Birtoklátogatások 2024/7 Ikon Borászat


2012-ben került sor először a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” pályázat megrendezésére. Szerkesztőségünket az a szándék vezette, hogy mutassuk fel, a szőlő tájalkotó tényező, a szőlőhegyek a Kárpát-medencei táj meghatározó elemei, melyek emelik a környezet esztétikai értékeit. Sajnos szőlőterületeink egyre fogynak, így féltő gonddal fordulunk a hazai borvidékek értékőrző képességeinek fenntartása felé. Szeretnénk, ha szőlőhegyeink szépségének megőrzése kultuszt teremtene.

 

 

 

 

 

Munkánk, mozgalmunk fontosságát osztja Dr. Nagy István agrárminiszter is, aki elvállalta idén pályázatunk fővédnökségét.

Az elmúlt években meggyőződhettünk arról, hogy nem vagyunk egyedül értékítéletünkkel, sokan vagyunk, akik fontosnak tartják a Pannon tájnak értéket adó szőlőhegyeink ápolását, gondozását. Ez évben is három csoportba osztottuk be az olvasóink által a legjobbak közé sorolt birtokokat méretük szerint. Idén a legszebbnek ítélt birtokok egyenletesen oszlottak el borvidékeink között, egy-egy borászat „érkezett” a döntőbe a balatonboglári, a Balatonfüred-csopaki, az egri, a kunsági, a mátrai, a móri, a pannonhalmi, a szekszárdi, a villányi borvidékről. Olvasóink által legszebbnek ítélt birtokokat a szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a MATE Szőlészeti és Borászati tanszékek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet.

Látogatásuk ezúttal a Balatonboglári Borvidékre vezetett, Látrányba az Ikon Borászathoz. Kvák Emil birtokigazgató fogadta a bizottságunkat, és vezetett minket körbe elsőként a feldolgozó üzembe és az érlelő pincébe. Majd megnéztük a szőlőültetvényeket és végül megkóstoltuk a vörösborokat és az azokat kísérő borkorcsolya mellett kellemesen elbeszélgettünk a borászatról és a Balaton Borrégió helyzetéről. Látogatásunkon a zsűri állanó tagjai mellett részt vett Tornai Tamás a Balaton Borrégió elnöke, a tavalyi verseny győztes nagybirtokának tulajdonosa is. 

Kvák Emil, birtokigazgató

Aki belép az Ikon Borászatba az egy különlegesen szép, mesebeli atmoszférájú borászatban találja magát. A borászatban a tradíció és a modernitás egysége párosul a természet páratlan szépségével és a badacsonyi tanúhegyekig elnyúló különleges panorámával. Átjárt minket is a tágasság, a tér érzete egy olyan borászatban találtuk magunkat, amely nemzetközi szinten is a legjobbak között van építészeti, természeti adottságaiban, borai minőségében. A Rádpusztán található látványpincét Konyári János koncepciója alapján tervezte meg Benza György építészmérnök, és Csányi László villamosmérnök.  Hármuk alkotását csodálhattuk meg a 2007-ben felépült családi, baráti borászatban. A feldolgozó üzem és érlelő pince a harmonikus köríves megoldáson túl azért is egyedülálló mert az országban elsőként alkalmaztak benne szivattyúzás helyett gravitációs technológiát a feldolgozás során, majd egy-két évvel később alakították ki ugyanezt a gravitációs megoldást a Pannonhalmi Apátsági Pincében.

Ezen a területen már több mint ezer éve szőlőtermesztés folyik, már a Tihanyi Apátság alapítóokiratában is említést tesznek róla Gamás néven. Azóta is nagyon jó köztük az együttműködés, készítenek nekik több saját cimkés terméket is, egy Furmintot illetve egy Bordeauxi házasítást. Boraikat 12-14 hónapig érlelik nagyhordókban, a prémium kategóriát pedig újhordókban, de mindössze 2-3 évig használnak egy hordót. A hordókat a Trust Hordókészítő műhelytől szerzik be.

2002-ben és 2003-ban telepítették a szőlőket a borászat köré, egybefüggő negyven hektáron, ezt saját cégük termeli. Cabernet franct, Cabernet Sauvignont, Merlot, Pinot Noirt és Syraht. Ezekből sajnos négy hektárt ki kell vágniuk az Esca miatt, amire a Cabernet franc nagyon érzékeny, de a Merlot elkerüli. A fehérszőlőjüket felvásárolják a Látrányi területről, 25  hektárról  a Kecskés dűlőből: Chardonnay, Rajnai rizling, Sauvignon blanc és Zöldveltelini. A feldolgozó központi elhelyezkedésű, így az ültetvény bármely részéről húsz perc alatt beérkezik a szőlő. Jelenleg kézzel szüretelnek, de terveik között szerepel a szüret nagy részének a gépesítése.

A rosénak szánt szőlőt két és fél nap alatt leszüretelik mégpedig kora reggeli friss szürettel, amikor még a hőmérséklet sem emelkedik túl magasra. Fix csapat dolgozik náluk, akiket egy vállalkozó fog össze. A 67-es út építése sok embert elszívott, de most újra található munkaerő.

Hatékonyan és odafigyelve készítik a boraikat, a magas minőség és a kiváló alapanyag a fő szempont. Csak kiemelkedő évjáratban szüretelik a prémium bornak való alapanyagot. Ezek elsősorban a Cabernet francból és a bordeauxui házasítás alapjából készülnek. Két brandjük van, az Ikon, ami a nagyobb áruházláncokban érhető el és a Késa, ami pedig a kisebb kereskedőknél található meg.

Boraik megtalálhatóak a környéken is, a borászat melletti csárdával is együttműködnek. Sokan célirányosan autóval érkeznek a borokért, csoportok is látogatják a borászatot. A biciklivel érkező vendégek is örömmel fogyasztanak el egy-egy fröccsöt.

Terveik között szerepel egy fehér és egy rosé gyöngyöző család elkészítése. Több fehérbort is készítenek, Zöldveltelinit és Sauvignon blanct, két éve kezdték az Irsai Olivért forgalmazni, nagyon sikeres termékeik lettek. A borászat azonban nyolcvan százalékban vörösbort termel Konyári János filozófiája alapján, aki hitt abban, hogy itt el lehet készíteni a kiváló vörösbort. Sajnos a piac változik és János által megálmodott kékszőlőkre épülő fajtaválaszték borainak eladása évről – évre nehézségekbe ütközik. A fajtaváltást egyébként a klímaváltozás miatt is tervezik, de továbbra is kitartanak a vörösborok mellett, amelyek létjogosultságát elsősorban a gasztronómiában látják, de jelentőségük az antioxidánsoknak köszönhetően élettani szempontból sem elhanyagolható.

Értékesítésük a kínai- ahol a legolcsóbb és a legdrágább borokat is keresik-, a japán és a kanadai partnereknek köszönhetően stabil alapokon nyugszik. A hazai piacon ugyanakkor komoly nehézségekbe ütköznek. Itt ugyanis inkább a prémium boruk fogy, a Cabernet franc és a Tulipán.

E két tételt egy 2021-es extra brut pezsgő után volt szerencsénk megkóstolni és egyöntetűen elnyerték a zsűri elismerését, Konyári János álma itt is megvalósult. A 2020-as évjáratú Cabernet franc tiszta, gyümölcsös, 14,5 százalékos alkoholfokával egy igazi nagyágyú. Kor alapján egy-, két- és hároméves hordókban érlelték. A 2019-es Tulipán rendkívül koncentrált, tartalmas bor, harapni lehet a tanninjait, mindemellett gyümölcsössége is az előtérbe kerül.

Kvák Emil birtokigazgató a borfogyasztás visszaesése és a fehérborok divathullámának ellenére optimistán tekint a jövőre és bízik benne, hogy a szőlő-és borkultúra fenntartható alapokon nyugszik, így hosszú távon is fennmarad.

A pályázat támogatója:

(Bozzai Zsófia,  fotó: Jandó Zsuzsa)