Ez alkalommal a Bor és Piac magazin munkatársaival az Olaszrizling klónokat kóstoltuk végig a Pécsi Kutatóintézet 2024-es kutatási tételei közül.
Az Olaszrizling peronoszpórára, lisztharmatra és feketerothadásra érzékeny, szürkerothadásra közepesen érzékeny fajta. A klasszikus Olaszrizling bora semleges, sokféle stílusban készülhet. Ízében és illatában keserű mandulára emlékeztető jegyek, rezedavirág illat jellemzik. Mindezen klasszikus vonásokat kerestük a lent ismertetett mintákban és pontszámainkat is az alapján adtuk, hogy mennyire felelt meg az Olaszrizlingről alkotott képnek az adott klón.
A kutatási tételek a következőképpen készültek: a kézi szüretet követően a szőlőt hűtve szállítják, majd feldolgozzák. Bogyózás, zúzás, alapkénezés és ezt követően préselés történik. A musttisztítás és az erjesztés szintén azonos módón történik minden tételnél, így a klónok közti különbségekre helyeződik a hangsúly. Az erjedés végeztével fejtés kénezés után palackokba kerülnek a tételek.
Bírálatunk során kiemelkedet a sorozatból a P2/30-as klón, valamint a P2/29 és a P2/23 és hazánk egyik legelterjedtebb Olaszrizling klónja, a B20/20-as szerepelt a legmagasabb pontszámmal. Érdemes továbbá megemlítenünk a P300 klónt is, amely egy kevésbé aszályos évjáratban szebb arcát mutathatja. A kóstolt újvidéki klónok közül pedig a SK54/10 klónt emelnénk ki, mely egy gyökeresen más stílusú Olaszrizling bort ad a pécsi és a badacsonyi klónokkal összehasonlítva. Cikkünk további részében az adott klónok részletesebb értékelését közöljük.
Mintajel: Kontroll Pontszám: 86,5
A borminta illata tiszta, aromákban gazdag, fajtajelleges, jól kezelt, reduktív, összbenyomása kellemes, de kissé vékony. Illatában rezedavirág jegyek fedezhetők fel.
Mintajel: P112 — Pontszám: 82,5
Illata visszafogott, savai túl magasak, emiatt nem kelt harmonikus összbenyomást.
Mintajel: P2/29 — Pontszám: 84,5
Kifinomult, rezedavirág illatú. Teltebb karakterrel bír. Kevés 5-7 g/l? maradékcukor érzékelhető, benne minden bizonnyal magasabb mustfokkal szüretelték, így alkoholtartalma is magasabb lett.
Mintajel: P2/30 Pontszám: 87 KIEMELKEDŐ!
Fűszeres, herbás illat, pemetefű ízzel. Igazi élményt adó, zamatában gazdag, izgalmas bor. A töppedt szőlő ízvilága is felfedezhető benne. Savharmóniája jó, magas mustfokkal szüretelt, magasabb az alkoholtartalma is.
Mintajel: P2 – Pontszám: 82
Savszegény minta, terebélyes, szétterül a szájban. Karaktere testes, kevés maradékcukor érezhető. Magas mustfokkal szüretelték.
Mintajel: P10 – Pontszám: 79
Aromagazdag, illatában hársas, nektáros jelleggel. Magasabb maradékcukor tartalom érezhető. Bár illata sokat ígérő, de az íze szétesőben lévőnek tűnik. Összbenyomása nem pozitív, beltartalmi értékeit, savait nem éreztük.
Mintajel: P300 – Pontszám: 83,5
Kellemes zamatok, illatok. Savérzete szegényes, így a magasabb maradékcukor tartalommal kissé üresnek tűnik e tétel. Korábbi évek kiemelt kedvence lehet a maradékcukrot tartalmazó Olaszrizlinget kedvelők körében. 2024-es aszályos év nem kedvezett e bornak. A fajtajelleget felülírja a cukortartalom.
Mintajel: P2/16 — Pontszám: 82
Illatában édes jegyek, érett déli gyümölcsökkel. Maradékcukra magas, 20 g/l feletti, kesernyés utóíz érezhető.
Mintajel: P2/23 — Pontszám: 85,5
Kellemes, gyümölcsös ízvilágú, grapefruitos kesernye érezhető a borban. Maradék cukra 10 g/l-re tehető. Összbenyomása kedvezőnek mondható.
Mintajel: B20/20 – Pontszám: 83,5
Illatra kellemes, citrusos, édes ízhatás dominál. Savai kissé élesek. Telt, koncentráltabb, mézes, citrusos jegyek. A maradék cukor ellenére kellemes, hosszú lecsengéssel rendelkező tétel.
(Hazánk egyik legelterjedtebb Olaszrizling klónja. Rendszerint nagy mellékfürttel rendelkezik, bora kiemelkedő zamatú)
Olaszrizling SK-13, SK-54, SK-54/4, SK-61 Szerbia (Cindric, 1981; Cindric és mtsai, 1987, 2000)
SK54/10/1 — Pontszám: 84,5
Illatában először enyhe dohosság észlelhető, mely kiszellőzve eltűnik. Nektáros ízvilág jellemző e borra melyben medvecukor, feketegyökér jelenik meg. Nem mutatja a (magyar) Olaszrizling karaktert. Magas alkoholtartalom társul kevés maradékcukorral és markáns savakkal. Nem harmonikus az ízvilága.
SK54/10/2 — Pontszám: 87
Kifinomult illatvilág, mely a rezedát idézi, emellett kellemes zamat, ásványosság jellemzi. Az Olaszrizling fajtajellemzői szembetűnőek. Egyensúlya hibátlan.
SK 54/4 — Pontszám: 82
Közepesen intenzív fajtajelleges illat, komplex ízvilág, de egyensúlya vitatható a maradékcukor miatt.
A Kutatóintézet 2025. május 15-én SUMMA szakmai napján mutatja be kísérleti eredményeit.
Programinformáció: https://szbki.pte.hu/hirek
Bozzai Zsófia, Dékány Tibor