Bock József a Parlamentben átvette az Életműdíjat

Az Országgyűlés Vadász termében Bock József Villányi borász ma délben átvette a Magyar Bor Akadémia Életműdíját. A kiváló borász munkásságát méltatta Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, valamint Dr. Nagy István agrárminiszter.

Bock József lett az idei Életműdíjas

Bock József napjainkban nem csupán Villány, hanem talán az egész ország legnépszerűbb borásza. Hihetetlen munkabírásán kívül a minőség iránti kiállás, és mindemellett a pozitív életszemlélet, jó kedély az, ami elsősorban jellemzi. Bock József a villányi bortermelés rendszerváltást követő megújulásának emblematikus figurája. 1997-ben elnyerte a legrangosabb országos kitüntetést, az Év Bortermelője díjat, majd tíz évvel később, miközben borászatának presztízse folyamatosan emelkedett, birtokát az Év Pincészetének választották meg, s még ugyanebben az évben, 2007-ben a magyar borkultúráért, s ezen belül is a villányi régió fellendítéséért vállalt áldozatos munkájáért a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki. Borászata 2014-ben elnyerte Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka címet a Bor és Piac internetes szavazáson alapuló megmérettetésén.

A mára összességében mintegy 70 hektáros területének magvát a szüleitől örökölt jammertáli családi birtok képezi, ami napjainkban 11,6 hektár, de jelentős területei vannak az Ördögárokban, a Csillagvölgyben, a Kopár dűlőben, valamint a kisharsányi Bocor dűlőben is. Nagy István agrárminiszter az ünnepélyes díjátadón köszönetet mondott Bock Józsefnek azért a munkáért, amelyet a magyar borágazat újjáéledéséért és fejlődéséért, a magyar bor nemzetközi elismertségéért tett. Bock József neve fogalommá vált az elmúlt évtizedekben a magyar borásztársadalomban, életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni – szólt a díjazottról.

Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke Bock Józsefről szólván kiemelte, hogy ő az a borász, akit még nem látott lógó orral. Minden ember, minden borász életében akadnak kudarcok is. De Bock József az a borász, aki egy könnyed váltással át tud lépni a gondokon, és új fejezetet tud nyitni vidáman.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke kiemelte, hogy a magyar Országgyűlés tisztelettel adózik a hazai borászok munkájának, és emlékeztetett arra is, hogy minden jeles parlamenti eseményen az Országház Bora kerül az asztalra.

„Amit tettem, jókedvvel tettem”

A második villányi borász-generáció nevében Gere Andrea köszöntötte a villányi borászt. Mint mondta, büszke arra, hogy az ő élete során tanúja lehetett annak a teremtő munkának. amivel a villányi borászok első generációja a semmiből fel tudta építeni Villány újkori imázsát.

Az ünnepség végén Bock József mondott köszönetet az elismerésekért. A beszéde lényegre törő volt:

„Mindent, amit tettem, jókedvvel tettem – mondta – és ezt ezen túl is így fogom csinálni!”

(DT)