgármester, valamint Fazekas Sándor, a Fidesz parlamenti képviselője, volt földművelésügyi miniszter jelenlétében avatták fel új borászati központjukat.

J2

Nagy István agrárminiszter avató beszéde
MTI Fotó: Komka Péter

Nagy István agrárminiszter avató beszédében elmondta, hogy ez a fejlesztés nemcsak a borászat életében, hanem nemzetgazdasági szinten is jelentős. Közölte: a beruházáshoz a kormány az Európai Unióval együtt 200 millió forinttal járult hozzá. Hozzátette, hogy a hazai bortermelést stratégiai területnek tekinti, ami kulturális, társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt fontos. Juhász Attila tulajdonos elmondta: a beruházás teljes költsége 1,2 milliárd forint. A megvalósításhoz 500 millió forint saját erőt és ugyanilyen összegű banki kölcsönt használtak fel. A pincészet technikai eszközökre nyert 200 millió forint pályázati támogatást – fűzte hozzá. (mti)

J1 1

MTI Fotó: Komka Péter