Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány csökkenti a garanciadíjait

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) jelentősen csökkenti az agrárhitelekhez adott garanciadíjait a Széchenyi Kártya Programban, így az agrárium vállalkozásai is olcsóbban jutnak a program hiteleihez – jelentette be Krisán László, a Kavosz Zrt. vezérigazgatója.

Kiemelte, a Kavosz és az AVHGA közötti megállapodás értelmében 2024. februártól kétharmadával – évi nettó 0,2 százalékra – csökken az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukcióban a vállalkozások által fizetendő garanciadíj mértéke, ez érdemi megtakarítást jelent az agrárvállalkozások számára.

A Kavosz vezérigazgatója szerint a vállalati hitelezési piacon az ilyen kamat- és egyéb hiteldíj csökkentések tovább ösztönözhetik a vállalkozói hitelfelvételt, az aktív banki hitelezés pedig elengedhetetlen a gazdaság növekedéséhez.

Ehhez fontosak a kamat- és díjcsökkentések, és ezért is fontosak az olyan lépések, mint a kormány és a bankszövetség megállapodása, amely értelmében a piaci kamatozású hiteleknél a bankok 3 hónapig vállalják, hogy 6 hónapra elengedhetik a BUBOR feletti kamatfelárat, ezzel érdemi forrásköltség csökkenés következik be – hangsúlyozta Krisán László.

A vezérigazgató kiemelte, jelenleg az államilag támogatott Széchenyi Kártya Program biztosítja a legolcsóbb vállalkozói hiteleket, évi 1,5 százalék és 5 százalék között fix kamat mellett, 1-10 éves futamidőre akár maximum 1,4 milliárd forint összegben nyújt kedvezményes finanszírozást.

(Forrás: MTI)