Idén ötödik alkalommal rendezték meg a Pannónia Párlatversenyt Sormáson

Az igazi pálinka különlegességét a régi gyökerekre visszanyúló magyarországi pálinkakultúra, a szigorú jogszabályi előírásoknak való megfelelés, a kivételes minőségű alapanyagok és a pálinkafőzők nagy tudása és tapasztalata adja, mondta V. Németh Zsolt magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos az V. Jubileumi Pannónia Párlatversenyen, Sormáson.

Zala megyében, az egykori Pannónia területén, azon a környéken, ahol az első szabad magánfőzött pálinka is elkészült, az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával ismét megrendezték az V. Jubileumi Pannónia Párlatversenyt. Ennek a keretében zajlott az I. Kárpát-medencei Körte-pálinka és Párlatverseny is. A két megmérettetésre határon innen és túlról 126 nevezőtől összesen 888 minta érkezett a Pannónia Pálinkakultúra Egyesülethez. A kizárólag pálinkaszakértőkből álló zsűri értékelte a nevezett párlatokat, melyek a legnagyobb gondoskodás mellett, autentikus helyszínen, maximális anonimitással mérettek meg.

A miniszterelnöki biztos rámutatott, az, hogy ilyen sok minta érkezett a versenyre, és az, hogy ilyen profi zsűrire volt szükség az értékelésükhöz, mindent elmond a pálinka magyarországi sikertörténetéről. A hungarikumtörvény megalkotása után a pálinka volt az az érték, amelyik elsőként bekerült a jelenleg 85 elemet tartalmazó Hungarikumok Gyűjteményébe, tette hozzá.

Eredmények:

  • „PANNÓNIA Párlatverseny – 2022 legjobb párlata – PANNÓNIA KINCSE 2022”: Gyenesei Pálinkárium Vadbodza – Csete
  • „PANNÓNIA Párlatverseny – 2022 legjobb magánfőzője”: Mladoniczki István
  • „PANNÓNIA Párlatverseny – 2022 legjobb bérfőzetője”: Szász Gábor
  • „PANNÓNIA Párlatverseny – 2022 legjobb bérfőzdéje”: Brill Pálinkaház
  • „PANNÓNIA Párlatverseny – 2022 Nagykanizsa legjobb párlata”: Kovács Károly Nemtudom szilva
  • „PANNÓNIA Párlatverseny – 2022 közönségdíjas párlata”: Pintér Gergely Kajszibarack

(Forrás: AM Sajtóiroda, Pannónia Párlatverseny)