Hszi Csin-ping muzeális Tokaji Aszút kapott ajándékba

Befolyásos barátra lelt a magyar bor – Hszi Csin-ping egy muzeális Tokaji Aszúval és komoly Tokaji-borválogatással lett gazdagabb.

Hszi Csin-ping a tokaji borhoz hasonlította a két nép jó kapcsolatát, a kínai elnök szerint ugyanis „a kínai-magyar barátság olyan, mint a jó tokaji bor: illatos, édes, tartalmas és tartós.” Ehhez pontosan illő ajándékot kapott a miniszterelnöktől, aki a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatfelvétel 75. évfordulójára reflektálva egy palack 1949-es évjáratú, muzeális Tokaji Aszúval, illetve egy hatpalackos, egyedi Tokaji-borválogatással lepte meg a kínai elnököt.

Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos az elmúlt időszak két hivatalos kínai útján is tapasztalhatta a kínai nép Magyarország iránti általános rokonszenvét és a magyar borok, kiemelten a Tokaji és a Bikavér iránti érdeklődést. Ezzel összhangban több olyan együttműködési szándéknyilatkozatot is aláírt, amely a magyar borok ázsiai promócióját, piacrajutását segítik majd. Ez a munka is új szintre léphet most, hiszen úgy tűnik, Hszi Csin-ping személyében egy újabb rendkívül befolyásos barátot talált hazánk és a magyar bor.