Frittmann János átvette a HNT irányítását

június 6-án tartotta ünnepi alakuló ülését a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (továbbiakban: HNT) elnöksége. Az ünnepi ülésen részt vett és ünnepi köszöntőt mondott Dr. Nagy István agrárminiszter. Ezzel Frittmann János újonnan megválasztott elnök , valamint a tíztagú elnökség megkezdte szakmai munkáját.

A tárcavezető köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy a hazai szőlő- és borágazat kiemelt jelentőséggel bír, zászlóshajóként húzza a magyar mezőgazdaságot. Az Agrárminisztériumot és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát kiemelt partneri viszony fűzi egymáshoz, mindig nyíltan és őszintén tudtak beszélni.

A miniszter felsorolta mindazokat a területeket, melyekre a jövőben az Agrárminisztériumnak és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának közösen kell megoldásokat találni: a munkaerőpiac területén az automatizálás lehetőségei; a változó éghajlati viszonyokhoz való alkalmazkodás; a termelést nehezítő aránytalan környezetvédelmi uniós szabályozók kérdése; az exportpiacokon történő nagyobb mértékű borértékesítés; a szőlészek és borfelvásárlók viszonyrendszerének javítása; az ágazati jövedelmezőség javítása; a fogyasztási trendek lekövetése, valamint a mértékletes és minőségi borfogyasztás népszerűsítése a fiatal fogyasztók körében.

Nagy István kifejezte abbéli reményét is, hogy a jövőben is folytatódnak a HNT által elindított piacszervezési intézkedések, mint a szakmaközi bormarketing és a biológiai alapok biztosítása. E két program jó példája annak, hogy a szőlészek és a borászok maguk is tenni akarnak piaci helyzetük javítása érdekében, felismerik a problémát, kidolgozzák a stratégiát és az intézkedéseket is végrehajtják, mutatott rá.

Frittmann János a HNT elnöke egyetértve a Miniszter által nevesített feladatokkal kiemelte, hogy ezek a feladatok csak az Agrárminisztériummal együtt valósíthatók meg sikeresen, ezért folytatni kell a megkezdett közös munkát. Ez a munka azonban csak akkor lesz hatékony, ha a termelők bevonásával történik. Személyes célkitűzése, hogy a termelők a hegyközségi rendszert még inkább magukénak érezzék.  Az ülésen hivatalos napirendjeinek megfelelően megtörtént az átadás-átvétel Légli Ottó a HNT leköszönő elnöke és Frittmann János újonnan megválasztott elnök között, majd a tíztagú elnökség megkezdte szakmai munkáját.

Frittmann János személyében egy új vezető irányítja mostantól a HNT munkáját. Frittmann János karakteres személyiség, akinek még jóval a rendszerváltás előtt, 1982-ben volt bátorsága ahhoz, hogy szembemenjen a világgal.  Abban a kádári langyos vízben, ami teljesen hiteltelenné tette az egész ország, de elsősorban az Alföld borait, Frittmann János kiállt a sorból. Megtette azt, amire ezekben az időkben szinte senkinek nem volt mersze, azt merte mondani, hogy ő nem kér többet a „szocialista struktúrából”, a téeszek és állami gazdaságok világából. 1982-ben önállósította magát, magángazda lett, aki egymaga termelt és értékesített kemény politikai és gazdasági ellenszélben. Talpon tudott maradni, ami azokban az években példanélküli volt, és bátyját is meg tudta győzni arról, hogy érdemes a borral foglalkozni, lehet sikere egy közös vállalkozásnak.

Frittmann János átveszi az Év Pincészete kitüntetést 2015.-ben

A sziklaszilárd hitnek, szaktudásnak, erkölcsi tartásnak és kitartó munkának meglett az eredménye, Frittmann János az első alföldi borász, akit elismertek a legrangosabb hazai borász-elismeréssel: 2007-ben ő lett az Év Bortermelője. 2015-ben a magyar borászatban  irány-és mértékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége 2002-ben alapított „Az Év Pincészete”  kitüntető címet vehtte át, amelyet szakmai körök jelölése és szavazatai alapján adományoznak az arra érdemesnek tartott pincészetnek.

(HNT-DT)