Csütörtökön nyílt a 33. Budapest Borfesztivál

Georgia díszvendégségével nyílt meg csütörtökön a 33. Budapest Borfesztivál, amely számos magyar és nemzetközi termelő boraival, gasztronómiai különlegességekkel, pódiumbeszélgetésekkel és egyéb programokkal várja az érdeklődőket a Budavári Palota teraszain vasárnap késő estig.

Nagy István agrárminiszter köszöntőjében elmondta: a fesztivál látogatói megismerkedhetnek a több ezer éves georgiai borkultúra hagyományaival, de a legjobb magyar termelők közül is sokan jelen vannak nagyszerű boraikkal.

Georgia standja közvetlenül a turulszobor alatt

Márai Sándort idézve kiemelte, a bornak nemcsak íze, illata és szesztartalma van, de szelleme is, amelyet a termelő szőlészektől, borászoktól kap. Az Agrárminisztérium a lehetőségeinek megfelelően támogatja a szektort, a KAP stratégiai terv forrásai révén 2027-ig több mint 100 millió eurót fordít a borágazat támogatására, ebből a legnagyobb szeletet a szőlőművelés és borkészítés hatékonyságát növelő beruházások támogatása teszi ki. Felhívta a figyelmet a magyar bor népszerűsítését, bel- és külpiaci jelenlétének erősítését szolgáló forrásokra is: erre a célra 6 millió euró áll rendelkezésre 2027-ig.

A Borfesztivál idei díszvendége Georgia

Tamuna Liluasvili, Georgia magyarországi nagykövete hangsúlyozta, hogy a georgiai borkészítés gyökerei nyolcezer évvel ezelőttre nyúlnak vissza, a borkultúra pedig ma is nemzeti identitásuk egyik sarokköve. A Borfesztiválon bemutatkoznak Georgia borvidékei és számos őshonos szőlőfajtája. A georgiai borok világát minden délután mesterkurzusok mutatják be a turulszobor alatt található georgiai standon, a mellette lévő pavilonban pedig a georgiai ételspecialitásokkal ismerkedhetnek az érdeklődők. A szemközti színpadon Georgia kultúrájával, elsősorban zenéjével, táncaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők – közölte Tamara Liluasvili.

Slezsák Zoltán, a Magyar Sommelier Szövetség elnöke is örömmel tapasztalta Rubóczi Renáta értő bemutatásában, hogy a Grand Tokaj milyen szép szortimenttel nyitott a fiatalság irányában

Zilai Zoltán, a fesztivált szervező Magyar Szőlő-, és Borkultúra Kht. igazgatója elmondta, az első országos borfesztivál, a Budapest Borfesztivál 1992-es megrendezése óta tevékenységük folyamatosan bővül, mind a borkedvelő közönség, mind a hazai borászatok számára nyújtott szolgáltatásokkal.

A 33. Budapest Borfesztivál főtámogatója a SPAR volt. Kalauzolásukban volt szerencsénk megkóstolni néhány kiváló tételt, amelyet kizárólag a Spar forgalmaz Magyarországon.

Az európai viszonylatban is különleges, évente több tízezer látogatót vonzó Budapest Borfesztivál a mai napig meghatározó rendezvényük maradt, melynek nemzetközi ismertsége jelentős, hiszen évről évre egyre több visszatérő külföldi látogatót vonz. Hiszünk abban, hogy a világörökségi helyszín kulisszái között felvonuló kiváló magyar borok hazánk kultúrájának nagykövetei a világban, és hozzájárulnak egy pozitív országimázs megteremtéséhez. Bátran kijelenthetjük, a Budapest Borfesztivál Európa legszebb borfesztiválja!

(MTI-DTI)