Somlói Juhfark Ünnep a helyi értékek szolgálatában

Október végén a Nagy-Somló sárgálló alján meghúzódó Tornai Pincészet mellé gördült be a budapesti különjárat, tele lelkes szakmai és borkedvelő résztvevőkkel. Tornai Tamás főszervező és Baráth Sándor borvidéki Hegyközségi Tanács elnök megnyitója után rögvest kezdődtek a programok, az egész napos sétáló borkóstoló a borászokkal, illetve a mesterkurzus tematikus, vezetett borkóstolói. Tornai Tamással, a Juhfark-fesztivál ötlet- és házigazdájával beszélgettünk a program értékeiről, a Somlón történt friss változásokról és a körvonalazódó kilátásokról.

Tornai úr már a megnyitó beszédében is megemlítette, hogy a rendezvény legnagyobb értéke, hogy találkozhatunk, hogy együtt vagyunk, megkóstoljuk az érdemes borászok borait és ők is egymáséit.

Természetesen mindig kellemes jó társaságban eltölteni az időt, ám itt ennél többről van szó. Annak a jelentősége magától értetődő, hogy a borvidék emblematikus borát megismerjék – ha esetleg eddig még nem tették – az ide látogató vendégek, és vigyék jó hírét szerte a világban. Ennek legfőbb feltétele, hogy kiváló minőségű borokat, és a borhoz, borturizmushoz kapcsolódó magas szintű szolgáltatásokat biztosítsunk számukra. Ennek a kívánalomnak teszünk eleget azzal, hogy a Juhfark-fesztiválon közönség elé kerülő borok kétszeres elbíráláson mentek keresztül, méghozzá a borászok által zsűrizett vakon történt kóstolók során. Amellett tehát, hogy a borkedvelő közönség találkozik a borászokkal, s általuk a somlói terroirral, maguk a borászok is találkoznak egymással és egymás termékeivel. Ez a találkozás a központi eleme annak az eszmecserének, ami által el tudja helyezni a maga termékét a borkészítő, tanulni tud vagy épp tanácsot adni a másiknak, valamint lehetősége nyílik közös terveket kialakítani, és az ezzel járó feladatokat megbeszélni vagy éppen kiértékelni. Ez igen magas fokon és hatékony formában történő kiaknázása úgy a versenyszellemnek, mint a közösségi alkotó-fejlesztő tevékenységeknek és kapcsolódási rendszernek. Többen többre vagyunk képesek, az őszinte visszajelzések pedig ösztönzően hatnak a további fejlődéshez.

Milyen újdonságok vannak a Somlói Borvidéken?

A másik fontos eleme a sikerünknek, a somlói élővilág és terroir, melynek megóvása érdekében ökológiai termelésre állunk át. Ennek gyors és könnyed megvalósításáért a jogszabályoknak való megfelelés érdekében két programot indítottunk el. Az egyik az ökológiai gazdálkodásról szóló ingyenes képzés, amit a Hegyközség szervez. A másik, az érdekeltség megteremtése érdekében létrehozott új kategória a termékleírásban, ami superior névre hallgat. Ebben a kategóriában csakis ökológiai gazdálkodásban termesztett szőlőt szabad felhasználni, ráadásul a korábbi ötről négyre korlátoztuk a felhasználható fajták számát, ezek az Olaszrizling, a Furmint, a Hárslevelű és a Juhfark. Emellett jó pár olyan módosítást tartalmaz még az új termékleírás, melynek célja a minőség javítása, még akkor is, ha esetenként közben korlátozásokat oldunk fel. Példa erre az évjáratok házasítása tilalmának feloldása. Míg 2021-ben sokat kellett várni, hogy beérjen a szőlő és magas savakkal szüreteltünk, addig 2022-ben magas cukortartalom, gyors érés, és erősen lanyhuló savak voltak a jellemzők. A kettőből viszont csodát lehetne tenni, amire az új termékleírás hamarosan lehetőséget ad, hiszen azt a közgyűlés elfogadta, és az Agrárminisztérium felé benyújtásra került.

Az is nagy változás Somlón, hogy csökkent a termőterület, amit szomorúan veszünk. Tervünk viszont az, hogy változtassunk azon a lendületen, amivel új termelők jelennek meg, és esetenként nem a Somlóhoz és a borhoz kötődő érzülettel. Hiszen itteni gazdálkodóként, végső soron a Somlót adjuk el. Az egész természeti adottság – szépség, változatosság, terroir – évmilliók alatt alakult ki, került egyensúlyba. Ez a csoda, az idelátogatókra is hatással van, ők is e harmóniából kívánnak részesülni. A borásznak mi más feladata lehet, mint hogy ezt a harmóniát az emberekben elősegítse, erősítse? Ezt olyan munkával lehet elérni, ami nem elvesz a környezetből, hanem együttműködik vele. Az együttműködés alapja a megfigyelés és a megértés, majd pedig a környezeti rendszer – benne önmagunk – tiszteletben tartása, megóvása. Ezzel létre is jön az a szellemiség, az az érzület, ami miatt az emberek szívesen ellátogatnak ide, és ami mentén a helyi értékeket megtartó irányelveket és jogszabályokat ki lehet jelölni és meg lehet teremteni. Mindemellett borászati technológiákban, szőlőtermesztésben és számos egyéb aspektusban sokat változunk. Mégis meg kell őriznünk az alapértékeket és a fenntarthatóságot, ha szeretnénk, hogy jövőre is legyen Somló és somlói bor.

(Hajdu Ferenc)

 

A teljes cikket a Bor és Piac magazin 2022/5. lapszámában olvashatják.