Tokaji kis palackok – nagy palackok Pasaréten

Dr. Mészáros Gabriella- AVilla Pasarét szervezésében április 29-én 25 kiváló tokaji borásszal találkoztunk Pasaréten a Ferences központban. Az esemény fókuszában a a dűlőszelektált Furmintok összehasonlítása állt, mind 0,75 literes, mind Magnum palackokban. Az ízek és aromák gazdagsága mellett a palackméretekből származó különbségeket is értékelhettük, hiszen sokszor ugyanaz a tétel köszönt vissza a különböző méretű palackokban. Korábban nem volt lehetőségünk ennyi páros összehasonlítására. Az eredmény önmagáért beszél, a magnum palackokban levő Furmintok azon túl, hogy lassabban érnek, sokkal tisztább, kifinomultabb aromákkal rendelkeznek. Jelenleg a termelők nagyrésze mintegy kísérletképpen palackozza Magnum palackba borát, évjáratonként max. 50-100 palackot, de úgy tűnik, hogy növekszik az érdeklődés, megmozdult a piac a nagyobb kiszerelések felé.

A kóstolás során a résztvevőknek lehetőségük volt megtapasztalni a különböző évjáratok jellegzetességeit és az érlelés hatásait a borok ízében és szerkezetében. A bemutatott száraz borok közül a legidősebb 2016-os évjárat volt, míg a legfiatalabb 2022-es. Megállapítottuk, hogy a Furmint meghálálja, ha időt adunk neki az éréshez és a kibontakozáshoz. A tokaji vulkanikus terroir markáns savairól híres és a Furmint fajta is nagyon erősen savgyűjtő, így e kettő együtt sokszor hatványozottan jelent meg a borban. Ez a gasztronómiában kiváló adottság lehet, önmagában kóstolgatva azonban azt gondoljuk, hogy a Furmint Hárslevelűvel kiegészítve kedvesebb, jobban fogyasztható bort ad.

Bárdos Sarolta, a Borászok Borásza díj idei győztese is megosztotta gondolatait a Tokaji Borvidéken fellelhető fajtákról:

„Meg kell nézni azokat a borvidékeket, amelyek sikeresek lettek, midegyiknek megvannak a saját fajtái. Aki le akar tenni valamit az asztalra a Tokaji Borvidéken, az Furmintból vagy Hárslevelűből készítsen bort. Ezek a fajták kiválóan alkalmasak pezsgőtermelésre is. A Decanter Borversenyen 93 pontot kapott a Furmint pezsgőm, ez is bizonyítja, hogy a fajtából lehet jóívású pezsgőt készíteni Tokajban. Ha most elkezdenénk soha nem látott fajtákat betelepíteni a borvidékre, azzal óriási nagy káoszt okoznánk, aminek semmi értelme. A hagyományos fajtákat támogatnám. A vörösborokat meghagynám a szekszárdi és villányi kollégáknak, sokkal ügyesebbek a vörösbortermelésben.”

Az esemény lehetőséget teremtett arra, hogy a résztvevők megismerjék és összehasonlítsák a különféle borászatok stílusát és borait. Számos dűlőszelekciót volt lehetőségünk megkóstolni, ezek közül csak néhány kiemelkedő: Barakonyi, Király, Úrágya, Lőcse, Juharos, Rány…

A szűk körű eseményen hosszabb beszélgetésekre is lehetőségünk nyílt- sajnos azonban közel sem minden termelővel- a borászok szívesen osztották meg tapasztalataikat és a borok készítése során alkalmazott technikákat.

BZs