Zajlik az 55. Vinitaly, amely az olasz borászat fővárosává teszi Veronát

A Vinitaly vezető szerepet tölt be az olasz bor külpiaci promóciójában. A nyitónapon a Képviselőház elnöke, Lorenzo Fontana és öt minisztérium képviselője volt jelen: Francesco Lollobrigida (mezőgazdaság), Gennaro Sangiuliano (kultúra), Antonio Tajani (külügy), Matteo Salvini (infrastruktúra) és Orazio Schillaci (egészségügy).

Nemzetközi promóciós platform egy olyan ágazat számára, amely az ország kereskedelmi mérlegének első számú szereplője 530 000 vállalattal, 870 000 alkalmazottal és 31,3 milliárd eurós forgalommal: a Vinitaly visszatért a Veronafierébe, hogy irányt mutasson az olasz borágazat számára.

Egy üzleti show, ahol több mint 30 ország több mint 4000 kiállítója a főszereplő négy napon keresztül, nettó 100 000 négyzetméteren, 17 pavilonban. A Veronai Vásár így a borkínálat legjavának találkozóhelyévé válik a világ minden tájáról érkező szakmai szereplők számára: több mint 25 ezer látogatót várnak külföldről, 130 országból.

„Köszönet a Veronafierének, hogy rendelkezésre áll, és hogy javította kormányunk láthatóságát ezen a kiállításon” – mondta Francesco Lollobrigida mezőgazdasági, élelmiszerellátási és erdészeti miniszter. „Verona kiváló, és Veneto régió gyorsabban fut, mint mások, de meg kell próbálnunk összehangolni az egész olaszországi rendszert, mert nincs erősebb az olasz márkánál.”

„Erős és pozitív jelzést érzékelünk, hogy a cél egységes a Veronafiere-Vinitaly és a teljes intézményrendszer esetében, hogy a Made in Italy-t nemzetközivé tegyük” – mondta Federico Bricolo, a Veronafiere elnöke a megnyitón. A cél egy olyan állandó és összehangolt promóciós platform közös felépítése, amely képes egyrészt befektetéseket vonzani az olasz termékekbe, másrészt látogatókat Olaszországba.”

„Az ellátási lánc számai azt mutatják, hogy a bor egy évtized alatt szilárd stratégiai tőkévé vált az olasz termékek között” – nyilatkozta Maurizio Danese, a Veronafiere ügyvezető igazgatója. „Ezért most arra kell törekednünk, hogy fokozzuk és felgyorsítsuk azt a projektet, amelynek célja, hogy a Vinitalyt még hatékonyabbá tegyük a boraink iránti nemzetközi kereslet fokozásában, növelve a külföldi szakmai szereplők jelenlétét és állandó jelenlétet teremtve a globális piacokon. A Veronafiere Csoport terjeszkedésének következő célpontja Brazília és Kína után az Egyesült Államok nyugaton, Japán és Dél-Korea a Távol-Keleten.

A megnyitón részt vett továbbá Luca Zaia, Veneto régió elnöke, Damiano Tommasi, Verona polgármestere, Flavio Massimo Pasini, Verona tartomány elnöke, Pasquale Salzano, a Simest elnöke és Matteo Zoppas, az ICE Ügynökség elnöke.

A Vinitaly 55. kiadása máris rekordot jegyez: az ICE Ügynökséggel együttműködve 68 országból 1000 kiemelt „szupervásárlót” hívtak meg az első napon Veronába, ami 43%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest. És rekordnak számít a kiállítás kezdete előtt már megbeszélt 10 000 üzleti találkozó is.

A Vinitaly a 27. alkalommal megrendezésre kerülő Sol&Agrifood minőségi agrárélelmiszer kiállítással, valamint a 24. alkalommal megrendezett Enolitech bor-, olaj- és sörgyártási technológiák nemzetközi kiállításával egy időben kerül lebonyolításra.

A megnyitó végén a Veronafiere és a Vinitaly tisztelgett a 70-es és 80-as években a vásár főtitkári posztját betöltő Angelo Betti agronómus, újságíró, számos olyan kiállítás megalkotója előtt, amelyek nemzetközi márkává váltak. 2016 óta a borászati és szőlészeti kultúra terén mutatott érdemekért adományozott díj Betti nevét viseli, és idén unokahúga, Maria Neve Betti vehette át a díj 50 éves fennállásának emlékére.

Átadták a Vinitaly Nemzetközi Díjakat is. A külföldi kategóriában Joseph Schuller Master of Wine-t, az Osztrák Borakadémia ügyvezető igazgatóját díjazták, „a legfontosabb európai WSET központ alapítójaként elért érdemeiért, amely 35 év alatt 15 000 diákot képzett, és amelynek campusán több mint 100 hallgató tanult a Master of Wine tanfolyamon”.

Az olaszok között a díjat Riccardo Cotarella borász, a Viterbói Tuscia Egyetem borászati professzora kapta, „az ágazat vállalatainak saját borászati tapasztalataival való folyamatos támogatásáért, az olasz bor minőségének javításáért, valamint a hozzájárulásért az ország kevésbé ismert területeinek megismertetéséhez és népszerűsítéséhez”.

Végül az új, innováció kategóriában az elismerést Marco Simonit metszőmester kapta, „a szőlőtermesztés területén végzett kutatásaiért, amelynek eredményeként a világ legjelentősebb szőlőültetvényeiben nyújtott tanácsadást, valamint egy új, kevésbé invazív metszéstechnika bevezetéséért és elterjesztéséért, amely jobban tiszteletben tartja a növények természetét”.

(Fotó: Veronafiere-EnneviFoto)