Új címkecsalád a Villa Tolnaynál

Csaknem 15 éve társult a svájci Philipp Oser a badacsonyi Nagy Lászlóval arra a nemes célra, hogy Tolnay Klári egykori villájában a Csobánc hegyen a Pannon régió legnemesebb ízjegyeit mutassák fel boraikban. Ez a tíz év a sorozatos tanulmányutakkal, összekóstolásokkal, kísérletezéssel, borászati filozófiájuk megszilárdításával telt. Mostanra kialakultak alapvető elképzeléseik saját stílusukra vonatkozóan. Formailag ezek tükröződnek abban is, hogy létrehozták új címkecsaládjukat, amit február 20.-án mutattak be a Kóstolom Borbárban.  

A tökéletesség megkísértése

Nagy László, Philipp Oser, és Pintér Zsolt a Kóstolom Borbárban

Mi magyarok szeretjük azt hinni, hogy saját hazánkban, a Kárpát-medencében mi tudjuk a legjobb borokat készíteni. Mert mégiscsak mi vagyunk azok, akik itt élünk már ezredéve, így hát mi ismerjük legjobban a talajadottságainkat, az éghajlati viszonyainkat, és nekünk vannak meg a tapasztalataink is azokról  a fajtákról, melyek legjobban érzik magukat egyes borvidékeinken.

Aztán egyszer csak itt terem Siklóson Reijo Itkonen Finnországból, Svájcból Heumann Erhard Villányban,  Philipp Oser a Csobáncon, és olyan borokat készítenek, hogy eláll a lélegzetünk.  A legkitűnőbb dűlőink a legprecízebb borkészítési technológiákkal párosítva káprázatos borokat eredményeznek. Mi lehet mindennek a titka? Valószínűleg az, hogy a szőlőművelés, a borkészítés, és a palackozás minden egyes lépését gondosan megvizsgálták, kikísérletezték, és a legmegfelelőbbet választották ki, ahogy azt Philipp Oser tette Nagy Lászlóval karöltve a Csobáncon. Az, hogy a pince patika-tisztaságú, az persze alap. A jellemzően francia fajtákhoz Franciaországból hozatták be telepítéshez a vesszőket, a jellemzően német fajták vesszőit Németországból. A francia fajták francia hordókban érnek, míg az Olaszrizling meg a Rajnai Rizling német tölgyből készített Stockinger-hordókban.

Az új címke a termőhelyre fókuszál

A Villa Tolnay 17 hektár saját szőlőterület mellett további 6 hektár integrált területről dolgozzák fel szőlőt, fajélesztőt egyáltalán nem használnak, mint ahogy ként is csak az eljárás legvégén adagolnak a borhoz. Borászatuk kézműves-jellegét és öko-barát hozzáállását példázza sok más mellett az is, hogy a palackok lezárásához mellőzték a műanyagot, a cinket, az alumíniumot, a butéliákat ízléses puha vax-szal zárják le. A fehérboros palackok így fehér-, míg a vörösborosok bordó sipkát kapnak.

„Célunk maximálisan kihasználni a Badacsonyi borvidék adta lehetőségeket és palackba tölteni mindazt, amit itt látunk és az orrunkkal, ízlelőbimbóinkkal naponta érzünk”-vallják, és ezek nem üres szavak, minden mozzanat mögött ott a hosszas próbálkozások sora. Érdekes például, hogy Chardonnay borukhoz ugyanúgy, mint a Chardonnay-alapú cuvée-jükhöz nem alkalmaznak battonage-technológiát. Azt állapították meg, hogy a teltséget, krémességet, amit a battonage hoz a réven, azt elveszíti a vámon, vagyis az elegancia nemesebb tulajdonság, mint a testesség. Ahogy Philipp Oser fogalmaz: „This Wine has in off power, we don’t need any battonage.” 50%-ban Chardonnay-t tartalmazó „Tenger” cuvée-jüket az ő válaszuknak tartják a Chablis-ra, míg úgy vélik, Chardonnay-jük Csobánc válasza Burgundnak.

Legfontosabb fajtáikként a Rajnai-, valamint az Olaszrizlinget, a Zöldveltelínit, a Chardonnay-t, valamint a Furmintot tartják, míg a kékszőlők közül a Cabernet Francot és a Pinot Noirt. Az új címkecsaládjuk a letisztultságot jelképezi. Megszüntették a tarkaságot, a fekete-fehér címkéken csak a pici címerben jelenik meg színezés. A címkék fókuszában a termőtáj áll, a Csobánc, amit egyedi sajátosságként a régi írásmódon Csobánczként jelenítenek meg. A Villa Tolnay új címkecsaládjában csillagokkal üzen a fogyasztóinak, ezek a csillagok a dugókon ugyanúgy megjelennek, mint a címkéken. Az egy csillag a bevezető a Villa Tolnay világába, két csillag a kedvenc fajtákat jelzi, míg a három csillag a legjobb fajtát a legjobb dűlőből a legjobb évjáratokban.

A Villa Tolnay csaknem 15 éve kergeti a maximum kihozatalát a Pannon Tájból, és most joggal érzékelheti, hogy révbe értek ezen a téren. A borkészítés körülményei is megoldódnak ezen a tavaszon, hiszen 3000 m3 föld kitermelésével elkészült új, 1700 m2-es pincéjük, melyben már a palackozás, palacktárolás is megoldott hosszú távon. A Villa Tolnay nagyon magasra tette a lécet, ha szabad úgy fogalmazni, ez egy valódi mintagazdaság, ahonnan szabad leckét venni. Új címkecsaládjuk is ezt jelzi letisztultságával, szolid ízlésvilágával, mely méltó névadójához, egykori dívánkhoz, Tolnay Klárihoz is.