Fehérvári Borbirtok Somlón

2024 késő őszén rendeztük meg a III. Ősszel is Balaton borkóstolót és mesterkurzust Balatonalmádiban. A meghívott borászatok közül az alábbiakban egy középbirtokot mutatunk be. A család ősei Somló mellett gazdálkodó parasztemberek voltak, sokszáz éves levéltári adatok tanúskodnak róluk. A hagyomány, a hegyhez való ragaszkodás, felelős gazdálkodás töretlenül folytatódott náluk a huszadik és a huszonegyedik században is. Napjainkban már a harmadik generáció irányítja a birtokot, akiknek a tradíció és az innováció határán sikerült olyan újat, egyedit megvalósítani, amivel a hazai pezsgő- és borpiac meghatározó szereplőivé tudtak válni.

A sikertörténetről, a birtoképítésről faggattuk Fehérvári Andrást, a tulajdonost:

A 29 hektáros birtokméretünkre alapozva kezdtünk két irányba tendálni. Szőlészeti ágat és borászati vonalunkat közel két évtizede párhuzamosan fejlesztettük. A ,,pezsgősítés” miatt fokozatosan önállósulhatott a pince üzem, és a pezsgőgyártás. Lassan elérjük a 70 ezer palack pezsgőt és bort, de szeretnénk e mennyiséget tovább növelni. Már ez a mennyiség is önálló feldolgozást és hozzá kapcsolódó, értő, megbízható munkatársakat igényel. Tomor Attila birtokvezető a szőlészet terén,a míg a borászatban ifj. Kamocsay Ákos az irányító, de jómagam, mint képzett szőlész-borász  is részt veszek a borok és pezsgők ízvilágának kialakításában. A kereskedelmet szintén szőlész-borász végzettségű munkatárs tartja kézben.

,,Megpróbáljuk párhuzamosan élni életünket. Egyik ág a pezsgő, másik a bor. Nem szerettük volna azt az utat járni, hogy van egy borászatunk és egy kicsit kalandozunk pezsgőben is, vagy csak azért csinálunk pezsgőt, mert a boraink értékesítésemellett más kiegészítő terméket is piacra szeretnénk vinni. Számunkra a pezsgő készítés nem alternatív megoldás, mert úgy gondoljuk, hogy a pezsgő egy önálló termék. Annak is építettük és folyamatosan így is fejlesztjük. E szempontnak eleget téve már a szőlészetet is több mint egy évtizede úgy fejlesztettük – ha kellett átoltással, vagy újra telepítéssel – hogy pezsgő alapborok készítésére is alkalmas legyen. Tudatosan választottunk fajtát, korrigáltuk az ültetvényszerkezetet.

2019-20-ban jutottunk el odáig, hogy magának a pezsgőkészítésnek a gépészeti feltételeit meg tudtuk teremteni, így mára már önálló degorzsáló gépsorunk is van. Majd egy év kellett azonban ahhoz is mire tökéletesen megtanultuk a munkatársakkal szinte becsukott szemmel is kezelni agépsort. Nagyon fontos, működési stabilitásunkat biztosító elem ez ahhoz, hogy folyamatos legyen a pezsgő forgalomba hozatala, ne legyünk másokra utalva. Kisebb kiegészítésekre még mindig szükség van. Látható a pezsgőérlelő fejlesztésének halaszthatatlan volta, most még részben bértárolásban érlelünk, de e munkafázist is szeretnénk teljes egészen saját kézbe venni! Minden energiánkkal azon vagyunk, hogy elérjük azt a mennyiséget, amit technológiánk, szőlészetünk biztosítani tud. A tervünk 100 000 palack pezsgő előállítása, valamint ezzel párhuzamosan 100 000 palack bor elkészítése, továbbá e volumeneknek a piacon való folyamatos elhelyezése. Felső-közép, felső kategóriás termékeket állítunk elő. A minőség megtartásának igénye nem tűr semmiféle megalkuvást, így a borászat tudományával szembeni alázat sem nélkülözhető munkánkban. Úgy érezzük fogyasztóink is értékelik erőfeszítéseinket, mert pezsgőből jelenleg nem is tudjuk a keresletet teljes egészében kielégíteni.”

A tavalyi, 2024-es évjáratot milyennek látják? ,,Mennyiségben nekünk közepes volt, minőségben viszont nagyon nehéz volt tartani az előző év szinvonalát. A pezsgőalapanyagoknál nem panaszkodhatunk, annak ellenére, hogy nagyon korai volt a szüret – így végül is szerencsésnek mondhatjuk magunkat. A korai érésű fajták – Tramini, Sárga muskotály – olyan hősokkot kaptak a nyáron, hogy a kierjedés után is 70-80 g maradékcukor van a borainkban. Összességében igen szép, csodás gyümölcsaromákkal bíró kuriózum lehet, de ez nem a klasszikus somlói, s nem ezt várja a termőtájat ismerő fogyasztó. Le fogjuk palackozni desszertborként, azonban nem lenne szerencsés, ha az éghajlatváltozás miatt ebbe az irányba tendálna a somlói bor! A tradicionális fajtáink – Furmint, Sárfehér, Juhfark – viszont jól viselték a megpróbáltatást, egészen jól alkalmazkodtak a körülményekhez. Termőhelyeink egyébként a hegy minden oldalán elszórtan fekszenek. Nem is merném felelősséggel kijelenteni, hogy Somlón jobb az északi, vagy kevésbé jó a déli fekvés. Már az 1100-as évek óta szőlőt termesztettek itt, a hegy minden oldalán, még az északra néző lejtőkön is!”

Borvidék helyzetét hogyan látják? ,, A rendszerváltozás automatikusan magával hozta a birtokkoncentrációt, ami Somlón talán a legmarkánsabban jelent meg. Maga a borvidék kicsi, 630 ha-ral indult, de ma már csak 460-470 hektáron terem szőlő. Sok lett az elhagyott terület, a szőlészek száma pedig a korábbi 3000-ről 1000 alá csökkent. Birtokosok számának csökkenése tehát birtoktestek növekedésével járt.

A magunk háza tájára kanyarodva bátran elmondhatjuk, járjuk a saját utunkat, mások életét tiszteletben tartva, minél kevésbé zavarva. A Fehérvári család és Somló kapcsolatát 1545-ig tudjuk visszakövetni. Hitvallásom és családomé is ugyanaz: úgy éljük munkás hétköznapjainkat, hogy mi évszázadokon keresztül itt voltunk, itt vagyunk és ha csak egy négyzetméter területünk maradna – nem 29 hektár-, akkor is itt lennénk, s innen néznénk a világot!”

Alkoholmentes borokról mi a véleménye? Nem hiszem, hogy egy ilyen parányi borvidék jövőjét meghatározhatja! Egy olyan új út lenne, amit megint meg kellene tanulni járni, de a termék értékesítése is számos problémát vetne fel. Kicsi ez a tanuhegy ahhoz, hogy alternatívákat keressünk. A pezsgő, ha már itt megjelent az életünkben és ahogyan a minősége fejlődött az elmúlt évtizedekben, egy különleges, megbecsülendő lehetőség. Köszönhetően a terroire-nak, az ásványosságnak, a magas savtartalomnak. Az alig 500 ha termőterület keretein belül még további, újabb alternatívák választására nincs szükség.

E témát egy nagyobb borrégióban esetleg lehet vizsgálni, ahol ez egy olyan kitörési pont lehetne, ami nem a szőlő kivágását, hanem megtartását célozza. De akár egy Badacsony, vagy Csopak–Füred borvidék számára is, amelyek területben szintén egyre szűkülnek, alkoholmentes bort előállítani teljesen értelmetlen.

(interjú:Tóth László, fotó: Bozzai Attila)