Liptai Zsolt lett a befutó 2024-ben!

A hazai borász szakma legmagasabb elismerése az Év Bortermelője díj, amit a Magyar Bor Akadémia kétfordulós szavazást követően ad át az arra érdemesnek talált jelöltnek. A Magyar Bor Akadémia 2007-ben tette lehetővé első ízben, hogy az akadémiai tagok, akiktől az eredmény függ, egy ünnepi borkóstolón végigkóstolhassák a legjobb öt jelölt borait a végső döntésük meghozatala előtt. Az idei év változást hozott a helyszín terén, mivel most először a Gundel étterem Erzsébet terme adott otthont a rendezvénynek.

A „Borest a Borakadémián” rendezvény keretein belül az idei Év Bortermelője választás 5 jelöltje mutatkozott be. Ezen túlmenően sor került az idei, XVIII. Csávossy György Kárpát-medencei Borverseny eredményhirdetésére, a díjazott borok kóstolására is.

Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke

Az Év Bortermelője díj a díjazott bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. A díjat Év Bortermelője elnevezéssel 1991-ben adták át először azzal a szándékkal, hogy elismerje egy hazai borász kimagasló szakmai teljesítményét, többéves munkáját. Az állandó kiváló minőségen kívül számítanak a borversenyen elért eredmények, a marketing, a külcsín és a belbecs, a szerethetőség, a borászat iránt keltetett szimpátia és nem utolsó sorban a borász személye.

Új helyszínen 2024-ben elöszőr

Amint arról már korábban beszámoltunk, az első-fordulós szavazatok alapján az idei Év Bortermelője a Lamport József (Egri borvidék), Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék), ifj. Szentpéteri Attila (Kunsági borvidék), ifj. Szepsy István (Tokaji borvidék), Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék) által alkotott ötösből fog kikerülni. A Borest során a jelölteket kisfilmek mutatták be, míg ők maguk Kovács Zita (Sol Montis Borászat) által moderált társalgás során beszéltek önmagukról, boraikról, valamint az aktuális évjáratról.

2024 öt jelöltje

Lamport József (Egri borvidék)

A Kertészeti Egyetem után a Törleynél dolgozott az ország minden szegletében termett vörösborokkal. Ő az egykori és a mai bikavérek közötti különbség lényegét ugyanabban a szemléletbeli különbségben látja, ami a többi minőségi vörösbornál is megfigyelhető: a terméskorlátozás, a magas minőségű, érett alapanyag szüretelése, majd a pincében a technológiai fegyelem. 2004 óta dolgozik a Thummerer Pincészetnél, azonban a szakma iránti szeretete már egészen gyermekkora óta jelen van, hiszen édesanyja példáját követve egyenes út vezetett számára a borászat felé. Az Egri Bikavér fehér párjának, az Egri Csillagnak a megalkotási folyamatából is kivette részét, valamint szakmai elkötelezettségét bizonyítja az a számos hazai és nemzetközi elismerés, melyhez hozzásegítette szakértelmével a borászatot.

Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)

„Azon szerencsések közé tartozom, akik örömüket lelik a munkában. Szinte flow-élményt ad, amikor a folyamatok végén összeáll a kép. A díjak is szereznek örömöt, de a legnagyobb boldogság mégis az, amikor bontok egy üveget, s látom a vendégek arcán: ez igen, ez a bor bejön nekik, azt sikerült a palackba tölteni, ami igazán az „Ő világuk”! A borászmunkáról sokakban romantikus kép él, amikor megkérdeznek, ezt árnyalom. Az is a munka része, amikor januári hidegben metszeni kell a szőlőt, vagy bokáig érő sárban kötözünk. Az ültetvényeken szeretek a legjobban lenni. Emellett a szőlőfeldolgozás, a borkészítés legkézzelfoghatóbb része az, ami fizikai nehézsége ellenére feltöltődést tud adni. A Pannonhalmi Főapátság pincészetének ügyvezetését az élet hozta. Ez is a munka fontos része, ezt is meg kell csinálni” – vallott hivatástudatáról a Pannonhalmi Főapátsági Pincészet főborásza.

ifj. Szentpéteri Attila (Kunsági borvidék)

A kiskőrösi Szentpéteri családban három generáció összefogása hozta létre a borászatot a kezdő  lépésektől a 65 hektáros családi birtok kiépítéséig. A nagyapa csupán néhány tőke kadarkával kezdte, az ügyszeretet aztán átterjedt fiára, aki már a birtoképítés ígéretével végezte el Gödöllőn az agrármérnöki egyetemet, majd folytatta is az azóta MATE néven funkcionáló budapesti campuson a szőlész-borász szak elvégzésével. Nem könnyű a Kunsági Borvidéken minőségi bort készíteni, mert az ember állandó bizonyítási kényszerben van a minőség terén, ám a Szentpéteri család bevállalta ezt a küzdelmet, és pincészetük mára minőségi márkát jelent.

ifj. Szepsy István (Tokaji borvidék)

Szepsy Istvánt 2001-ben választották meg az Év bortermelőjének. Mint pályatársai mondták róla, „Lerakta az alapjait a minőségi borkészítésnek határon innen és túl. Neki köszönhetjük a minőségi bor értelmezését, az oda vezető út bemutatását, a márkaépítés technikáinak megismerését. A nevéhez fűződik a borvidék talpra állítása, megerősítése és nemzetközi sikeressége. Szepsy István vezérlő csillag a távolban élőknek és világító lámpás a szerencsés közelieknek. Ifj. Szepsy István méltó követője édesapjának, a családi birtok vezetésében egyre több munka hárul rá. Neki is köszönhető, hogy Európa legrangosabb borászatáról folyamatosan szuperlatívuszokban írnak és beszélnek. Meghódították az Egyesült Államok, Japán és Nagy-Britannia kritikusait, az európai szaklapok csak felsőfokban beszélnek boraikról

Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék)

„Szerintem a Kerékhegynél jobb, komolyabb terület nincs Szekszárdon. Persze mindenki a magáét dicséri, de azt gondolom, hogy a Kerékhegy Szekszárd szíve. Szinte akármelyik völgyön indulunk el felfelé, az mind ide vezet. Jöhetünk az Iván-völgyből, Hidaspetréről, vagy a város felől a Porkoláb-völgy felől, itt kötünk ki. Olyan ez, mint a szívcsakra, ami úgy hálózza be a környezetét, mint a szívből kiágazó vérerek. Egy gyönyörű fennsík, nem meredek fekvés, ahol egyébként a borvidék legmagasabb pontja is található. Itt mindig mozog a levegő, ezért az itteni szőlő sokkal kevésbé fogékony a betegségekre. Cukorfokban is 1-2 fokkal magasabb az átlagosnál az innen szüretelt szőlő, köszönhetően a borvidéki átlagnál lényegesen több napfényes órának.” – tartja a második generációs borász, akinek édesapja, Vesztergombi Ferenc 1993-ban, harmadikként nyertze el az Év Bortermelője díjat.

A Magyar Bor Akadémia tagjai az est során tapasztaltak alapján szavaz az idei befutóra az öt közül, melynek eredményhirdetésére december 10.-én fog sor kerülni.

Dékány Tibor

fotók: Szőts László