Egy korty magyar bor

A Kortárs kiadónál megjelent Kossuth –díjas írónk, Szigethy Gábor új műve, az Egy korty magyar bor. A könyvet a budai Millenárisban megrendezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatta be a kiadó, ahol a szerző dedikálta új alkotását.

A Kossuth-díjas írónak, aki egyébként a magyar Bor Akadémia tiszteletbeli tagja, ez már több, mint a harmincadik kötete. A szerzőt, aki a Színház és Filmművészeti Egyetemen európai és magyar drámai színháztörténetet ad elő, új könyvéről kérdeztem.

  • Kezdjük onnan, hogy mikor kerültél közelebbi kapcsolatba azzal a magyar borral, ami bizony a mi ifjúságunk idején nem épp a legszebb oldalát mutatta?

A nyolcvanas évek elején egy alkalommal feleségem édesanyja Egerben forgatott egy filmet. A forgatás szünetében felmerült a javaslat, hogy igyunk meg egy pohár bort a nagy hagyományokkal rendelkező Szépasszonyvölgyben. A társaság elindult az egyik borozó felé, én mentem elől. Akkor még természetes volt, hogy vizespohárba töltötték ki nekem a bormintát, amint megkóstolva örömmel állapítottam meg, hogy az körülbelül 100-szor jobb, mint a bolti. Aztán megérkeztek a többiek is, és amikor a pince tulajdonosa észrevette a társaság élén anyósomat, Ruttkai Évát, azonnal kikapta a kezemből a már kitöltött pohár bort, elővett négy vörösboros poharat, és egy másik tartályból merte ki bele a borokat. Megkóstoltam, és boldogan konstatáltam, hogy az meg vagy 1000-szer jobb volt még az előzőnél is. Így aztán nagyot tágult előttem a világegyetem pár perc alatt, és rájöttem, talán kár hogy ez kimaradt eddigi éltemből, de még talán behoztató valami a lemaradásomból. Gyerekkoromban az akkor még meglehetősen savas zalai borok nem nagyon tudtak lebilincselni.

Szerző ddikálja új művét a Millenáris Parkban

  • Aztán voltak még ezt követően is emlékezetes találkozásaid melyek tovább mélyítették ezt a kapcsolatot?

Igen, aztán találkoztam Vida Péterrel, akitől sokat tanultam a borokról, és ahogy ebben az új könyvemben le is írtam, vettem egy darabka kadarka területet, az öreg tőkék kadarkáját, ami ma is az ő kezelésében adja a szebbnél szebb borokat.

  • Mióta lettél tiszteletbeli tagja a Magyar Bor Akadémiának, és lettél aktív szereplője a magyar boros közéletnek?

2015 óta vagyok a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli tagja, eleinte a Fortuna étterembe szervezett Borászok Éjszakáján lettem házigazda, aztán 2006 januárjától vezettem a Márai Szalont a Budai Várban, melyre minden alkalommal meghívtam egy-egy borászt. Ezt a szalont 14 éven át vezettem, ami azt jelenti, hogy összesen mintegy 150 borász volt a vendégem, így elmondhatom, hogy jeles borászaink legjavával kötöttem ismerettséget, baráti kapcsolatot.

Ernyey Béla a dedikáló asztalnál

  • Új könyvedet hogyan ajánlanád röviden?

Ennek a könyvnek magyar borok a főszereplői, magyar borok, amelyeket ittam és szerettem; magyar borászok a hősei, akiknek ittam a borát, és akiket borukat kortyolva, történeteiket hallgatva megszerettem; tettestársai mesélőkedvű barátaim, akikkel boldogan ittuk borász barátaim jobbnál jobb fehér- és vörösborait. Ha olvasás közben az olvasó úgy érzi: inna egy pohár magyar bort – ne álljon ellen a kísértésnek!

(DT)