Huzalos támrendszerek (X)

A huzalos támrendszerekről beszélgettünk két piacvezető cég képviselőjével. A gyártói oldalt a Bekaert cég marketingigazgatója, Ladislav Dojcan, míg a forgalmazói oldalt a Pannónia Üzletház Vitnyéd igazgatója, Németh Attila képviselte. A Bekaert prémium kategóriás huzalokat gyárt Csehországban, míg a Pannon Vitnyéd különböző gyártókat képvisel Magyarországon az egyik piacvezető cég ként.

A Bekaert milyen jellegű huzalokat gyárt?

Bekaert (L. D.): A támrendszer elemei közül csak a huzalok gyártásával foglalkozunk. Többfajta – tartó és vezető – huzalok léteznek a szőlészek és a gyümölcstermelők részére és ezek speciális feladatokat látnak el.

Milyen követelményeknek kell megfelelnie egy jó huzalnak?

Bekaert (L. D.): Legnagyobb előnye egy jó huzalnak az időtállóság és a kevés munkaigény. Miután megépítettük a támrendszert, utána ne kelljen foglalkozni a huzallal. Ehhez egy jó minőségű, strapabíró, erős rendszerre van szükség.

Mivel erős automatizációt és gépesítést látunk, ezért egyre inkább fontos a huzal nyúlása, ne kelljen utánafeszíteni.

Ezen kívül fontos szempont a huzal szakítószilárdsága, valamint ami a leginkább megkülönbözteti egymástól a huzalokat, az a felületbevonat.

Milyen bevonattal látta el a Bekaert a huzalait?

Bekaert (L. D.): Ez a bevonat 90 százalékban cink- és 10 százalékban alumíniumötvözet, ez az összetétel mutatkozik a leginkább időtállónak. Speciális tulajdonságai is vannak ennek a bevonatnak, ez pedig az, hogy korrózióálló, valamint a katodikus védelem. Ez utóbbi annyit jelent, ha véletlenül el is vágja vagy megsérül a huzal, akkor a sérült részt védelemmel vonja be, egy patinaszerű bevonatot képezve. Sokszor a zöldmunka is gépesítve van, ami nagy igénybevételt jelent a huzalok számára. Továbbá a kombájnos szüretelés is nagyon erősen igénybe veszi a támrendszert, ami, ha nem időtálló, akkor sűrűn kell cserélni. A telepített szőlőtőkéknél a produkciós időtartam 25 év, tehát minimum ennyi ideig kell megállniuk a helyüket ezeknek a huzaloknak, és akkor az idősebb ültetvényekről még nem is beszéltünk.

Hogy jellemezné a „Bezinal 2000”-et?

Bekaert (L. D.): A „Bezinal 2000” egy cinkalumínium-ötvözet, ami eleinte 95-5% arányban tartalmazott cinket és alumíniumot, azonban tovább finomították. A szőlészetben 90-10% arányt használunk, mert az idő során azt kísérleteztük ki, hogy ez lesz a leginkább időtálló, strapabíró és a hajlításnál legkevésbé sérülő felület. Nem mindenki használ ugyanis tartozékot, feszítőmagokat, sokszor saját átmérőjére tekerik körül és ez egy kritikus pont, ilyenkor nagyon nagy terhelésnek van kitéve a huzal. Nagy előszeretettel használják ezt az ötvözetet az autóiparban is, amikor a minőség és az időtállóság komoly szempont, többek között fékeknél, záraknál, alkatrészekhez és rugókhoz. Nevét onnan kapta, hogy minimum kétezer órán keresztül bírta a sókamrát, ami egy speciális tesztelés a korrózióállóságra.

Mindezen felül a permetezőszernek is ellen kell tudnia állni, ami eléggé meg tudja tépni a nem eléggé ellenálló huzalt. Illetve túl kell élnie a szüretelőgépek rázását is.

Mi alapján választanak a szőlészek huzalt?

Bekaert (L. D.): Azt javasoljuk, hogy minél jobb, minél masszívabb anyagból készüljön a huzal. Sokan túl vékonyra hagyják, ami nem biztos, hogy jó, de ez már a telepítésnél is látszik, az időjárás viszontagságainál. Mi nem szeretjük a vékonyra vágott huzalt, mert az úgy tud működni mint egy penge. Ugyanakkor, ha rozsdás a huzal, akkor elegendő egy kis szél és elfűrészeli azt. Ezért is nagyon fontos a megfelelő huzalt használni.

Pannónia (N. A.): A választást a huzal minősége, a bevonata valamint az ára szabja meg. A cink-alumínium bevonatos huzal sokkal időtállóbb, mint a vastagon horganyzott társa. Egy azonos gyártónál a bevonat alatt az alapanyag, annak szakítószilárdsága és a nyúlása megegyezik, viszont élettartamban kétszer annyi ideig bírja. A Bekaert fontos partnerünk, ők a prémium kategóriát képviselik. A piacon nagy az igény az ő termékeik iránt, a szőlészek szívesen dolgoznak prémium minőségű huzalokkal, de azon is múlik, hogy mekkora költségvetés áll az adott pincészet rendelkezésére.

Mit tudna mondani a pályázati lehetőségekről?

Pannónia (N. A.): Idén is van folyamatban levő pályázat, tehát a lehetőség adott.

Mi annyiban támogatjuk a partnereinket, hogy tavasszal, a telepítések idején előfinanszírozzuk a támrendszert, leszállítjuk azt. Leszerződünk, és a számlát csak október-novemberben fizetik ki, amikor folyósítják a pályázati pénzeket.

A szőlészek sajnos rá vannak kényszerülve a támogatások igénybevételére, mert nagyon alacsony a szőlő felvásárlási ára, a multik pedig nagyon nyomott áron veszik meg a bort, ezért manapság nehéz önerőből boldogulni.

Mit tud elmondani a huzalaik minőségéről általában?

Bekaert (L. D.): Mindent megteszünk azért, hogy minőségben a legjobb legyen, sokat fejlesztettünk, úgy válogattuk a végső paramétereket, hogy azok minél jobban tudják szolgálni a minőséget.

Kiknek ajánlják a termékeiket?

Bekaert (L. D.): Legfontosabb felvevőpiacaink Európában a legnagyobb szőlőtermő területekkel rendelkező országokban vannak: Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban. Régóta szállítunk Magyarországra és a környező országokba is. Ezzel a huzallal 2003-2004 óta vagyunk jelen. Jelenleg a klímaváltozás miatt a szőlőtermő területek határa északra tolódik ki és ezzel együtt mi is új piacokat fedezünk fel, ilyenek: Nagy-Britannia és Lengyelország.

Magyarországon néhány nagyobb területen gazdálkodó borászatról tudom, hogy a mi huzalainkat használja. Az első megrendelőnk a Hilltop Neszmély volt, húsz éve vásárolták meg a huzalainkat. A Törley Kft. idén a mi huzalunkat és a Tűzkő Birtok szintén a mi huzalunkat használja.

Mellettük a kisebb gazdaságok számára is ajánlanánk a prémium minőségű huzalokat. Egy családi gazdaságban egy hektáron nem 25 évre terveznek, hanem 40-50 évre, mert tudják, hogy 30 éves korában lesz felnőtt egy szőlőtőke. Hosszabb távban gondolkodnak, mint a nagyüzemekben. Nekik elsősorban a huzalok hosszú élettartalma és kiváló minősége miatt ajánljuk. Nem elhanyagolható szempont a könnyen kezelhetőség sem. Ugyanis 25 kilogrammos kiszerelésben kaphatóak, amit akár kézi huzalozás során is könnyű mozgatni.

Pannónia (N. A.): Mindenkinek tudunk megoldást kínálni, a kerti lugastól, a több 10 hektáros ültetvényig. Partnereink között, megtalálható többek között Koch Csaba, Gere Attila, Légli Ottó, Légli Géza, Gál Csaba, Frittmann István, Frittmann János, Aranyfürt Kft., Kattra Pince, Martinus Birtok, Füleky Pince vagy a Tűzkő Birtok.

Milyen típusú tartóoszlopot ajánlana a szőlészeknek?

Pannónia (N. A.): Egyértelműen a fémoszlopot ajánljuk, egyedül ez kínál hosszútávú megoldást. A szőlő legproduktívabb élettartama 20-25 év, ennyit minimum kell bírnia. Előfordul, hogy a faoszlopokhoz kedvezőbb áron hozzájut valaki, de hosszú távon mindig drágább lesz.

Milyen különbségek vannak a fém tartóoszlopok között?

Pannónia (N. A.): A lényegi különbség az alapanyagban, a bevonatban és a fülek kialakításában van. Kezdjük az alapanyaggal: Alapvetően két minőséget találunk a piacon: Az első osztályú acél ismertető kódszáma: S 235 JR, míg a másodosztályú acél kódszáma: DX 51. Mindig igyekszünk felhívni a figyelmet, ha valaki megfelelő minőséget szeretne vásárolni, kérje el a forgalmazótól vagy gyártótól az oszlopok alapanyagának minőségi bizonyítványát vagy kódszámát. A mi oszlopaink kizárólag első osztályú acélból készülnek. Ez azért nagyon fontos, mert mikor a lomb kialakult a szőlőben, szinte úgy fogja meg a szelet mint egy vitorla. Ha valakinek ebben a szakaszban eltörik egy oszlopa vagy legrosszabb esetben a komplett támrendszer lefekszik, a rendszer építési költségeinek duplájába vagy triplájába is kerülhet újjáépíteni.

Az alapanyaghoz tartozik még az oszlopok súlyának kérdése is. Nagy tévhit abból kiindulni, hogy a nehezebb oszlop erősebb. Attól, hogy nehezebb egy oszlop, a gyengébb minőségű alapanyag vagy a nagyobb súly elérése miatt hozzáadott széntől lehet ridegebb, kevésbé rugalmas, így könnyebben el fog törni.

Következő fontos elem a horganyzás. Alapvetően négy típust különböztetünk meg a piacon:

szalaghorganyzott vagy galvanizált; cink-magnézium bevonatos; tűzi horganyzott; Cor-ten.

A leggyakrabban előforduló oszlop a piacon a szalaghorganyzott. Egy ilyen oszlop körülbelül 25-30 évet bír. Általában 1,50 mm a falvastagsága, de kérhető 1,80 mm vagy 2,00 mm vastagságban is, ha extrémebb termőhozamot várunk az adott területen. Itt még kicsit visszakanyarodnék a minőséghez. A másik fontos dolog, amivel sajnos szinte senki sem foglalkozik, az alapanyag toleranciája. Főleg másodosztályú acélnál fordul elő, hogy hiába a megadott 1,50 mm-es falvastagság, a törvények engednek akár 4-5%-os toleranciát is, amelynek köszönhetően a vevő végül kb. 1,40 mm falvastagságú oszlopot kap 1,50 mm helyett. Tehát ezt is érdemes ellenőrizni. Erre a Dr. Reisacher gyár különösen odafigyel, úgyhogy nálunk ez a tolerancia maximum 1% lehet.

A piacon a második leggyakrabban előforduló típus a tűzi horganyzott bevonat. Ez legalább 50-60 évet is kibír. Ez a prémium kategóriás oszlop a legnagyobb szortimentben nálunk kapható a piacon. 25 év után ezeket ki lehet szedni a földből és újra el lehet telepíteni, mert még sértetlenek lesznek.

Mi a különbség a horganyzott és tűzi horganyzott oszlopok között?

Pannónia (N. A.): Az oszlopok alapanyaga szalag formában, cinkkel horganyozva érkezik a gyártó sorra. Ezután meghajtja a gép, megcsinálja rá a füleket majd a kívánt hosszúságra vágja. Itt a darabolás miatt az oszlop két végén nem lesz felület kezelve. Ez minden gyártónál így van.

Ezzel szemben a tűzi horganyzott oszlopot darabolás után mártják egy forró horgany fürdőbe. Így egy plusz 0,15 milliméteres horgany réteg lesz az oszlop minden pontján, ami megvédi és garantálja az 50-60 éves élettartamot. A Dr. Reisacher már 80 éve gyárt Franciaországban és 30 év átrozsdásodási garanciát ad a tűzi horganyzott oszlopokra!

Mely művelésmódokhoz kínálnak megoldást?

Bekaert (L. D.): Kordonműveléshez ajánljuk, ahol mindig van alsó tartóhuzal és utána kettes szériában vezetőhuzal. Sok helyen megtörténik, hogy a legalsó huzalt vízcsöpögtetésre használják – ilyenkor ehhez a huzalhoz van felfogva a csöpögtető cső –, de ez Magyarországon nem igazán szükséges.

Pannónia (N. A.): A létező összes művelési módra. Akár az egyes függönyre is. Ilyenkor nem szükségesek fülek az oszlopra, csak egy megfelelő bevágás az oszlop tetején, ahova bele lehet tenni a huzalt – maximum 4-5 milliméter vastagságút – onnan nem tud kiugrani, csak kézzel lehet kivenni.

További elemei a támrendszereknek a támkarók, végoszloprögzítők. Ezekkel is foglalkoznak?

Pannónia (N. A.): 80 százalékban most már üvegszálas pálcát használnak a borászok, de nálunk a piacon elérhető összes típus megtalálható. A fémnél jobb, mert könnyebb, nagyon rugalmas, valamint ezen felül UV-stabil. Ezeken kívül végoszlop kikötésre is többféle megoldást kínálunk, mindenféle talajtípusra, valamint a létező összes kiegészítőt.

A fenntarthatóság és a környezeti hatások csökkentése is fontos szempont lesz a jövőbeli támrendszerek tervezésénél és alkalmazásánál. Ezzel kapcsolatban mit tesznek?

Bekaert (L. D.): Már az elején megtettük a fő fejlesztést, a felületvédelmet, ami hosszú élettartalmat biztosít a huzaloknak. Ennek megfelelően nem kell többször dolgozni a gazdának.

Azon dolgozunk, hogy minél több fenntartható alapanyagot szerezzünk be. Ez nem egyszerű, mert a kohók átállítása zöld energiára, az hosszú távú folyamat. Vannak beszállítóink, akik zöld acélt ajánlanak, ez azt jelenti, hogy egy elektromos kohóban olvasztják az acélt, nem széntüzelésű kohóban. Az alapanyagok egy része már innen jön, ez hosszú és nagy energiaigényű folyamat.

Pannónia (N. A.): Már látjuk megjelenni a legújabb technológiai fejlesztéseket. Nagyon fontos szempont a fenntarthatóság. A mi oszlopaink gyártási folyamatát is úgy változtatják, hogy zöldebb legyen és minél kevesebb fém kerüljön az ültetvénybe. Továbbra is fémből készülnek az oszlopok, de olyan megoldások lesznek, amihez mindenből elég lesz kevesebb mennyiségben. Ezáltal a munka is kevesebb és gyorsabb lesz, így olcsóbb és fenntarthatóbb lesz a folyamat.

Milyen fejlesztéseik, innovációik vannak?

Bekaert (L. D.): A jégvédelmi hálókhoz is gyártunk huzalt. Ezeket a huzalokat több helyen használják több okból, van, ahol kizárólag jégvédelmi hálóhoz, van, ahol ezzel szabályozzák a szőlő érését, elsősorban a csemegeszőlőknél, így meg tudják nyújtani a szezont. Ezen kívül a madárvédelmet is el tudják látni.