Tizenhat éves fiú remekelt az esztergomi borversenyen

Mintegy százhúsz borosgazda és vendég részvételével zajlott le Esztergom Város XXVIII. Borversenyének ünnepélyes eredményhirdetése a Szent Adalbert Rendezvényközpontban. Az Esztergom Vándorserleget a 16 éves Gábor Levente vihette haza, míg a Champion díjat Karaszek Miklós nyerte el.

A borversenyt az Esztergomi Bor és Gasztro Barátok Egyesülete rendezte meg február 21-én, szintén a Szent Adalbert Rendezvényközpontban. A megmérettetésre 31 településről 100 borosgazda nevezett összesen 263 tétellel. Az esztergomi és környékbeli borászok mellett a Duna-menti térségből és a felvidéki Garam-mentéről is szép számmal érkeztek borminták. A szervezők és a zsűri döntése alapján az elbírált tételek 10 százaléka kaphatott arany-, 25-25 százaléka pedig ezüst-, illetve bronz minősítést. A 21 főből álló zsűribizottság elnöke a nemzetközi szinten is elismert Geönczeöl Attila borszakértő és borbíró volt. A borverseny fővédnöke pedig Erős Gábor országgyűlési képviselő volt.

A február 25-i ünnepélyes eredményhirdetésen a borverseny „fődíját”, azaz a Champion díjat Karaszek Miklós táti borász nyerte el Tramini fehérborával. Külön díjazták Esztergom legjobb borait is: Garami Tamás fehérborával, Szabó Péter 2019-es Cabernet Sauvignon vörösborával, míg rosé kategóriában Gábor Levente Otellójával nyert. Érdemes megemlíteni, hogy a legjobb esztergomi újbor készítője szintén Gábor Levente lett, aki mindössze még csak 16 éves. A borász felmenőkkel rendelkező fiatal teljesítményéért átvehette az Esztergom Vándorserleget.

(Forrás: VisitEsztergom)