A Hatodik Pezsgőkonferencia Etyeken

Szeptember 6-án került megrendezésre az idei Pezsgőkonferencia és Pezsgőünnep Etyeken, a Rókusfalvy Birtokon. Az idei rendezvényt a „Pezsgő márkaépítés és eredetvédelem” tematika köré szervezték. A programban jeles nemzetközi és kiváló hazai birtokok bemutatására, termékeik kóstolására nyílott lehetőség annak érdekében, hogy lássuk, milyen tendenciák vannak, hol tartanak most a világ vezető pezsgőházaihoz képest a hazai termelők, és mik a távlati céljaik. 

A stasztikai adatok azt mutatják, hogy Európa-szerte nagyjából a pandémia időszakától kezdve fokozatosan visszaesőben van a borfogyasztás ugyanúgy, mint a sörfogyasztás. Örömteli ugyanakkor, hogy a pezsgőfogyasztás viszont egyenletes emelkedést mutat. Ez biztosította az atmoszférát ahhoz, hogy a konferencia és pezsgőünnep Domián Emese, nemzetközi borakadémikus moderálásában pozitív hangulatban közelítsen a jövő célkitűzései felé.

A konferencia dr. Panyi Miklós – Miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség Parlamenti és Stratégiai Államtitkára előadásával indult. Mint elmondta, a kormány két éve stratégiai döntést hozott a hazai pezsgő márkaépítésének irányában. A pezsgőkultúra identitásformáló, erősödése kihat országos szinten a jó közérzetre, a kultúrára, az országimázsra. Helyi értékeket mutat be, ami különleges értéket képvisel a jelenlegi korszellemben.

A pezsgőfogyasztás fellendülőben

Sajnálatos módon napjainkban kopik a borfogyasztás tradíciója, ám örvendetes, hogy ugyanakkor nő az érdeklődés a pezsgő irányában. A kormány prioritása a vidékfejlesztés, ebbe tökéletesen illeszkedik a helyi borászatok, pezsgőkészítő manufaktúrák támogatása.

Tessely Zoltán Országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve Program irányítója elmondta, hogy a program szíve Etyek. Etyek ébredt ugyanis elsőként, és az Etyeki kezes-lábos, az Etyeki piknikek és egyéb rendszeresen szervevezett eseményekkel a borkultúra fejlesztése mellett a helyi kézműves iparnak is teret, népszerűséget adott. Erre alapozva jelentős mértékű infrastuktúra-fejlesztési program valósult meg a térségben a közlekedési, (ezen belül a bicikliút-hálózat) fejlesztésével kapcsolatban. Megújultak, jobban elérhetőekké váltak az etyeki bortúrisztikai központok (Körpince, Kecskegödör, Újhegy, Öreghegy) is.

Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke meglepő adatot közölt azzal, hogy hazánk a világ pezsgőtermelésében a 10-11 hely környékén mozog, ami meglehetősen erős részvételt jelent a nemzetközi porondon. Megítélése szerint is a pezsgőágazat a borászat legdinamikusabban fejlődő ágazata. Viszont tudatában kell lennünk, hogy a pezsgő is olyan ital, melynek gyártása során szem előtt kell tartanunk, hogy el kell tudnunk adni. Most, hogy három és fél hónapja nem volt országos eső, jól érzékelhetjük, hogy a klímaváltozás állandóan új kihívások elé állítja az ágazatot.

Rókusfalvy Pál, Nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos az aktuális pezsgőfogyasztási trendekről számolt be a Magyar Bormarketing Ügynökség kutatási eredményei alapján. Mint mondta, örömteli érzékelni a kormány elkötelezettségét az együttműködés irányában. Pozitív tendencia a világban, hogy a pezsgőfogyasztás emelkedik. A pezsgőt már hazánkban sem az újévi koccintásokhoz köthetjük, hanem általában a megünneplendő eseményekhez, amire egyre több alkalom kínálkozik. A pezsgő népszerűsödését a különféle pezsgőalapú koktélok is segítik. Ugyanakkor az étkezés tekintetében is egyre szélesedik a párosítási skála, napjainkban már akár a pizzához is gyakran társítják.

Dr. Törőcsik Mária marketingprofesszor a Pécsi Tudományegyetemről új megvilágításba helyezte az italfogyasztás és ezen belül az aktuális vásárlási szokások, valamint a trendek és fogyasztói magatartás alakulásának kérdéskörét. Megbomlottak a társadalmi viszonyok, az évszázadok során megszokott trendek, a veszélyek és változások korában élünk. Digitalizáció, robotizáció az egyik oldalon, migráció, háborús körülmények a másikon. A folyamatos innovációban elfáradnak, sokan rendkívül fiatalon kiégnek. Így aztán a változó viszonyok közepette az emberek is szélsőségesen reagálnak az eseményekre. Hedonizmus – aszketizmus, virtualitás – hagyománytisztelet, fogyasztás – nem fogyasztás, lemondás – trendiség kettősségének megléte jellemzi napjainkat. Dr. Törőcsik Mária elgondolkodtató előadását követően Tüű Péter WSG-okleveles Champagne-szakértő, Kétszeres magyar sommelier bajnok masterclass – Eredetvédelemhez köthető pezsgőstílusok bemutatójára került sor. Tüű Péter Mitől champagne a champagne? előadása során lehetőség nyílt a világ vezető pezsgőműhelyei közötti különbségek tanulmányozására. TrentoDOC dél-Tirolból, Cava Spanyolországból, Champagne Franciaországból.

A pezsgőkultúra kihat országos szinten a jó közérzetre

Az ebédszünetet követően Anne-Wies van Oosten, jelenleg Erdélyben élő nemzetközi borakadémikus és borszakújságíró „Európai szemmel a magyar pezsgőről” címen tartott rögzített előadást. Ezt követően hazai pezsgőműhelyek mutatkoztak be. Elsőként Babarczi László az Etyeki Kúria, ügyvezetője „Pezsgők Etyeken, etyeki pezsgő a vezető szemével” címen a cég termék, stílus, stratégia irányzatiról. Kalocsai László, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa, alelnöke a Tokaji pezsgő eredetvédelem tematikában. Érdekes szempont a hazai pezsgőműhelyek tekintetében, hogy melyik pezsgőpincészet használja a bevált nemzetközi fajtákat (elsősorban Chardonnay, Pinot noir), mely pincészetek nyitnak a hazai fajták irányába (Ezerjó, Néró) és ezek mellett természetesen Tokajban milyen eredménnyel tudják megmutatni a hagyományos tokaji fajták (Furmint, Hárslevelű) szépségeit pezsgőként.

Egly Márk az Egly Szőlőbirtok és Borászattól a Sümegi pezsgő és eredetvédelemről számolt be, majd Gál Péter az AM Borászati, eredetvédelmi és Agrármarketing Főosztályáról a Pezsgő eredetvédelmi lehetőségeiről külső szemmel.

A magyar eredetvédett pezsgők jövője volt az előadásokat követő kerekasztal beszélgetés témája, amit Zólyomi Tamás, Etyek polgármestere által felvezetett kötetlen pezsgőkóstoló követett. Ezen lehetőség nyílt a Tokaji Eredetvédett Pezsgők vezetett kóstolójára Tüű Péter előadásában, az Etyeki Eredetvédett Pezsgők kötetlen kóstolója, továbbá a legkiválóbb magyar és külföldi eredetvédett pezsgők kötetlen kóstolójára is.

beszámoló+fotók: Dékány Tibor