Újdonság Badacsonyból: Amfóra Váli Kéknyelű

 Az idei év egy új mérföldkövet hozott a hamarosan negyed évszázados alapítását ünneplő Váli Birtok számára, hiszen egy igazán egyedülálló, limitált palackszámú borral gazdagodott a portfóliója: a borvidék és a borászat életében is első alkalommal, elkészítették a 12 napig héjon tartott 2022-es évjáratú Ágyús-dűlő Kéknyelű Amfóra borukat, mely pár napja debütált a piacon. Szintén kuriózumként, a borrajongók legnagyobb örömére a napokban került első alkalommal forgalomba a limitált mennyiségű 2017-es évjáratú Kéknyelű Magnum is.

Váli Ágyús-dűlő Kéknyelű Amfóra 2022 – egy igazi egyéniség    

A Váli Birtok 2022-es évjáratú Ágyús-dűlő Kéknyelű Amfóra bor alapanyaga a Badacsonyi borvidék legmagasabb pontszámú és egyik legértékesebb dűlőjéből, az Ágyús-dűlőből származik. A meleg és száraz évjáratból származó unikális bort spontán erjesztették, majd alacsony kéntartalommal palackozták egy kifejezetten ehhez rendelt gyönyörű fekete színű amfóra palackba, amelyben további 2 évig érlelődött, hogy minden alkotóeleme szép egyensúlyba kerüljön.

„A Váli Birtok Kéknyelű Amfóra 2022-es tétel a palackban történő közel két év pihentetés után, amelynek köszönhetően nagyon egyedi illat- és ízjegyek fejlődtek ki, a legnagyobb büszkeségünkre a napokban került forgalomba, illetve pár napon belül a Váli Birtok webshopján is rendelhető lesz. Kifejező, komoly mélységekkel és lenyűgöző textúrával rendelkező sokrétű és harmonikus bor született, mely hűen tükrözi vissza a fajta és a vulkanikus badacsonyi terület egyedi, semmihez sem hasonlítható karakterét. A bor egy igazi egyéniség, illat- és ízjegyeiben finom érett citrusokkal, birsalmával, dohánylevéllel, szantálfával, savai elegánsak és selymesek, lecsengése pedig hosszantartó és rendkívül gazdag. Hiszünk benne, hogy ez az egyedülálló, limitált 1000 palackszámban készített kéknyelűnk méltó módon képviseli a borvidék értékeit és a borászatunk filozófiáját. Eddig csak néhány sommelier, borszakértő és kereskedő kóstolta, és mindenki rögtön beleszeretett. Március közepén a világ egyik legismertebb borvidékéről, Wachauból látogattak hozzánk fiatal osztrák borászok, és lenyűgözve kóstolták. Különleges karaktere miatt nagyon jól párosítható számtalan ételkülönlegeséggel. Büszkék vagyunk, hogy több hazai rangos étteremben is kóstolható lesz majd, valamint arra, hogy már most érdeklődnek iránta Magyarország legjobb éttermeiből is. Bízom benne, hogy több ilyen különleges helyen is elérhető lesz, akárcsak a szintén a napokban első alkalommal a piacra kerülő 2017-es Kéknyelű Magnum borunk. Utóbbiból limitált mennyiség, csupán 80 palack lesz elérhető.” – mondta Váli Péter, a Badacsonyörsön 10 hektáron organikusan gazdálkodó Váli Birtok tulajdonosa és borásza.