Látogatás a bikavölgyi L. Simon Borászatnál

Az L. Simon borászat fogadó épülete

Ha az Etyek-Budai Borvidék szóba kerül, akkor általában csak Etyek és környéke jut eszünkbe, a borvidékről szóló híradások csaknem teljes mértékben erről a térségről szólnak. Pár éve viszont egyre több életjelet ad az Etyek-Budai Borvidék délnyugati fele, a Velencei tó környéke is. Ennek szép mintapéldája az Agárd határában fekvő Bikavölgyben működő L. Simon borászat. A pincészetre az elmúlt év vége felé megtartott bortesztünkön figyeltünk fel, ahol kategóriájában a legjobb ár/érték aránnyal igen szép erényeket csillogtatott. Ellátogatva a pincészetbe kidertült, hogy az eredmények nem véletlen-szerűek, a borászatban igen alapos szakmai munka folyik, ami az L. Simon-borok hosszú távú sikereit predesztinálják.

Stilusos borcimkek a vizivilag szereploit jelenitik meg

Az Etyek-Budai Borvidék északkelet – délnyugat irányban hosszan elterülő borvidékünk, melynek szíve nyilvánvalóan Etyek, ám míg északi csücske Perbál – Pilisborosjenő, addig a déli Aba, és így a borvidék körülöleli a Velencei tavat. Mi tagadás, ha erre a borvidékre gondolunk, akkor legtöbbször csak Etyek és környéke jut eszünkbe, a borvidékről szóló híradások csaknem teljes mértékben erről a térségről szólnak. És ez nem is nagy csoda, hiszen Etyeken olyan jeles pincészetek működnek, mint az Etyeki Kúria, a Haraszthy-Vallejo birtok, a Rókusfalvy birtok, az Anonym pince, a Hernyák Birtok, a Kattra Pincészet, és még sorolhatnánk.

Jeles borszakertoi gremium látogatása a pinceszetnel

Bejelentkezik a Velencei-tó környéke

Az utóbbi időkben viszont egyre több életjelet ad az Etyek-Budai Borvidék délnyugati fele, a Velencei tó környéke is. Eleinte az agárdi Csóbor pincészet borai szolgáltattak okot a borkedvelők fokozódó érdeklődésére minőségi kínálatukkal. Legújabban az ugyancsak agárdi központtal üzemelő L. Simon Borászat is betört a legnagyobb minőséget képviselő hazai borászatok körébe. Lapunk, a Bor és Piac magazin tavaly őszi, „Bordaux-i és Rhone-völgyi fajták”-at értékelő tesztünkön 2021-es Feketerigó borukkal a Merlot borok között a legjobb ár/érték aránnyal szerepelve 87,75 pontot értek el. Értékelésünkben külön kiemeltük, hogy ez a tétel milyen sokféle üde gyümölcsösséget tartalmaz. Megjelenik benne a fekete cseresznye, feketeribizke, szeder, szilva, amit elegáns fűszeresség egészít ki.

Szerettünk volna bepillantást nyerni a sikeres borászat műhelytitkaiba, amire most végre mód nyílott. Az L. Simon Pincészetnél olyan kiváló borászati szakértői társaság tagjaiként tehettünk látogatást, mint Nyitrainé dr. Sárdy Diána, a MATE Budai Campusának főigazgatója, Kállay Miklós, a MATE emeritus professzora, Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, Zilahi Zoltán, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Multifunkcionális birtokkozpont a Bikavolgyben

Virágzó gazdaság a Bikavölgyben

A szakmai grémium teljes bepillantást nyerhetett a pincészet műhelytitkaiba. A bikavölgyi központ, ahol egyébként panzió is üzemel, egy szerteágazó mezőgazdasági feladatokat betöltő birtok központja, melyben a borászat a maga csaknem 100 hektáros kiterjedtségével csaknem epizódszereplő a több száz hektáros szántó, és a gyümölcsfa-állomány mellett. A gazdaságban ugyan nem a borászat viszi a prímet, ám a gazda szívéhez mégiscsak ez van talán a legközelebb, hiszen előéletében a Magyar Írószövetség titkáraként is borklubot hozott létre, és vezetett.

Futheto-hutheto koracél tartalyok a rose-, es feherborok minoseget garantaljak

Bár a birtok borászata csak nemrég került lapunk szerkesztőségének látókörébe, ott jártunk során tapasztalhattuk, hogy tevékenységüknek mélyben gyökerező hagyományai vannak. A családi gazdaság több nemzedék óta gazdálkodik itt, szőlőt termeszt, bort készít. A pincészet termőterületei zöme a Velencei tó déli oldalán található, ám vannak birtokrészei a tó északi oldalán is, a Velencei-hegység oldalában is. Ezeken a Pákozd-Sukoró környéki területeken jellemző a gránit törmelékes lösz, ami igen izgalmas ízjegyeket varázsolhat a borok textúrájába. A borászatot a Simon és Simon Kft. alapította és építette 1999-ben. A sóskúti mészkőből épült, reprezentatív kivitelű 800 m2-es pincéjükben reduktív technológiával állítjuk elő a fehérboraikat és a rozékat, a hagyományos fahordós pincerészben pedig a vörösborokat érlelik. A látogatás során végigjárhattuk a borászat földalatti birodalmában mind a reduktív technológiához szükséges korszerű acéltartály-sorokat, mind az ászokhordó sorokat.

Latogatas a soskuti meszkobol epult, reprezentatív kivitelu pinceben

Az L. Simon – borok minősége hosszú távon garantált

Öröm volt tapasztalni, hogy a szakmai munka a legmagasabb színvonalat képviseli. A borászat kiszolgló létesítményei, a panzió-éttermet is beleértve a legmesszebb menőkig alkalmazkodik a meglévő táji-, és épített környezetbeli adottságokhoz. A borok stílusosak, a termőhelyi adottságokat optimálisan használják ki. Borcsaládjukat is a természet iránti alázat igézetében állították össze, az egyes tételek a Velence-tavi madárvilágot idézik: Billegető cankó, Sárgarigó, Bölömbika, Zöldike, Csuszka, Cserregő nádiposzáta, Nagykócsag, Vörös gém jelentik ennek a borcsaládnak tagjait. A kóstoló során a fajtaborok, mint a Zenit, Cserszegi fűszeres, Irsai Olivér, Chardonnay, Merlot, Cabernet sauvignon, Syrah mellett megkóstolhattuk a házasításokat is, mint a Vörösmarty cuvée-t, a Rosé cuvée-t, is.

Stilusosan oltoztetett L. Simon-borok

A bikavölgyi Simon Panzió a vidéki nyugalmat kínálja, miközben adottságai révén komplex kirándulási, üdülési lehetőségeket kínál, hiszen közelében található az Agárdi Termálfürdő és a Gárdonyi Géza emlékház, amelynek parkjában különleges szórakozást biztosít a gyerekes családoknak a rönkvár, vagy kultúrát kedvelők nyáresti koncerteket hallgathatnak meg a rendezvényközpontként működő, igényesen felújított Magtárban. A Velencei-tóhoz látogatók a Simon Panzió grillezővel ellátott kertjében is tölthetik az estét, vagy részt vehetnek a borászat borkóstolóján, ahol valóban kiváló, igényes, a táj adottságaihoz és lehetőségeihez teljeskörűen alkalmazkodó borokat kóstolhat.

(DT)