Olaszrizling klónok bírálata a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetével

Ez alkalommal a Bor és Piac magazin munkatársaival az Olaszrizling klónokat kóstoltuk végig a Pécsi Kutatóintézet 2024-es kutatási tételei közül.

Az Olaszrizling peronoszpórára, lisztharmatra és feketerothadásra érzékeny, szürkerothadásra közepesen érzékeny fajta. A klasszikus Olaszrizling bora semleges, sokféle stílusban készülhet. Ízében és illatában keserű mandulára emlékeztető jegyek, rezedavirág illat jellemzik. Mindezen klasszikus vonásokat kerestük a lent ismertetett mintákban és pontszámainkat is az alapján adtuk, hogy mennyire felelt meg az Olaszrizlingről alkotott képnek az adott klón.

A kutatási tételek a következőképpen készültek: a kézi szüretet követően a szőlőt hűtve szállítják, majd feldolgozzák. Bogyózás, zúzás, alapkénezés és ezt követően préselés történik. A musttisztítás és az erjesztés szintén azonos módón történik minden tételnél, így a klónok közti különbségekre helyeződik a hangsúly. Az erjedés végeztével fejtés kénezés után palackokba kerülnek a tételek.

Bírálatunk során kiemelkedet a sorozatból a P2/30-as klón, valamint a P2/29 és a P2/23 és hazánk egyik legelterjedtebb Olaszrizling klónja, a B20/20-as szerepelt a legmagasabb pontszámmal. Érdemes továbbá megemlítenünk a P300 klónt is, amely egy kevésbé aszályos évjáratban szebb arcát mutathatja. A kóstolt újvidéki klónok közül pedig a SK54/10 klónt emelnénk ki, mely egy gyökeresen más stílusú Olaszrizling bort ad a pécsi és a badacsonyi klónokkal összehasonlítva. Cikkünk további részében az adott klónok részletesebb értékelését közöljük.

Mintajel: Kontroll           Pontszám: 86,5

A borminta illata tiszta, aromákban gazdag, fajtajelleges, jól kezelt, reduktív, összbenyomása kellemes, de kissé vékony. Illatában rezedavirág jegyek fedezhetők fel.

Mintajel: P112 — Pontszám: 82,5

Illata visszafogott, savai túl magasak, emiatt nem kelt harmonikus összbenyomást.

Mintajel: P2/29 — Pontszám: 84,5

Kifinomult, rezedavirág illatú. Teltebb karakterrel bír. Kevés 5-7 g/l? maradékcukor érzékelhető, benne minden bizonnyal magasabb mustfokkal szüretelték, így alkoholtartalma is magasabb lett.

Mintajel: P2/30 Pontszám: 87 KIEMELKEDŐ!

Fűszeres, herbás illat, pemetefű ízzel. Igazi élményt adó, zamatában gazdag, izgalmas bor. A töppedt szőlő ízvilága is felfedezhető benne. Savharmóniája jó, magas mustfokkal szüretelt, magasabb az alkoholtartalma is.

Mintajel: P2 – Pontszám: 82

Savszegény minta, terebélyes, szétterül a szájban. Karaktere testes, kevés maradékcukor érezhető. Magas mustfokkal szüretelték. 

Mintajel: P10 – Pontszám:  79

Aromagazdag, illatában hársas, nektáros jelleggel. Magasabb maradékcukor tartalom érezhető. Bár illata sokat ígérő, de az íze szétesőben lévőnek tűnik. Összbenyomása nem pozitív, beltartalmi értékeit, savait nem éreztük.

Mintajel: P300 – Pontszám:  83,5

Kellemes zamatok, illatok. Savérzete szegényes, így a magasabb maradékcukor tartalommal kissé üresnek tűnik e tétel. Korábbi évek kiemelt kedvence lehet a maradékcukrot tartalmazó Olaszrizlinget kedvelők körében. 2024-es aszályos év nem kedvezett e bornak. A fajtajelleget felülírja a cukortartalom.

Mintajel: P2/16 — Pontszám: 82

Illatában édes jegyek, érett déli gyümölcsökkel. Maradékcukra magas, 20 g/l feletti, kesernyés utóíz érezhető.

Mintajel: P2/23 — Pontszám: 85,5

Kellemes, gyümölcsös ízvilágú, grapefruitos kesernye érezhető a borban. Maradék cukra 10 g/l-re tehető. Összbenyomása kedvezőnek mondható.

Mintajel: B20/20 – Pontszám: 83,5

Illatra kellemes, citrusos, édes ízhatás dominál. Savai kissé élesek. Telt, koncentráltabb, mézes, citrusos jegyek. A maradék cukor ellenére kellemes, hosszú lecsengéssel rendelkező tétel.

(Hazánk egyik legelterjedtebb Olaszrizling klónja. Rendszerint nagy mellékfürttel rendelkezik, bora kiemelkedő zamatú)

Olaszrizling SK-13, SK-54, SK-54/4, SK-61 Szerbia (Cindric, 1981; Cindric és mtsai, 1987, 2000)

SK54/10/1 — Pontszám: 84,5

Illatában először enyhe dohosság észlelhető, mely kiszellőzve eltűnik. Nektáros ízvilág jellemző e borra melyben medvecukor, feketegyökér jelenik meg. Nem mutatja a (magyar) Olaszrizling karaktert. Magas alkoholtartalom társul kevés maradékcukorral és markáns savakkal. Nem harmonikus az ízvilága.

SK54/10/2 — Pontszám: 87

Kifinomult illatvilág, mely a rezedát idézi, emellett kellemes zamat, ásványosság jellemzi. Az Olaszrizling fajtajellemzői szembetűnőek. Egyensúlya hibátlan.

SK 54/4 — Pontszám: 82

Közepesen intenzív fajtajelleges illat, komplex ízvilág, de egyensúlya vitatható a maradékcukor miatt.

A Kutatóintézet 2025. május 15-én SUMMA szakmai napján mutatja be kísérleti eredményeit.

Programinformáció: https://szbki.pte.hu/hirek

Bozzai Zsófia, Dékány Tibor