A Szekszárdi Borvidék legjelesebb borászatai által létrehozott Szekszárdi Bormíves Céh – több éves előkészítő munkát követően – 10 éve hozta létre a Szekszárd Palackot. Ebbe a stílusosan kialakított üvegbe kizárólag a borvidék emblematikus borai – a Kadarka, a Kékfrankos, valamint a Bikavér – kerülhet, abba is csak a Bormíves Céh zsűrije által arra érdemesnek tartott tételek. A Szekszárd Palack 10 éves jubileumát a budapesti Mad Dog Hangár Coffee-ban ünnepelték a résztvevő borászatok, valamint a borkedvelő közönség.
A Szekszárd Palack hároméves tervezési, egyeztetési folyamat lezárultát követően, 2015-ben készült el. Ebbe kizárólag a borvidék kiemelt borfajtái, a Kadarka, a Kékfrankos, valamint a Szekszárdi bikavér tölthető. Mivel ezek a borok az eleganciáról, a gyümölcsösségről és a fűszerességről szólnak, egyértelmű volt, hogy a burgundi palacktípus egyik módosított változata lehet az ideális választás. A szabványos palackhoz képest viszont egy egyedibb, hosszabb, elegánsabb üveg mellett döntöttek, amelyen kívülről négyszer körbefut a Szekszárd felirat, és látható rajta a borvidék logója.

Sebestyén Csilla, Heimann Zoltán a a Szekszárd palack létrehozásának mozgatórugói
Szekszárd palack a minőség garanciája
A palackba kerülő borokat vakkóstolás alapján választják ki, ezzel biztosítva a hibátlan, fajtajelleget vagy borstílust képviselő, termőhelyi karakterű borokat. A Szekszárd Palack koncepció fontos – vallják a termelők – hiszen ennek célja a borvidékre jellemző egységes minőség és stílus kialakítása. Ezen keresztül a fogyasztók megismerhetik a Szekszárdi borvidéket, és biztosak lehetnek abban, hogy egy ilyen palackos tételt választva, milyen minőségű és stílusú bort fog a poharukba kerülni. A palackkal egységes stílust sikerült teremteni, ami erősíti a bizalmat a fogyasztókban.

A Szekszárd palack 10 éve
19 szekszárdi borászat használja a Szekszárd Palackot. Az ő termékeikből volt alkalom most a jubileum alkalmából egy átfogó képet kapni a Mad Dog Hangár Coffee-ban. Azt, hogy a speciális palack megalkotása fontos lépés volt, mivel vizuálisan megkülönböztethető a fogyasztók számára, tudván hogy ebbe csak egy minőségi szűrő után kerülhetnek bele a helyben kiemelt fajták, eddig is tudtuk. Ám ezen a kóstolón derült ki, hogy a Kadarka ennek a triónak mennyire fontos tagja.

Lovas Rozi művésznő emelte az esemény fényét
A Kadarka esete a globális felmelegedéssel
Nyilván 10 évvel ezelőtt még senki sem sejthette, hogy a Kadarka nem csupán afféle szekszárdi státusz-szimbólumként fog szerepelni ebben a trióban, hanem minőség szempontjából is húzóerőt fog képviselni. Még emlékszünk azokra az időkre, amikor a helyi borászok egyöntetű véleménye volt, hogy minden 10 évből egy évjárat kedvező a Kadarka szempontjából. A globális felmelegedés azonban átírta a Kadarka történetét. Az idei szüretet követően Vida Péter jelezte, minden idők legszebb Kadarkáját szüretelte. Van egy olyan borászat a 19 közül, melynek tulajdonosa jelezte, az idei Kadarkája 17,3 alkohol fokkal érett borrá. Ez valami elképesztő tény, és azt jelzi, napjainkban a Kadarka történelmi korszakba lépett, már nem arra kell vigyázni, hogy ne rohadjon le szüret előtt, hanem arra, hogy lehetőség szerint minél alacsonyabb cukorfokon szüreteljék, illetve ha túl magas cukorfokon érett be, akkor megfelelő cukorbontó élesztő alkalmazásával ne emelkedjen alkoholfoka túl magasra.

A Hetényi Borászat a Bormíves Céh mecseknádasdi pillére
Azt, hogy a Kékfrankos talán Szekszárdon tudja szépségeit leginkább elővillantani, hogy a Szekszárdi Bikavér a helyi termelők csúcsminősége, eddig is nyilvánvaló volt. Viszont ezen a jubileumi borbemutatón az igaz meglepetés volt. A Heimann-féle Kadarka évek óta a borászat húzóerejét bizonyítja elsősorban a német borpiacon. A fajta emblematikus jelentőségű a Vida-borászatnál éppen úgy, mint a Possewitz Ilona által irányított Szent Gál pincészetnél. Hogy most mind a tizenkilenc pincészet kiemelkedő minőségű Kadarkát mutatott be, az tovább emeli a fajta presztizsét.

A Garai Pincészet – amely Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázatunkon is szépen szerepelt – egyre szebb tételekkel jelentkezik
A budapesti Mad Dog Hangár Coffee-ban megtartott ünnepi rendezvényen id. és ifjabb Heimann Zoltán mutatta be, értékelte a Szekszárdi Bormíves Céh útját a palack létrehozásához, és azon túl. Az esemény fényét emelte a nemrég Munkácsy-díjjal kitüntetett DrMáriás festőművész Repülőképek című kiállítása a helyszínen, a művész személyes jelenléte, és a szekszárdi borokhoz intézett szerenádja. Az est díszvendége volt Lovas Rozi, aki a művész vallomását tolmácsolta Szekszárdról, és a szekszárdi borokról. A kóstolót az alkalomhoz komponált ínycsiklandó falatkák kísérték, hogy a gasztronómiai élmény kiteljesedjen.
kép+beszámoló: Dékány Tibor